Ο Γ. Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου 

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις Η.Π.Α. ήταν ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός με διεθνείς διαστάσεις. Σπάνια ηγέτης άλλης χώρας πρωταγωνιστεί επί δύο μέρες στις Η.Π.Α., για αυτό και ο αντίκτυπος της επίσκεψης και τα θετικά της αποτελέσματα υπερέβησαν τις προσδοκίες ακόμα και του πιο αισιόδοξου παρατηρητή.

Η εμφάνισή του Πρωθυπουργού, τόσο στις διμερείς συνομιλίες με τον πρόεδρο Biden, όσο και στο συγκλονιστικό λόγο που εκφώνησε στην Ολομέλεια του Αμερικανικού Κογκρέσου -με τη συμμετοχή των μελών της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων- ήταν εμφάνιση ενός πολιτικού παγκοσμίου βεληνεκούς.

Το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Βουλής, η Αντιπρόεδρος των Η.Π.Α., οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί, επιδοκίμασαν όρθιοι, κατ’ επανάληψη, τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού, σε μια σπάνια για τα πολιτικά τους ήθη σύμπνοια, δείχνει ανάγλυφα το μέγεθος του εντυπωσιασμού που προκάλεσαν οι θέσεις που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ήταν μια κίνηση που έδειξε τη συνειδητή επιλογή ενός Έθνους να συμπαραταχθεί στρατηγικά με ένα άλλο. Ήταν μια κίνηση τιμής για την Ελλάδα και τις δυνατότητές της.

Συνολικά, ο Πρωθυπουργός έδειξε στο παγκόσμιο ακροατήριο ότι είναι ένας βαθυστόχαστος πολιτικός διεθνούς ακτινοβολίας και έδωσε το σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να συνεισφέρει καθοριστικά στην αντιμετώπιση των πλέον μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης μας, αντλώντας τόσο από την ιστορική, αξιακή και πολιτική μας παράδοση, όσο και από τη μεγάλη δυναμική που έχει αναπτύξει μετά το 2019.

Ο Πρωθυπουργός πέτυχε να συνδυάσει ένα βαθιά εθνικό λόγο με τη δέουσα παγκόσμια απόβλεψη, συνδυασμός που αποτελεί διαχρονικά την πεμπτουσία του ελληνικού πνεύματος. Έδειξε στο αμερικανικό και παγκόσμιο κοινό πόσο η Δύση χρειάζεται την Ελλάδα, ως γενέτειρα και θεματοφύλακα των καταστατικών και θεμελιακών αξιών του σύγχρονου δυτικού Πολιτισμού. Γιατί σε κάθε μεγάλη κρίση, η λύση γεννάται από την επιστροφή στις αξίες που θεμελίωσαν την ακμή και το μεγαλείο κάθε Πολιτισμού. Ο επανασχεδιασμός της Δημοκρατίας, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του 21ου αιώνα, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η Δύση και αυτός δεν μπορεί να γίνει δίχως τους Έλληνες κλασικούς.

Ο Πρωθυπουργός έκανε σαφές ότι ο Ελληνισμός δεν είναι μόνο ο ακρίτας της Δύσης, λόγω της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και μια πολιτισμική υπερδύναμη χιλιετιών, της οποίας ο Πολιτισμός σήμερα είναι πιο επίκαιρος και αναγκαίος από ποτέ. Ο Πρωθυπουργός δεν έπεσε στην παγίδα της εύκολης προγονολατρείας και του νοσηρού εθνοκεντρισμού. Αντίθετα, ανέδειξε τη δυναμική και την επικαιρότητα του ελληνικού πνεύματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο στη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, όσο και με την ιστορική ομιλία του στο Αμερικανικό Κογκρέσο κατέδειξε ότι ηγείται μιας χώρας, η οποία δεν ετεροπροσδιορίζεται. Στην δική μας αντίληψη η επίσκεψη στις Η.Π.Α. δεν έπρεπε και δεν θα μπορούσε να έχει τα χαρακτηριστικά του «μαθητή» που τρέχει να παραπονεθεί στον «δάσκαλο» επειδή τον αδικεί ο διπλανός του. Μια τέτοια θέση έχει στην κορυφή της την παραδοχή του αδύναμου εταίρου και θα είχε υποτελή θεμέλια στην βάση της.

