Ο Γ. Οικονόμου στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά 90,1 FM»

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου,  στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM»  και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή

Για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Ρωσία

Σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε η παραμικρή παρέμβαση των Η.Π.Α. στον Πρωθυπουργό, λίγο πριν από τη συνάντηση με τον κ. Πούτιν (Vladimir Putin).  Για μας, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η χώρα μας είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.. Άρα, σε ό,τι αφορά τις θέσεις για τις ευρύτερες διεθνείς εξελίξεις, προφανώς, συμμερίζεται τις ανακοινώσεις των διεθνών Οργανισμών, στους οποίους συμμετέχει.

Από την άλλη πλευρά, αυτό δεν μας εμποδίζει σε τίποτα με το να αναπτύξουμε τη διμερή μας σχέση με τη Ρωσία. Και φυσικά, η προσωπικότητα, η αξιοπιστία, το κύρος του Πρωθυπουργού, αναγνωρίζεται από όλες τις πλευρές. Όπως αναγνωρίζεται από όλες τις πλευρές ότι προφανώς πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας, συζητήσεις, ανάμεσα σε αξιόπιστους εταίρους και αξιόπιστους ηγέτες. Πάντοτε, είναι χρήσιμο και καλύτερο να μιλάς, από το να μην μιλάς. Αυτό νομίζω ότι το αναγνωρίζουν όλοι.

Σε όλα τα επίπεδα της εξωτερικής μας πολιτικής τα τελευταία 2,5 χρόνια έχουμε κάνει άλματα. Και η εξωτερική μας πολιτική δεν χαρακτηρίζεται από μονομέρεια. Είναι μια εξωτερική πολιτική που η βασική της, η πρώτιστη προτεραιότητά της, είναι η υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, η διείσδυση της επιχειρηματολογίας μας, η οικοδόμηση συμμαχιών σε όλα τα επίπεδα. Αυτό γίνεται προς τις Η.Π.Α., προς τους εταίρους μας στην Ε.Ε., προς τον αραβικό κόσμο. Με το Ισραήλ η σχέση μας είναι στα καλύτερα επίπεδα των τελευταίων ετών.

Ασκούμε πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική που εδράζεται πάντοτε στο Διεθνές Δίκαιο, που η κεντρική της και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά της είναι πρώτα και πάνω απ΄ όλα τι συμφέρει την Ελλάδα. Είναι το εθνικό συμφέρον σε όλα τα επίπεδα. Η στρατηγική αυτή έχει την αντανάκλασή της όχι μόνο στα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά, αλλά και στα ενεργειακά, στην προσέλκυση επενδύσεων, σε μια σειρά από ζητήματα. Έχει στην παρουσία του Πρωθυπουργού σε μια σειρά από διεθνή fora, με θέματα που απασχολούν όλο τον κόσμο, όπως, για παράδειγμα, η πράσινη μετάβαση, η κλιματική αλλαγή. Όλα αυτά, είναι αποτέλεσμα μιας πολύ μεθοδικής δουλειάς με ορίζοντες παντού.

Για τους ισχυρισμούς επιλογής ασθενών που θα μπουν σε Μ.Ε.Θ. και για την κατάσταση στο Ε.Σ.Υ.

Είναι αδιανόητο μόνο και να το σκεφτεί κανείς. Είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή, όχι απλώς της Κυβέρνησης, νομίζω της κοινής λογικής, ότι σε αυτή τη μάχη ζωής που γίνεται για τους συμπολίτες μας που κινδυνεύουν να φύγουν, που είναι διασωληνωμένοι.

Οι μοναδικοί λόγοι για τις Μ.Ε.Θ. πρέπει να είναι λόγοι υγειονομικοί και το βασικό λόγο πρέπει να τον έχουν αυτοί που γνωρίζουν, που παρακολουθούν την υγειονομική κατάσταση του ασθενούς και που πρέπει να παίρνουν τις αποφάσεις. Δεν υπάρχει περίπτωση οποιασδήποτε παρέμβασης. Δεν χωρά στο μυαλό μας ότι τα κρεβάτια στις Μ.Ε.Θ. δίνονται στους ασθενείς με βάση παρεμβάσεις ή με βάση το πόσο γνωστός ή λιγότερο γνωστός είναι ο καθένας.

