Ο Γιάννης Οικονόμου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «OPEN»

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «OPEN» και τους δημοσιογράφους Πόπη Τσαπανίδου και Γιάννη Παπαδόπουλο

Για τις δεσμεύσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ

Η Ελλάδα δεσμεύεται από συγκεκριμένες υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ. Σε οτιδήποτε έχει να κάνει με επιχειρησιακή εμπλοκή, η Ελλάδα το μόνο για το οποίο δεσμεύεται είναι η συμμετοχή της με συγκεκριμένα στοιχεία σε δυνάμεις που είναι υπό νατοϊκή διοίκηση. Δεσμεύεται μόνο, δηλαδή, από την συμμετοχή της στη Συμμαχία, με την συμβολή της σε διάφορες δυνάμεις, δομές, που το ΝΑΤΟ κατά καιρούς έχει και ενεργοποιεί. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, η χώρα μας έχει δεσμεύσει συγκεκριμένα στοιχεία, που της έχουν ζητηθεί από την Συμμαχία.

Οι υποχρεώσεις της χώρας μας στις νατοϊκές δυνάμεις, δεν συμπεριλαμβάνουν την προώθηση δυνάμεων ή στοιχείων σ’ αυτό το βάθος. Πρόκειται για συγκεκριμένα στοιχεία που είναι καιρό δεσμευμένα σε νατοϊκή δύναμη και νατοϊκές εντολές, με απώτερο σκοπό να αναπτυχθούν στη Βουλγαρία ή στη Ρουμανία αν αυτό αποτελέσει ανάγκη. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει κάποια προοπτική επιχειρησιακής εμπλοκής προκεχωρημένα κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας στο πεδίο που διεξάγονται αυτή τη στιγμή οι μάχες. Δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα, δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.  Δεν μιλάμε για στρατό. Μιλάμε για στοιχεία, τα οποία είναι δεσμευμένα έτσι κι αλλιώς σε τέτοιου είδους νατοϊκές δομές.

Για τους Έλληνες ομογενείς

Υπάρχουν Έλληνες σε περιοχές που βομβαρδίζονται. Το Προξενείο μας στη Μαριούπολη είναι ανοιχτό, είναι ενεργό. Μετακινήθηκε σε ασφαλέστερη περιοχή. Οι προξενικές μας Αρχές βρίσκονται σε επαφή με τους ομογενείς, με το ελληνικό στοιχείο εκεί. Όσο συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και  οι επιθέσεις, ο άμαχος πληθυσμός προφανώς και κινδυνεύει. Γι’ αυτό και η χώρα μας, όπως και ολόκληρος ο δυτικός κόσμος, ολόκληρη η ανθρωπότητα, εκείνο που θέλει, είναι άμεσα να υπάρξει  κατάπαυση του πυρός, να υπάρχει απόλυτος σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, απόλυτος σεβασμός των αμάχων, των ζωτικών υποδομών που υπάρχουν στην Ουκρανία, να βρεθεί λύση στο επίπεδο της διπλωματίας.

Είναι αδιανόητα αυτά που βλέπουμε στους δέκτες μας. Ανθρώπους στα καταφύγια, παιδιά, οικογένειες. Άνδρες να αποχαιρετούν τις οικογένειές τους για να πάνε να πολεμήσουν και να υπερασπιστούν την Πατρίδα τους. Καραβάνια προσφύγων μας γυρίζουν, δυστυχώς, σε σκοτεινές εποχές. Βεβαιότητες με τις οποίες είχαμε προχωρήσει επί δεκαετίες μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του Ψυχρού Πολέμου, βλέπουμε ότι κλονίζονται. Η Ευρώπη, η ήπειρός μας και ο πλανήτης ολόκληρος, η ζωή μας γυρίζει πίσω σε πολύ σκοτεινές εποχές πόνου, αίματος και στερήσεων.

Για τις ανατιμήσεις και τη στήριξη της κοινωνίας

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, όλων των διεθνών Συνθηκών, προφανώς προκαλεί αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα και θα προκαλέσει και αναταράξεις στην οικονομία, στο πεδίο της ενέργειας, όπως  είχε εντοπίσει ο Πρωθυπουργός. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ζητήσαμε -και ο Πρωθυπουργός στο Συμβούλιο Κορυφής, αλλά και σήμερα ο κ. Σκρέκας στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας- συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρωτοβουλίες που θα έχουν στόχο και στον καθορισμό με κάποιον τρόπο των τιμών της ενέργειας και στη διάθεση εργαλείων προς τα κράτη για να μπορούν να στηρίξουν καταναλωτές και επιχειρήσεις. Καθώς και άλλου είδους ενέργειες που θα αποδεσμεύσουν τα κράτη μέλη σε ό,τι αφορά μία σειρά από δαπάνες τους και στα ενεργειακά, ενδεχομένως και στα αμυντικά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κινηθεί με ταχύτητα, διότι οι κίνδυνοι που υπάρχουν είναι τεράστιοι για όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Μέχρι να φτάσουμε εκεί, προφανώς και η Κυβέρνηση δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια. Οφείλουμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και να αντιμετωπίσουμε τις καινούριες και δυσκολότερες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Είναι σαφές ότι θα συνεχιστεί η οριζόντια στήριξη στο ενεργειακό πεδίο προς το σύνολο της κοινωνίας, σε νοικοκυριά, σε αγρότες, σε επιχειρήσεις, όπως έχει γίνει μέχρι τώρα, Το Φεβρουάριο δώσαμε 350 εκατ. ευρώ, θα δοθούν όσα χρειάζεται και το Μάρτιο και ούτω καθεξής. Από κει και πέρα, όπως ο Πρωθυπουργός έχει πει, αναζητούμε τρόπους για πιο στοχευμένες παροχές κυρίως σε εκείνους που έχουν περισσότερη και μεγαλύτερη ανάγκη στα όρια αντοχών της οικονομίας.

Όπως έχουμε πει, θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει για να μην αφήσουμε τον κόσμο μόνο του και κυρίως εκείνους τους συνανθρώπους μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Οι δυνατότητες της οικονομίας που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Συζητάμε το μέγεθος και την περίμετρο της στήριξης αυτής. Είναι αυτονόητο ότι όσο επιδεινώνεται το πρόβλημα οφείλουμε να βρούμε τρόπους για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση. Δεν υπάρχει μία μαγική συνταγή που θα πούμε ότι θα μηδενίσουμε το αποτύπωμα αυτής της κρίσης, η οποία αποκτά πλέον και χειρότερα χαρακτηριστικά. Από την άλλη πλευρά είναι πολύ σημαντικό σε περιόδους τέτοιων κρίσεων που βλέπουμε, με σταθερότητα, με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα, να ζυγίσουμε τι αντέχουμε, τι μπορούμε και στοχευμένα να στηρίξουμε την κοινωνία. Το κάναμε από το Σεπτέμβριο μέχρι τώρα σε διάφορα επίπεδα. Θα κινηθούμε με σύνεση προς την κατεύθυνση αυτή, πάντοτε έχοντας κατά νου τις μεγάλες δυσκολίες που περνάει ο κόσμος.

Σκεφτόμαστε κινήσεις που θα βοηθήσουν τον κόσμο να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες αυτές. Εκείνο όμως που επιβάλλεται να κάνουμε είναι με υπεύθυνο τρόπο να μετρήσουμε σωστά τις κινήσεις αυτές, ώστε να έχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Γι’ αυτό και όταν είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε και να πούμε συγκεκριμένα πράγματα, στο χρόνο που θα μας επιτρέπουν τα δεδομένα  που θα έχουμε στα χέρια μας θα είμαστε απολύτως συγκεκριμένοι για να ξέρει ο κόσμος τι έχει να περιμένει. Είναι δύσκολη συγκυρία, είναι δύσκολη περίοδος.

Πολιτική ασφάλειας και ενεργειακής αυτονομίας

Ζούμε δυστυχώς στιγμές ιστορικές και μεγάλες. Τα συμπεράσματα που βγάζουμε όλοι μας είναι πολύτιμα και δείχνουν πως δικαιώνεται μια πολιτική ενίσχυσης της ασφάλειας και της θωράκισης της χώρας. Είναι σημαντικό να εμπεδώσουμε μέσα από μια σταθερή και σοβαρή διακυβέρνηση το αίσθημα ασφάλειας.

Προφανώς και πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα όλων μας οι εναλλακτικές πηγές για να διασφαλίσουμε την ενεργειακή μας επάρκεια και αυτονομία ως Ευρώπη. Η χώρα μπορεί να παίξει ένα ρόλο καθοριστικό σε αυτό. Όλες οι κινήσεις που έχουμε κάνει το τελευταίο διάστημα, διμερώς, γεωπολιτικά σε μια σειρά από χώρες στη γειτονιά μας και μακρύτερα, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να παίξουμε ένα πρωταγωνιστικό ρόλο. Είναι ένα βασικό στοίχημα για την Ευρώπη συνολικά, αν θέλει να δει με ασφάλεια την επόμενη μέρα της. Η  κρίση αυτή έτσι όπως συνέβη επιταχύνει τις αποφάσεις όλων μας προς την κατεύθυνση που πρέπει να  κινηθούμε.

Προηγούμενο άρθροΝίκος Ανδρουλάκης: Όταν ζητάμε αλληλεγγύη, οφείλουμε και να την προσφέρουμε
Επόμενο άρθροΔημήτριος Μιχαηλίδης: Τί γίνεται με τα Κτηνοτροφικά Πάρκα? …