Αντίθετα, ο Πρωθυπουργός ανέδειξε την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης, της σταθερότητας και της ασφάλειας.  Ήταν ο ηγέτης μιας χώρας που είναι αξιόπιστος σύμμαχος και παράγοντας ασφάλειας, στην ευρύτερη γειτονιά μας. Μιας  χώρας που θέλει και μπορεί να αναπτύξει δυναμική στη νέα εποχή. Που θέλει και μπορεί να γίνει κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Που θέλει την ειρήνη και τη συνεργασία με τους γείτονές της, πάντοτε, όμως, με σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Ο Πρωθυπουργός ανέδειξε μια χώρα έτοιμη και αποφασισμένη να μην δεχτεί επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία μας και τα εδαφικά μας δικαιώματα.

Μετέφερε την πραγματικότητα της Ελλάδας που επέστρεψε δυναμικά ως ηγέτιδα δύναμη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στο παγκόσμιο γίγνεσθαι μετά την περιπέτεια της περασμένης δεκαετίας. Μια Ελλάδα που χειρίστηκε με επάρκεια τις μεγάλες κρίσεις των δύο τελευταίων ετών, μια Ελλάδα που αναπτύσσεται ραγδαία, μια Ελλάδα που στέκεται ανυποχώρητη στην υπεράσπιση του δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας, μια Ελλάδα που μετασχηματίζεται σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, που προσφέρει δουλειές και ευκαιρίες στους ανθρώπους της, μια Ελλάδα που ψηφιοποιείται ραγδαία, μια Ελλάδα που μεριμνά ενάντια στην κλιματική αλλαγή, μια Ελλάδα στην οποία το ανθρώπινο δυναμικό που δημιουργούν τα Πανεπιστήμιά της είναι περιζήτητο στον κόσμο.

Μίλησε όχι μόνο ως ηγέτης της Ελλάδας, αλλά και ως εκπρόσωπος του απανταχού Ελληνισμού. Σήκωσε πιο ψηλά την Πατρίδα μας, η οποία είχε τρωθεί βαθιά στη διεθνή κοινή γνώμη από τις επιπτώσεις της κρίσης των μνημονίων. Με την πραγματικά ιστορική ομιλία που εκφώνησε  στο Κογκρέσο -τη Βουλή και τη Γερουσία των Η.Π.Α.- ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,  αξιοποίησε την ευκαιρία -που δόθηκε για πρώτη φορά σε Έλληνα Πρωθυπουργό- για να παρουσιάσει την Ελλάδα που έρχεται από μακριά και που μπορεί να πάει μακρύτερα. Ανέδειξε την πραγματικότητα μιας σύγχρονης δημοκρατικής χώρας, που δεν είναι περιχαρακωμένη, αλλά μιλά την ίδια γλώσσα με τις σύγχρονες δημοκρατίες του Δυτικού κόσμου και μάχεται για τις ίδιες αξίες, ιδέες και δημοκρατικές αρχές.

Ιδιαίτερα θερμό ήταν το κλίμα στον Λευκό Οίκο. Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α., Joe Biden, επεφύλαξε στον Πρωθυπουργό εγκάρδια υποδοχή και εξήρε την στάση που κράτησε απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τονίζοντας τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή. Υπογράμμισε ότι η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες είναι η πιο σημαντική και η συμμαχία μας πιο στενή και πιο ισχυρή από ποτέ. Και επισήμανε ότι τα δύο Έθνη συνεργάζονται δημιουργικά σε όλους τους τομείς: Στο κλίμα, την ενέργεια, το εμπόριο, τις επενδύσεις, την άμυνα. Ιδιαίτερα σημαντικοί ήταν και οι συμβολισμοί οι οποίοι αναδείχτηκαν κατά την διάρκεια της επίσκεψης. Και οι συμβολισμοί πολύ συχνά παράγουν και πολιτικό αποτέλεσμα. Σκεφτείτε ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. φορούσε γραβάτα με το εθνόσημο μιας ξένης χώρας, της Πατρίδας μας, της Ελλάδας. Αστειεύτηκε δημόσια για την ελληνοποίηση του επιθέτου του, του ονόματος του. Είχε την άνεση να πει ότι, αν και Καθολικός, πολλές φορές κάνει τον σταυρό του με τον Ορθόδοξο τρόπο.

Ο Πρωθυπουργός, από την άλλη, τόνισε ότι η χώρα μας παρείχε από την πρώτη στιγμή ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και στρατιωτική συνδρομή στην Ουκρανία, τόσο για λόγους αρχής,  όσο και για να προστατεύσουμε την παγκόσμια τάξη που βασίζεται στην αρχή του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Υπερασπιζόμενοι ανυποχώρητα την Ουκρανία στέλνουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα σε άλλους απολυταρχικούς και αυταρχικούς ηγέτες ότι οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας θα αντιμετωπιστεί με κοινή δυναμική απάντηση. Τόνισε, σχετικά, ότι οι νεοαυτοκρατορικές φαντασιώσεις ανήκουν σε άλλους αιώνες, πρέπει να αποτύχουν και θα αποτύχουν.

Ο Πρωθυπουργός είπε στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι για να κρατηθεί αρραγές το μέτωπο  κατά της Ρωσίας θα πρέπει να στηρίξουμε την κοινωνία, τους πιο ευάλωτους και τις επιχειρήσεις απέναντι σε ακραίες αυξήσεις που παρατηρούνται. Εμείς το κάνουμε ήδη και θα συνεχίσουμε πιο δυναμικά. Θα κρατήσουμε ενωμένη και αρραγή την κοινωνία.

Ο Πρωθυπουργός  εξήγησε στον Πρόεδρο των Η.Π.Α τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και συζήτησε την πρόταση -που ήδη έχει καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο- για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Υπογράμμισε  ότι η Ελλάδα καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου, στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και  τη δυνατότητα της χώρας μας να λειτουργήσει ως πύλη για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας για την περιφερειακή ευημερία και ασφάλεια και πάντοτε θα αναζητά ειρηνικά μέσα για να επιλύει τις διαφορές με τους γείτονές της. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο αναθεωρητισμός και οι ανοιχτές επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο δεν θα γίνουν ανεκτές από την παγκόσμια κοινότητα των δημοκρατικών κρατών. Και ότι δεν θα επικρατήσει η  γλώσσα της εχθρότητας, του αναθεωρητισμού και της αυτοκρατορικής νοσταλγίας.

Κατήγγειλε τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, τονίζοντας ότι πρέπει να σταματήσουν αμέσως και επανέλαβε, ρητά και κατηγορηματικά, ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Δεν θα δεχτούμε -τόνισε στο Κογκρέσο- επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία μας και τα εδαφικά μας δικαιώματα. Υπογράμμισε, ταυτόχρονα, ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή την ώρα το ΝΑΤΟ είναι μια ακόμη πηγή αστάθειας στη Νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας. Και ζήτησε από τα μέλη του Κογκρέσου να το έχουν αυτό υπόψη τους, όταν λαμβάνουν αποφάσεις για προμήθειες αμυντικού υλικού που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο.

Τόσο κατά τη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, όσο και στην ομιλία του στο Κογκρέσο, ο Πρωθυπουργός -μιλώντας ως εκπρόσωπος του απανταχού Ελληνισμού- έθεσε επιτακτικά και το Κυπριακό. Ζήτησε από τον Πρόεδρο Biden να ασκήσει την επιρροή του προκειμένου να φέρει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ξανά σε τροχιά, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.. Ζήτησε και από τα μέλη του Κογκρέσου  να μην ξεχνούν τη ανοιχτή πληγή που προκαλεί, εδώ και 48 χρόνια, η εισβολή που είχε ως συνέπεια τη διαίρεση και την κατοχή στη Κύπρο. Και επανέλαβε ότι κανένας δεν πρόκειται να αποδεχθεί «λύση» δύο κρατών στην Κύπρο.

Ο Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να επενδύει στις Ένοπλες Δυνάμεις της, προανήγγειλε ότι η χώρα μας θα ξεκινήσει τη διαδικασία για την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών F-35 πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας και ανακοίνωσε ότι, ήδη, η Lockheed Martin εξέφρασε επίσημα το ενδιαφέρον της για επένδυση στην ΕΑΒ. Εφόσον υπάρξει συμφωνία, θα έχουμε αεροσκάφη F-35 από το 2028 και μετά. Είναι εξάλλου και η χρονική περίοδος που η χώρα μας θα έχει το δημοσιονομικό χώρο για να μπορούμε να τα αποκτήσουμε, καθώς δεν κάνει δαπάνες έξω από τις δημοσιονομικές της δυνατότητες.

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α. απέδειξε ότι η  φωνή της Πατρίδας μας -η φωνή δικαίου, αρχών, αξιών, μια φωνή που έρχεται από το βάθος της Ιστορίας- ακούγεται στον κόσμο και το κύρος της Πατρίδας μας αναβαθμίζεται συνεχώς. Όποιος μεμψιμοιρεί και δοκιμάζει να διαστρεβλώσει τα παγκοσμίως προφανή για την τεράστια επιτυχία της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α., είναι, όπως έλεγε εύστοχα ο Σοφοκλής:   τυφλὸς τά τ᾽ ὦτα, τόν τε νοῦν, τά τ᾽ ὄμματ᾽ εἶ,. Δηλαδή, τυφλός από τις κομματικές παρωπίδες, ανήμπορος να ακούσει τον παγκόσμιο αντίκτυπο, αδύναμος να αναγνώσει την πραγματικότητα.

Ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Ν. ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα το σχόλιό σας για τις αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης, γιατί λένε ότι δεν είχαμε απτά αποτελέσματα. Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα. Και το δεύτερο: Θέλω να σχολιάσετε την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο μιλάει για παραληρηματικές ανακοινώσεις από την πλευρά της Ελλάδας και για αβάσιμους Ποντιακούς ισχυρισμούς, που διαστρεβλώνουν την ιστορία.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η μίζερη, αμήχανη και μικρόψυχη αντίδραση, δείχνει και το μέγεθος της εθνικής επιτυχίας. Ως απάντηση στην αντίδραση των αντιπολιτευτικών κύκλων, θα μπορούσε κανείς να αντιπαραθέσει τον αιφνιδιασμό, την τεράστια ανησυχία της τουρκικής πλευράς, τις αντιδράσεις που περιγράψατε, τον θυμό που βγάζει ο τουρκικός Τύπος. Όχι, όμως, μόνο αυτά. Θα μπορούσε κανείς να κάνει και μία προβολή με μία ενδεχόμενη αντιστροφή των ρόλων. Καλούμε, δηλαδή, όσους αντιδρούν, να μας πουν πώς θα συμπεριφερόντουσαν, για παράδειγμα, ή πώς θ’ αξιολογούσαν, αν στη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη, βρισκόταν αυτό το διήμερο ο Tayyip Erdoğan;

Τι θα έλεγαν, για παράδειγμα, αν τύγχανε αυτής της της υποδοχής και της τιμής στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής; Τι θα έλεγαν, αν εκείνος μιλούσε στο αμερικανικό Κογκρέσο και καταχειροκροτούνταν από τους Γερουσιαστές και Βουλευτές, με τον τρόπο που μίλησε ο Πρωθυπουργός για το Αιγαίο και την Κύπρο; Τι θα έλεγαν, εάν είχε μια τέτοια υποδοχή ο λόγος ενός Τούρκου αξιωματούχου, ενός Τούρκου Προέδρου, όταν μίλαγε για τον ρόλο και τη συνδρομή της χώρας του, ως συμμάχου και εταίρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής; Νομίζω ότι είναι αυτονόητο κι αυταπόδεικτο το ιστορικό και το πολύ σημαντικό της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ν. ΑΡΜΕΝΗΣ: Και για την τοποθέτηση τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Ελλάδα είναι μια χώρα που πάντοτε βασίζει τις σχέσεις και την πολιτική της στο Διεθνές Δίκαιο και αντιλαμβάνεται με το σωστό τρόπο τις προκλήσεις που δημιουργούνται στον σύγχρονο κόσμο. Είναι μια χώρα που είναι βαθιά προσηλωμένη στις αρχές του Δικαίου, της Δημοκρατίας, της Ανεξαρτησίας και του δικαιώματος των λαών για αυτοδιάθεση και εδαφική κυριαρχία.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να επεκτείνω το ερώτημα του συναδέλφου σε ό,τι αφορά στην κριτική της Αντιπολίτευσης. Εκεί υπάρχουν και κάποιες διαστάσεις, οι οποίες εκφράζονται μέσα από δηλώσεις, όπως του κ.  Σκουρλέτη εχθές, ο οποίος χαρακτήρισε διασκεδαστική την ομιλία, προσπαθώντας να αιτιολογήσει το χειροκρότημα, που δέχθηκε στην ομιλία του στο Κογκρέσο. Επαναλήφθηκε η ίδια δήλωση σήμερα από τον κ. Αθανασίου και θα ήθελα το σχόλιό σας επ’ αυτού. Και επίσης θέλω να μου πείτε με ποιον τρόπο ο Πρωθυπουργός σκοπεύει να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα, για τ’ αποτελέσματα αυτής της ιστορικής επίσκεψης;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Νομίζω, αντιδράσεις σαν κι αυτές που περιγράψατε είναι ανάξιες σχολιασμού. Είναι τόσο μεγάλο το γεγονός της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, που μιλά από μόνο του. Από εκεί  και πέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντοτε είναι ανοιχτός στο οποιοδήποτε αίτημα για ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών και των πολιτικών κομμάτων.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αυτό σημαίνει με κατ’ ιδίαν συναντήσεις, είτε μέσω μιας συζήτησης στη Βουλή;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό σημαίνει, αυτό που σας είπα.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, πώς σχολιάζει η Κυβέρνηση το γεγονός ότι η Τουρκία, πλέον, ζητά και F-35, ουσιαστικά, για να άρει το βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας είπα ότι η Κυβέρνηση δεν εταιροπροσδιορίζεται, στις σχέσεις και την παρουσία της στο διεθνές σκηνικό, έναντι του οποιουδήποτε. Ήταν από την αρχή βασική μας θέση ότι η Ελλάδα δεν θα πάει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, σαν τον μαθητή που θα παραπονεθεί στον δάσκαλο, γιατί τον ενοχλεί ο διπλανός του. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με τεράστιο πολιτικό και πολιτισμικό ειδικό βάρος, είναι μια χώρα που έχει επανέλθει δυναμικά στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και είναι μια χώρα που σχεδιάζει μόνη της την πολιτική της με βάση τα εθνικά μας συμφέροντα και με τρόπο τέτοιο, έτσι ώστε πάντοτε να είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας σε ό,τι αφορά και στις σύγχρονες παγκόσμιες δημοκρατικές προκλήσεις. Από εκεί και πέρα, αυτό που κι εμείς εισπράξαμε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι ότι αυτού του είδους οι θέσεις που βάζουν εμπόδια στη διεύρυνση της Συμμαχίας και στην αίτηση χωρών που αισθάνονται την απειλή και δια αυτού του λόγου θα θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, δεν είναι μια θέση την οποία την ακούν ευχάριστα οι σύμμαχοί μας και ακούγεται ευχάριστα στην από εκεί πλευρά του Ατλαντικού.

ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Είπατε και το επαναλάβατε ότι δεν θα μπορούσε να έχει τη θέση του μαθητή που διαμαρτύρεται γιατί τον αδικεί ο διπλανός του. Ωστόσο, έθεσε, στις κατ’ ιδίαν επαφές, το ζήτημα των ελληνοτουρκικών ο Πρωθυπουργός ή του casus belli; Και, τέλος πάντων, οι διαφορές μας είναι διμερείς; Δεν έχουν μια διάσταση που αφορά τους Συμμάχους, όπως το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όπως ακούσατε και από την ομιλία του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, όπως σας είπα και προηγουμένως, ο Πρωθυπουργός έθεσε όλα τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις μας με την Τουρκία, σε ό,τι αφορά στις προκλήσεις, σε ό,τι αφορά στις υπερπτήσεις, σε ό,τι αφορά στη γενικότερη συμπεριφορά της. Τέθηκαν όλα τα ζητήματα στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Biden, που κράτησε περισσότερο από μία ώρα -μια ώρα και ένα τέταρτο- που αφορούν στις σχέσεις της Ελλάδας με τις Η.Π.Α., τον κόσμο, τα μεγάλα παγκόσμια ζητήματα που αφορούν και τις δύο μας χώρες και βεβαίως τα ζητήματα που αφορούν και την Πατρίδα μας.

ΝΑΝ. ΧΑΡΔΑΛΙΑ: Ήθελα ένα σχόλιό σας για τις δηλώσεις Çavuşoğlu, μετά τη συνάντησή του με τον Antony Blinken, ο οποίος ζήτησε, όπως υποστήριξε, από τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών να τηρήσουν οι Η.Π.Α. τις ισορροπίες ανάμεσα σε Ελλάδα-Κύπρο και Τουρκία. Και μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι τον διαβεβαίωσε γι’ αυτό ο κ. Blinken και για το γεγονός ότι δήλωσε την αισιοδοξία του για την προμήθεια των F-16 στην Τουρκία, ότι έχουν προχωρήσει οι στρατιωτικές συνομιλίες.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι συνολικά η τουρκική ηγεσία βρίσκεται σε μια τροχιά αμηχανίας και όχι ευχάριστης θέσης, με βάση τα όσα συνέβησαν με το ταξίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α. και τα όσα πέτυχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός με την παρουσία του εκεί.

ΝΑΝ. ΧΑΡΔΑΛΙΑ: Μπορώ προσθετικά να ρωτήσω για τα F-16; Το κλίμα που αποκομίσατε εσείς ως ελληνική αποστολή και ο Πρωθυπουργός, ποιο ήταν σχετικά με τα F-16;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τα όσα έθεσε ο Πρωθυπουργός στις Η.Π.Α. συνολικά για την κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, συνάντησαν την πλήρη κατανόηση της αμερικανικής πλευράς.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ωστόσο, κριτική, εκτός από την Αντιπολίτευση, έχει έρθει και από την Παράταξή σας. Ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησης Καραμανλή, ο κ. Βαληνάκης, σχολίασε για τα F-35 ότι πρόκειται για πολύ ακριβές αγορές, οι οποίες θα έρθουν στο τέλος της δεκαετίας και χωρίς ειδικούς όρους, ενώ ταυτόχρονα δεν υπήρξε κάποια ανατροπή στις αποφάσεις στην προώθηση των τουρκικών F-16 με το ανοιχτό ενδεχόμενο και για τα F-35. Επίσης, εκφράζει φόβους για νέες υποχωρήσεις σε Κυπριακό και Αιγαίο στο όνομα των αγωγών. Τι απαντάτε στην κριτική;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Οι φόβοι αυτοί δεν προκύπτουν από κανένα σημείο της επίσκεψης, της συνολικής παρουσίας και της επικοινωνίας που είχε ο Πρωθυπουργός σε ανώτατο επίπεδο και με τον Αμερικανό Πρόεδρο και με το Κογκρέσο, αλλά και με τις Επιτροπές του Κογκρέσου. Από εκεί και πέρα, για τα F-35 είναι ξεκάθαρο ότι η χώρα μας θα ξεκινήσει τη διαδικασία. Η διαδικασία, αυτή καθ’ αυτή, εμπεριέχει και τη διαπραγμάτευση των όρων. Προφανώς, δεν είναι δυνατόν, πριν ξεκινήσει η διαδικασία, να συζητάς για όρους προμήθειας. Τα αεροπλάνα θα τα πάρουμε στο τέλος του 2028, εφόσον η διαδικασία αυτή προχωρήσει με τους καλύτερους δυνατούς όρους, προφανώς.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για την ανακοίνωση της UNESCO στην οποία γίνεται λόγος για την εκκίνηση των συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Μ. Βρετανία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι πολύ θετικό που συντηρείται η δυναμική της συζήτησης αυτής. Όπως γνωρίζετε, η ελληνική Κυβέρνηση, προσωπικά ο Πρωθυπουργός, έχει αναπτύξει μια διεθνή πρωτοβουλία και πολύ ισχυρή κινητικότητα, τεκμηριωμένη σε αυτό. Βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της UNESCO. Νομίζω ότι θα ολοκληρωθεί απόψε το βράδυ ή αύριο. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την αρμόδια Ελληνίδα Υπουργό, την κυρία Μενδώνη.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Δένδιας, αναφέρθηκε και στη συμφωνία που έκαναν Ελλάδα και Η.Π.Α. και θα ήθελα να μου πείτε, αν μπορείτε, να μας δώσετε κάποιες λεπτομέρειες ή αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την κοινή πρωτοβουλία των δύο χωρών για τις Θάλασσες.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω από αυτά που είπε ο κ. Δένδιας. Εν ευθέτω χρόνω, εάν υπάρχει κάτι παραπάνω θα ενημερωθείτε.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Χθες, έγιναν οι φοιτητικές εκλογές. Για πρώτη φορά, μετά από 33 χρόνια, όλες οι παρατάξεις συμφωνούν ότι είναι η Πανσπουδαστική πρώτη εκτός της ΔΑΠ, που λέει ότι εκείνη είναι πρώτη. Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν έχει κάποιο σχόλιο η Κυβέρνηση για το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Με βάση τα στοιχεία που έχουμε εμείς και με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τις εφορευτικές επιτροπές, η κατάσταση δεν είναι καθόλου έτσι. Η φοιτητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας παραμένει πρώτη. Ο τρόπος με τον οποίο επιχειρούν ορισμένοι να ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών, δεν νομίζω ότι βοηθάει στο να τονώσουμε την αξιοπιστία ενός θεσμού, ο οποίος η αλήθεια είναι ότι έχει πληγεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια και εξαιτίας του γεγονότος ότι τα τελευταία χρόνια λόγω του Covid δεν έχουν γίνει εκλογές, αλλά και εξαιτίας του ότι συνολικά οι φοιτητικές παρατάξεις δεν έχουν καταφέρει, εδώ και πολλές δεκαετίες, να οδηγηθούν στη συγκρότηση ενός ενιαίου οργάνου εκπροσώπησης.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Υγείας συγκρότησε Επιτροπή εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη Novartis, ενώ ακολούθως ο Υπουργός κ. Πλεύρης ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αγωγή κατά της φαρμακευτικής. Θα ήθελα να ρωτήσω, αν έχει κατατεθεί αγωγή ή όχι, πότε θα κατατεθεί, τι θα διεκδικήσει η Πολιτεία από τη Novartis και πώς θα διασφαλίσει ότι δεν θα έχει ο συμβιβασμός την τύχη του συμβιβασμού με τη Siemens.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα διεκδικήσει αποζημιώσεις. Θα διεκδικήσουμε, με τον καλύτερο δυνατό και με τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο, νομικά όπως αυτά πρέπει να γίνονται σωστά, αυτά που η χώρα μας δικαιούται.

ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Με την Οδηγία  για τους προστατευόμενους μάρτυρες, υπάρχει κάποια εξέλιξη; Θα ενσωματωθεί τελικά;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη αυτή τη στιγμή. Θα γίνει κανονικά αυτό που πρέπει να γίνει.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Αναμένουμε τη συζήτηση στη Βουλή για την ενέργεια, όπως είχατε ήδη πει. Έχετε κάποια εικόνα πότε θα γίνει αυτό;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν έχει προγραμματιστεί ακόμα η συζήτηση, αλλά, όπως έχει δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός, θα γίνει πολύ σύντομα. Ο Πρωθυπουργός έχει υποχρεώσεις το επόμενο διάστημα και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά η συζήτηση θα γίνει σύντομα, μέσα στο επόμενο διάστημα.

ΝΑΝ. ΧΑΡΔΑΛΙΑ:  Κύριε Εκπρόσωπε, σε σχέση με όσα συζητούσαμε και νωρίτερα, ήθελα να ρωτήσω: Υπάρχει ένα σχόλιο και από τον κ. Κατρούγκαλο, τον Τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με την επίκληση των δηλώσεων του κ. Τσαβούσογλου, που επαναλαμβάνει την κατηγορία κατά της Κυβέρνησης, για μια επικίνδυνη πολιτική του δεδομένου. Τι απαντάτε;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχουμε απαντήσει συνολικά. Η χώρα μας είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος, ένας παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η χώρας μας έχει ενισχύσει το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό της αποτύπωμα και έχει επιστρέψει δυναμικά στο παγκόσμιο πολιτικό γίγνεσθαι. Αυτό δεν αφορά μόνο στη γειτονιά μας, αφορά στην Ευρώπη, αφορά στον κόσμο, αφορά στις παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι λαοί σε ολόκληρη την υφήλιο. Σας ευχαριστώ πολύ.

Προηγούμενο άρθροΕπίσκεψη της Νέας Δημοκρατίας στη δομή φιλοξενίας εκτοπισθέντων ατόμων από την Ουκρανία στην Ελευσίνα
Επόμενο άρθροΒουλευτές του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής: Στην «εντατική», με ευθύνη της κυβέρνησης, η υγεία στη Δωδεκάνησο»