Σε ό,τι αφορά τις κλίνες Μ.Ε.Θ. -που μπορεί να υπάρχουν 47 διαθέσιμες κλίνες Μ.Ε.Θ.- και να μην πηγαίνουν οι ασθενείς σε αυτές, μπορεί να εμπίπτει στην περίπτωση που κάποιοι συμπολίτες μας που είναι διασωληνωμένοι εκτός Μ.Ε.Θ., δεν θα επιτρέπεται ενδεχομένως η μετακίνησή τους σε μεγάλες αποστάσεις. Ίσως η κατάσταση του ασθενούς που είναι διασωληνωμένος εκτός Μ.Ε.Θ. σε ένα νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, να μην του επιτρέπει να μετακινηθεί σε ένα νοσοκομείο της Αθήνας ή της Κρήτης.

Το σύνολο των Μ.Ε.Θ. και του ιδιωτικού τομέα είναι στη διάθεση του Ε.Σ.Υ.. Εάν, όμως, σε κάποιες Μ.Ε.Θ. του ιδιωτικού τομέα υπάρχουν περιστατικά που δεν είναι Covid, καταλαβαίνει κανείς ότι δεν μπορεί να πάει ένα περιστατικό που είναι Covid. Το ΕΚΑΒ και το Ε.Σ.Υ. διαχειρίζεται το σύνολο των Μ.Ε.Θ. που υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμες στη χώρα, για να αντιμετωπίσουμε από τη μια και τη μεγάλη πίεση από την πανδημία, αλλά και την πίεση και τη ζήτηση που υπάρχει και για άλλες περιπτώσεις. Γιατί, δυστυχώς, υπάρχει και η άλλη περίθαλψη, που είναι πολύ πιθανόν να απαιτεί νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ..

Το Ε.Σ.Υ. δέχεται μια πάρα πολύ μεγάλη πίεση, χωρίς αμφιβολία. Έχουμε κάνει μια τεράστια προσπάθεια να ενισχύσουμε το Ε.Σ.Υ. από το 2019 μέχρι τώρα, με νέες κλίνες Μ.Ε.Θ., με νοσηλευτικό προσωπικό, με επίταξη γιατρών.  Δίνεται μια πολύ μεγάλη μάχη από τους υγειονομικούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, για να αντιμετωπίσουμε την πίεση. Η χώρα αντιμετώπιζε και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει και τώρα, που έχουμε την πίεση από τον κορονοϊό, τεράστια ζητήματα, κυρίως τους χειμερινούς μήνες, σε ό,τι αφορά τις αναμονές για Μ.Ε.Θ.. Δεν είναι μόνο τωρινό αυτό. Υπήρχε και όταν δεν είχαμε την επιδημία παλαιότερα, με το Ε.Σ.Υ. που είχε πολύ μικρότερες δυνατότητες. Είναι μια κρίσιμη κατάσταση πολύ μεγάλης πίεσης, που κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να την αντιμετωπίσουμε.

Δεν αφήνει κανένας κανέναν άνθρωπο εκτός Μ.Ε.Θ.. Τα κρεβάτια που υπάρχουν είναι συγκεκριμένα. Είναι πολλαπλάσια από αυτά που παρέλαβε η Κυβέρνησή μας από την προηγούμενη διακυβέρνηση. Η πίεση από την πανδημία είναι πάρα πολύ μεγάλη. Είναι κυρίως εξαιτίας του ότι η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή. Είναι απολύτως ταυτισμένο το χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης με την υψηλή πίεση στο Ε.Σ.Υ. παντού. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Και γίνεται ό,τι είναι δυνατόν για να αξιοποιηθεί ο εξοπλισμός που υπάρχει, έτσι ώστε, εκεί που δεν υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι Μ.Ε.Θ. και υπάρχει άμεση ανάγκη διασωλήνωσης, να διασωληνωθούν οι άνθρωποι. Και μόλις προκύψει κρεβάτι στο οποίο μπορούν να μεταφερθούν, είτε στο ίδιο, είτε σε γειτονικό νοσοκομείο, είτε, εφόσον μπορούν να πάνε και σε μεγαλύτερη απόσταση, να μεταφερθούν. Αυτό γίνεται. Δεν είναι τωρινό το φαινόμενο να διασωληνώνονται άνθρωποι εκτός Μ.Ε.Θ.. Αναμονές τέτοιες υπήρχαν και την προηγούμενη περίοδο. Είναι πολύ μεγαλύτερη τώρα, εξαιτίας της πανδημίας, χωρίς αμφιβολία. Και εκεί είναι εστιασμένη η προσοχή της Κυβέρνησης Κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να σώσουμε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούμε.

Για την υποχρεωτικότητα

Είμαστε σε μια φάση, που εξελίσσεται η εμβολιαστική κάλυψη  -για τους 60 και πάνω- ικανοποιητικά. Έχουμε ξεπεράσει, σε κάτι παραπάνω από μια εβδομάδα, τους 70.000  ανθρώπων που ενώ ήταν απροστάτευτοι το προηγούμενο διάστημα, τώρα έχουν σπεύσει να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα της επιστήμης. Η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης ήταν και εξακολουθεί να παραμένει η βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Παρακολουθούμε, βλέπουμε και δεν προσεγγίζουμε τα ζητήματα αυτά υπό το πρίσμα του πολιτικού κόστους, αλλά υπό το πρίσμα της αποτελεσματικότητας και της ανάγκης.

Επιλέξαμε για συγκεκριμένους λόγους το μέτρο της υποχρεωτικότητας στην ηλικιακή ομάδα αυτή, όταν είχε εξαντληθεί η διαδικασία της πειθούς και της διευκόλυνσης. Και επειδή ο κίνδυνος για να νοσήσουν  βαριά συμπολίτες μας της ομάδας αυτής, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή τους και για το Σύστημα Υγείας, είναι ιδιαίτερα αυξημένος πήραμε τη γενναία απόφαση που έχει το κόστος της, αλλά όταν κανείς κοιτάει το δημόσιο συμφέρον δεν θα υπολογίζει κόστος.

Για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ παντού βλέπει την Κυβέρνηση να φταίει. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη σε ολόκληρη την Ευρώπη που έχει αποφασίσει να κάνει αντιπολίτευση με βάση την πανδημία. Βασική μας έγνοια είναι να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε την πανδημία και σε ό,τι αφορά την ανάσχεση της διασποράς και σε ό,τι αφορά το πόσο περισσότερους ανθρώπους θα μπορέσουμε να σώσουμε, ενισχύοντας και στηρίζοντας το Ε.Σ.Υ. με κάθε τρόπο.

Είναι δύσκολα τα πράγματα. Είναι πολύ μεγάλη η πίεση. Πάρα πολλοί συμπολίτες μας κινδυνεύουν, είναι διασωληνωμένοι. Δυστυχώς, πάρα πολλοί χάνουν τη ζωή τους. Θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι πολύ καλύτερα, εάν η εμβολιαστική κάλυψη από πιο νωρίς είχε φτάσει στα επίπεδα που προσεγγίζουμε τώρα. Είναι ώρα της μάχης. Η Κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να ασχοληθεί με μια Αντιπολίτευση, που ο καθένας καταλαβαίνει ότι είναι ανεδαφική, ότι στερείται βάσης και λογικής.

Στήριξη των πολιτών απέναντι στην ενεργειακή κρίση

H κρίση της τιμής του φυσικού αερίου, το τελευταίο διάστημα, είναι κάτι οριζόντιο που απασχολεί όλο τον κόσμο και που -δυστυχώς- έχει τις συνέπειές της και στην ελληνική αγορά. Έχουμε προσπαθήσει από πολύ νωρίς να μειώσουμε την επίδρασή τους, να έχουμε όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών. Έχουμε πάρει από το Σεπτέμβριο και μετά μια σειρά μέτρων που ήδη έχουν αναπροσαρμοστεί. Η κατάσταση είναι δυναμική και θα δούμε και τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε.

H Κυβέρνησή μας είναι από τις πρώτες στην Ευρώπη που έχει πάρει μέτρα όσον αφορά τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, πάνω από 650 εκατ., για να μειωθεί το αποτύπωμα αυτών των αυξήσεων στο ρεύμα, το φυσικό αέριο, στη θέρμανση των νοικοκυριών. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, έχουμε διευρύνει την περίμετρο. Πέρσι  850.000 νοικοκυριά πήραν το επίδομα θέρμανσης, φέτος πάνω από 1,5 εκατ. νοικοκυριά θα μπορούν να κάνουν χρήση του επιδόματος θέρμανσης.

Η οικονομική πολιτική και η αναπτυξιακή στρατηγική που ακολουθούμε το τελευταίο διάστημα, παρά τη βαριά σκιά της πανδημίας,  έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν τέτοια μεγέθη, ώστε κόσμος να έχει βρει δουλειά, να έχουμε μείωση της ανεργίας και τους λιγότερους ανέργους από την αρχή της οικονομικής  -όχι της επιδημιολογικής- κρίσης. Μεγάλες εταιρείες επενδύουν στην Ελλάδα, δημιουργούνται θέσεις, έτσι ώστε να υπάρξουν καλά αμειβόμενες δουλειές, να γυρίσει κόσμος πίσω και να δοθεί η δυνατότητα στη νέα γενιά να μπορέσει να δημιουργήσει, να δουλέψει, να έχει εισόδημα στον τόπο της.

Όλα αυτά δυναμώνουν το εισόδημα των νοικοκυριών, παρά το γεγονός του ότι  έχουμε και μια παράπλευρη κρίση της πανδημίας, που είναι η κρίση  των ανατιμήσεων που αντιμετωπίζουμε. Συνολικά η πολιτική μας -και αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και από τις προβλέψεις όλων των οργανισμών, αλλά και από την καθημερινή οικονομία- είναι μια στρατηγική που αποδίδει. Και η δική μας αγωνία δεν είναι αυτά να μένουν μόνο στους δείκτες και στα νούμερα, είναι να γίνονται κοινωνικό κεκτημένο. Αυτό κάνουμε με λελογισμένο και σώφρονα τρόπο σε όλη την ελληνική κοινωνία.

Για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ 

Ούτε είχαμε εμπλακεί, ούτε υπάρχει περίπτωση να εμπλακούμε, ούτε με τη διάσταση του σχολιασμού, στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για την εκλογή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ. Μένουμε σε αυτά που είχαμε πει από την πρώτη στιγμή. Έχουμε κρατήσει μια στάση, από την αρχή, μεγάλου σεβασμού στη διαδικασία αυτή, η οποία είναι μια διαδικασία δημοκρατική, που απευθύνεται στην κοινωνία. Την παρακολουθούμε με το ενδιαφέρον που έχει ως ένα πολιτικό γεγονός, χωρίς αμφιβολία. Από εκεί και πέρα, η Κυβέρνηση είναι εστιασμένη στο να κάνει τη δουλειά της. Και η δουλειά της είναι να παράγει έργο για την Πατρίδα, για τους ανθρώπους, σε καιρούς που είναι πολύ απαιτητικοί και πολύ δύσκολοι.

Προηγούμενο άρθροΑπόστολος Βεσυρόπουλος: «Άνοιξε ο δρόμος για την καθιέρωση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα και στο βαμβάκι»
Επόμενο άρθροΠρόγραμμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη  για αύριο, Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου