Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου
Επίσκεψη Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α.
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μεταβεί στις Η.Π.Α., όπου τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο κ. Biden, ενώ την Τρίτη θα μιλήσει στο Κογκρέσο. Σημειώνεται ότι ειδικά για την παρουσία του στο Κογκρέσο μια τόσο τιμητική πρόσκληση απευθύνεται σε ξένους ηγέτες σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις. Ομιλία στο Κογκρέσο έχουν απευθύνει μέχρι σήμερα είτε ηγέτες χωρών που είναι στρατηγικοί εταίροι των Η.Π.Α. (Ισραήλ, Ινδία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο), είτε εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο Nelson Mandela ή ο Lech Walesa.
Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α. γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία και αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο σχέσεων των δύο χωρών, καθώς και το υψηλό κύρος που απολαμβάνει η χώρα μας, ως απόρροια των πολιτικών που έχει αναπτύξει η Κυβέρνηση από την έναρξη της θητείας της. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο που είναι η δεύτερη στη μέχρι τώρα θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έχει εθνικό, γεωπολιτικό, αλλά και ιστορικό στίγμα για τις σχέσεις των δύο χωρών και τη θέση της Ελλάδας στο σύγχρονο κόσμο.
Στην ατζέντα της συνάντησης με τον κ. Biden θα συζητηθούν διεθνή και περιφερειακά θέματα. Θα τεθεί το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, έχει ήδη θέσει το θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος και ως ζήτημα που υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που απαιτείται σταθερότητα.
Θα συζητηθούν, επίσης, διμερή ζητήματα στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας-Η.Π.Α., συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας του σχήματος 3+1. Θα συζητηθεί και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ένα ζήτημα κρίσιμο για τη Δύση, στο οποίο η Κυβέρνηση έχει πάρει σαφή και ξεκάθαρη στάση από την πρώτη στιγμή, αποδεικνύοντας εμπράκτως την αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό που υφίσταται την επίθεση, αλλά και τη στήριξή της στο Διεθνές Δίκαιο, συμμετέχοντας ουσιαστικά στην ευρωπαϊκή και συμμαχική αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Συζήτηση θα γίνει και για τα ενεργειακά, καθώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο κόμβος μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μπορεί να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, αλλά και στη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Στις Η.Π.Α. ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει με τον Πρόεδρο Biden και θα απευθυνθεί στο Κογκρέσο -όπως ο ίδιος τόνισε- όχι μόνο εκ μέρους της Ελλάδας, αλλά ως εκπρόσωπος του Ελληνισμού. Θα μιλήσει ως Πρωθυπουργός μιας χώρας με αυτοπεποίθηση που είναι αξιόπιστος σύμμαχος και παράγοντας ασφάλειας, και σταθερότητας στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και την Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Για τη Συμφωνία Ελλάδας-Η.Π.Α.
Κυρώθηκε χθες στη Βουλή -μετά από συζήτηση στην οποία μετείχαν οι πολιτικοί Αρχηγοί- η Συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια Συμφωνία με τεράστιο διεθνή αντίκτυπο. Πρόκειται -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- για μια Συμφωνία που συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα ως ακλόνητου παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η Συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από ενδελεχή μελέτη και πολύμηνη προετοιμασία. Υπηρετεί πολύπλευρα τα εθνικά μας συμφέροντα. Συμπληρώνει ένα μεγάλο πλέγμα εθνικών συμφωνιών και συμμαχιών, που αναβαθμίζουν το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό αποτύπωμα της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή. Η επιλογή των Η.Π.Α. να στηριχθούν στην Ελλάδα είναι ενδεικτική από μόνη της. Ο τρόπος που η Ελλάδα κεφαλαιοποιεί τις κορυφαίες πολιτικές επιλογές των δύο τελευταίων ετών είναι βαρύνουσας σημασίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο τα αναφερόμενα στο προοίμιο της Συμφωνίας, όσο και τα προβλεπόμενα επί του πεδίου αναγνωρίζουν τα δίκαιά μας και επιβεβαιώνουν την ισχύ μας. Μπορούν συνεπώς να φανούν διπλά χρήσιμα στην προσπάθειά μας να υπάρξει σταθερότητα και ειρήνη με τους γείτονές μας. Η Συμφωνία είναι σημαντική για τα εθνικά μας συμφέροντα για τρεις λόγους:
Πρώτον, διότι σε μία εποχή που οι Η.Π.Α. στρέφονται προς την περιοχή του Ινδοειρηνικού, αποφασίζουν ταυτόχρονα να ενισχύσουν το αποτύπωμά τους στην Ελλάδα, και στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Αναβαθμίζοντας εγκαταστάσεις και βελτιώνοντας στρατιωτικές υποδομές. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι και άλλα ευρωπαϊκά Κράτη επιδιώκουν τώρα ανάλογες συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με τις Η.Π.Α., υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων. Η Ελλάδα δηλαδή, έχει ήδη αυτό που άλλες χώρες αυτή τη στιγμή επιδιώκουν: Μια αναβαθμισμένη στρατηγική και αμυντική συνεργασία με τις Η.Π.Α..
Δεύτερον, διότι διευρύνεται όχι μόνο στο χρόνο, αλλά και στο χώρο. Στο Ναύσταθμο της Σούδας αναβαθμίζονται όλες οι υποδομές και ο συνολικός ρόλος της βάσης, ενώ παράλληλα αξιοποιούνται το πεδίο βολής στο Λιτόχωρο, δύο στρατόπεδα στο Βόλο και στην Αλεξανδρούπολη. Δημιουργείται, δηλαδή με τον τρόπο αυτό, μια ομπρέλα από το Νότο προς το Βορρά, η οποία αλλάζει συνολικά το τοπίο στα βόρεια και ανατολικά σύνορά μας.
Τρίτον, η Συμφωνία είναι σημαντική γιατί καταγράφει ρητά, την κοινή βούληση «για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής, ακόμα και ένοπλης επίθεσης». Μια διατύπωση την οποία επαναλαμβάνει και ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Blinken, στη συνοδευτική επιστολή του. Διακηρύσσει την προσήλωση της χώρας του στο σεβασμό όχι μόνο της εδαφικής ακεραιότητας, αλλά και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας. Η δέσμευση αυτή είναι προφανώς σημαντική και αποτελεί ηχηρό μήνυμα σταθερότητας και ασφάλειας.
Συνολικά, η Συμφωνία είναι αμοιβαία επωφελής και για την Ελλάδα και για τις Η.Π.Α.. Είναι επωφελής και για τους δύο συμβαλλόμενους, οι οποίοι με ειλικρίνεια, αλλά και πραγματισμό προχώρησαν στην υπογραφή της. Η Συμφωνία αυτή αλλάζει το τοπίο, αλλά και τους όρους του παιχνιδιού στην ευρύτερη περιφέρεια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε χθες ενσυνείδητα να καταψηφίσει τη Συμφωνία, όπως είχε κάνει άλλωστε με τις αμυντικές δαπάνες και με τη συμφωνία με την Γαλλία. Τρία βασικά χαρακτηριστικά αναδεικνύονται από τη χθεσινή στάση του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως από την ομιλία του κ. Τσίπρα:
Πρώτον. Δεν μπορεί να κατανοήσει τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και παραμένει δέσμιος ιδεοληψιών που για τον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο έχουν εκπνεύσει από το 1989. Έτσι, για να βρει μια χαραμάδα αντιπολίτευσης, υιοθέτησε επιχειρήματα πιασμένα από την πρώιμη πασοκική περίοδο. Αυτό συνιστά αναμφισβήτητα οπισθοδρόμηση.
Δεύτερον. Εφάρμοσε και σε αυτή την περίπτωση την πάγια τακτική του ΣΥΡΙΖΑ: Όταν η πραγματικότητα δεν μας βολεύει, προσπαθούμε να κατασκευάσουμε μια πραγματικότητα που μας εξυπηρετεί. Έτσι, διαστρέβλωσε πολλά σημεία της Συμφωνίας, ισχυριζόμενος ψευδώς ότι ισχύει επ’ αόριστον και ότι δεν συνοδεύεται από ξεκάθαρες θέσεις υπέρ των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
Τρίτον, το χειρότερο και ίσως το πιο θλιβερό απ’ όλα είναι ότι αναδείχτηκε και πάλι η τεράστια υποκρισία που χαρακτηρίζει τον κ. Τσίπρα σε κάθε πολιτική του κίνηση. Σφιχταγκαλιασμένος με τον Πρόεδρο Trump όταν ήταν Πρωθυπουργός, αντιαμερικανικές κορώνες και αριστερή ρητορική χθες στην Βουλή. Διαβουλεύσεις και ρητές διαβεβαιώσεις για ανανέωση της Συμφωνίας στο πνεύμα που είναι και η σημερινή όταν ήταν στην Κυβέρνηση, καταψήφιση χθες. «Κόκκινη» γραμμή και μεγάλη δήθεν ανησυχία για δημοσιεύματα περί ενδεχόμενης αγοράς από την Τουρκία αεροσκαφών F-16, καμία κουβέντα όταν ήταν Πρωθυπουργός στην Αμερική για τα F-35.
Γίνεται εύκολα αντιληπτό απ’ όλα όσα ειπώθηκαν από τον κ. Τσίπρα, αλλά και τα στελέχη του, για να δικαιολογήσει ένα ακόμη «όχι» στην ενίσχυση της Πατρίδας μας, ότι όλα αυτά αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις. Ο κ. Τσίπρας για άλλη μια φορά υπέταξε το εθνικό συμφέρον στο κομματικό. Απέδειξε και χθες ότι είναι κολλημένος στο πιο κακό παρελθόν της πολιτικής μας ιστορίας για αυτό δεν μπορεί να εισφέρει το παραμικρό σε καμιά εθνική προσπάθεια.
Για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ
Έχουμε τις ημέρες αυτές, ένα ακόμη γεγονός που επιβεβαιώνει τη συνέπεια της Κυβέρνησης και υπενθυμίζει την ασυνέπεια του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, που φέτος είναι μειωμένος κατά 920 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2018 και την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Θυμίζω ότι το 2014 ο κ. Τσίπρας διακήρυσσε ότι «ο φόρος αυτός είναι παράλογος, δεν διορθώνεται, αντίθετα καταργείται» και υποσχόταν και αυτόν να τον εξαφανίσει, με ένα νόμο και με ένα άρθρο. Όταν, ωστόσο, ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, όχι μόνο δεν κατάργησε τον ΕΝΦΙΑ, αλλά όπως θυμόμαστε πάρα πολύ καλά επέβαλε ή αύξησε 29 φόρους που έπληξαν όλους και κυρίως τη μεσαία τάξη.
Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της και συνέχισε με δεύτερη μείωση που απεικονίζεται και στα φετινά εκκαθαριστικά, περιορίζοντας συνολικά τη φορολογική επιβάρυνση από τον ΕΝΦΙΑ κατά 34% σε σχέση με το 2018. Και όλα αυτά μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον.
Έτσι, ενώ η προεκλογική υπόσχεση της Νέας Δημοκρατίας ήταν για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, τώρα είναι μεγαλύτερη κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Η Κυβέρνησή μας δημιουργεί μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της και με το παραπάνω, συνθήκες αύξησης του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών με πολλαπλούς τρόπους.
Σχεδόν 8 στους 10 συμπολίτες μας βλέπουν μειωμένο φόρο για τα ακίνητά τους. Και μάλιστα αυτό συμβαίνει όταν έχουν αυξηθεί οι αξίες που ουσιαστικά συνιστά αύξηση της περιουσίας των πολιτών.
Για την ασφάλεια στα δημόσια Πανεπιστήμια
Με αφορμή τα τελευταία επεισόδια στο Α.Π.Θ. η Κυβέρνηση επαναλαμβάνει κατηγορηματικά την αμετάκλητη απόφασή της να ολοκληρώσει την εφαρμογή του σχεδίου της για τα Α.Ε.Ι. και του θεσμικού πλαισίου που έχει εισάγει για την ασφάλεια των Πανεπιστημίων μας. Ήδη, με βάση το νόμο για την αναβάθμιση των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και την πρόβλεψη για τις Ομάδες Προστασίας, έχουν προσληφθεί 400 άτομα -στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα παιδιά αυτά είναι χθεσινοί φοιτητές- και η εκπαίδευσή τους ολοκληρώνεται στα τέλη Μαΐου.
Στο μεταξύ λύθηκε και μια μείζονος σημασίας εκκρεμότητα, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφαση της Ολομέλειάς του, τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, κρίνοντας ότι είναι απαραίτητη για λόγους που αφορούν το δημόσιο συμφέρον, την προστασία της δημόσιας ασφάλειας, αλλά και τη διασφάλιση της ακώλυτης άσκησης της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Η απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει τις επιλογές της Κυβέρνησης και ταυτόχρονα αποτελεί μομφή τόσο για το ΣΥΡΙΖΑ όσο και για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που καταψήφισαν τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματικές.
Θέλω όμως να υπογραμμίσω ότι είναι δεδομένη και αμετάκλητη η απόφαση της Κυβέρνησης να στηρίξει τη δημιουργία βιβλιοθήκης στο Α.Π.Θ., στο χώρο που για 34 χρόνια έκαναν κουμάντο μια χούφτα καταληψιών. Είναι θλιβερό το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, η νεολαία του και κορυφαία στελέχη του όχι μόνο δεν καταδίκασαν τους τραμπούκους που εναντιώνονται στην κατασκευή της Βιβλιοθήκης, τις συμμορίες που προκαλούν φθορά στη δημόσια περιουσία, αυτούς που στοχοποίησαν τον Πρύτανη. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν βρήκαν μια καθαρή κουβέντα για να στιγματίσουν τις ενέργειες αυτές. Η Κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, θα στηρίξει τον Πρύτανη του Α.Π.Θ. και την ακαδημαϊκή κοινότητα για τη δημιουργία μια Βιβλιοθήκης που θα αποδοθεί στους φοιτητές.
Ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα θέσει ζήτημα για τα F-16 ο Πρωθυπουργός στην επίσκεψή του στις Η.Π.Α. και ποια είναι εν τέλει η στάση της Κυβέρνησης; Σας ενοχλεί η σχετική συζήτηση που γίνεται γιατί δεν υπάρχει μεν επίσημο αίτημα, αλλά ξέρουμε ότι το State Department εδώ και καιρό προωθεί το θέμα της πώλησης νέων F-16. Ή θεωρούν ότι εν πάση περιπτώσει δεν αλλάζουν την ισορροπία στο Αιγαίο από τη στιγμή που εμείς έχουμε τα Rafale;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όλα τα ζητήματα που αφορούν τη σχέση μας με την Τουρκία, όπως σας είπα και προηγουμένως, θα τεθούν τόσο στη συζήτηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Biden, όσο και στην ομιλία του στο Κογκρέσο. Αυτό, όμως, θα είναι ένα κομμάτι της παρουσίας του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α.. Ο Πρωθυπουργός θα είναι εκεί ως ο ηγέτης μιας χώρας με αυτοπεποίθηση, που δεν ετεροπροσδιορίζεται, που έχει τον ξεκάθαρο δικό της ρόλο να παίξει στα θέματα της σταθερότητας και της ασφάλειας στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη Μεσόγειο.
Α. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, προσβλέπουμε σε μία δήλωση στήριξης του Joe Biden απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, γιατί οι Τούρκοι συνεχίζουν τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο. Θεωρούμε ότι θα έχουμε αυτή τη δήλωση στήριξης;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όπως προκύπτει και από τις επιστολές που έχει στείλει ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, αλλά και από τον συνολικότερο χειρισμό, η θέση των Η.Π.Α. σε ό,τι αφορά στην τουρκική προκλητικότητα και την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, είναι δεδομένη. Άλλωστε και το κείμενο, η επιστολή του κ. Blinken που συνοδεύει την ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας και των Η.Π.Α. αναφέρεται πολύ ξεκάθαρα σε όλα αυτά. Όπως σας είπα και προηγουμένως, όλα τα ζητήματα θα τεθούν.
Το γεγονός ότι η επίσκεψη αυτή έχει το χαρακτήρα που έχει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αντανακλά το κύρος που η χώρα έχει αυτήν την ώρα και στις Η.Π.Α. και διεθνώς. Ο Πρωθυπουργός θα θέσει όλα τα ζητήματα. Και τα ζητήματα που έχουμε με την Τουρκία και των διμερών μας σχέσεων και όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τον κόσμο στους καιρούς που ζούμε. Νομίζω ότι θα επιβεβαιωθεί από τη συνάντηση αυτή το πολύ καλό επίπεδο των σχέσεων της Ελλάδας με τις Η.Π.Α..
ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Θα ήθελα να σας πάω λίγο στα εξοπλιστικά σε σχέση με το ταξίδι του Πρωθυπουργού. Θα εκφράσει και πάλι η Ελλάδα το ενδιαφέρον της για ένταξη στο πρόγραμμα των F-35; Έχουμε να συζητήσουμε και κάποια άλλα εξοπλιστικά προγράμματα που μας ενδιαφέρουν από τις Η.Π.Α. και επειδή ακούγεται ότι οι Η.Π.Α. μας πιέζουν να στείλουμε και κάποιο ρωσικής κατασκευής οπλισμό στην Ουκρανία, είναι έτοιμη η Ελλάδα να το πράξει αν αντικατασταθεί αυτός ο οπλισμός άμεσα;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας έδωσα πολύ αναλυτικά το περίγραμμα των συνομιλιών που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο Biden.
Ν. ΑΡΜΕΝΗΣ: Ενώ βλέπουμε τον πληθωρισμό να ανεβαίνει μέρα με τη μέρα, αυτό πώς θα το αντιμετωπίσετε; Υπάρχει κάποιο σχέδιο που πρέπει να περιμένουμε; Και βλέπουμε, την ίδια ώρα, δημοσκοπήσεις, είχαμε μια καινούργια δημοσκόπηση χθες, να δείχνει ότι έχει μειωθεί η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από το ΣΥΡΙΖΑ. Πώς θα λύσετε αυτή την εξίσωση;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κατ΄ αρχάς, να σας πω ότι η πολιτική της Κυβέρνησης δεν γίνεται με βάση τις δημοσκοπήσεις. Τις δημοσκοπήσεις τις εξετάζουμε, τις αξιολογούμε. Είναι πάντοτε ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Μιας και με ρωτάτε, όμως, αυτό που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις είναι ότι μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης, μέσα σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από την Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι η διαφορά που είχαμε στις εκλογές του 2019.
Κάτι δείχνει αυτό για την ανταπόκριση των πολιτών στον τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση αυτή διαχειρίζεται κρίσεις, που καμιά άλλη δεν έχει διαχειριστεί από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά: Μεταναστευτικό, πανδημία, ενεργειακή κρίση, πόλεμος στην Ουκρανία, με συνέπεια την αύξηση του πληθωρισμού και τις δυσκολίες στα οικονομικά των νοικοκυριών. Αυτό που καταλαβαίνουμε από την κοινωνία είναι ότι ο κόσμος προς τα εμάς κοιτάζει, προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κοιτάζει, προς την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κοιτάζει.
Και αυτό γιατί προσπαθούμε συνεχώς, έτσι ώστε να είμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί στο πλευρό του κάθε πολίτη, δίπλα στην κοινωνία, με πολιτικές που να έχουν αποτύπωμα και που να μην κινδυνεύουν να τινάξουν τη χώρα στον αέρα. Έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε όλες τις κρίσεις με το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα. Έτσι αντιλαμβανόμαστε το ρόλο μας έως τις εκλογές που θα γίνουν του χρόνου και εκεί είναι εστιασμένο το ενδιαφέρον μας. Συνεχής προσπάθεια για να είμαστε στο πλευρό της κοινωνίας.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν σχεδιάζετε νέα παρέμβαση στον τομέα των καυσίμων. Οι επιδοτήσεις που δόθηκαν από την Κυβέρνηση φαίνεται ότι εξανεμίζονται και οι τιμές, όπως βλέπουμε όλοι, της βενζίνης και του πετρελαίου καλπάζουν.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μέχρι πριν από 3, 4 μέρες το κυρίαρχο και το αποκλειστικό θέμα συζήτησης ήταν οι δυσκολίες που αντιμετώπιζαν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά το ενεργειακό. Είπαμε ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του. Προσθέσαμε στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που είχαμε αναπτύξει το προηγούμενο διάστημα, το Εθνικό Σχέδιο που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Και δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να έχουμε την καλύτερη και ταχύτερη εφαρμογή του σχεδίου αυτού, ενός σχεδίου 3,2 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, η πολιτική μας είναι μια πολιτική που συνεχώς βρίσκει τρόπους για να στέκεται στο πλευρό της κοινωνίας. Είχαμε την αύξηση του κατώτατου μισθού, που σημαίνει 50 ευρώ παραπάνω για τον κάθε ένα που αμείβεται με τον κατώτατο βασικό μισθό, ένας επιπλέον μισθός το χρόνο. Είχαμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, που και αυτό συνιστά επιπλέον ενδυνάμωση του εισοδήματος. Είχαμε τις κάρτες ενίσχυσης για τη βενζίνη σε όσους ήταν στην οικονομική περίμετρο που το δικαιούταν. Έχουμε την οριζόντια μείωση, περίπου 15 λεπτά με βάση την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο κίνησης.
Εδώ είμαστε. Παρακολουθούμε τα πάντα. Κάνουμε ελέγχους. Αντιλαμβανόμαστε ότι τα μέτωπα που έχει ο πολίτης είναι πολλαπλά και οι δυσκολίες στην καθημερινότητά του, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και του αυξημένου πληθωρισμού που αντιμετωπίζει όλος ο κόσμος, πολύ μεγάλες. Από την άλλη, πάντοτε με ειλικρίνεια και σαφήνεια, του λέμε ότι η προσπάθειά μας εστιάζεται στο να περιορίζουμε κατά το δυνατόν τις συνέπειες των ανατιμήσεων αυτών. Ήδη, στην ηλεκτρική ενέργεια, με το σχέδιο που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, από τον Ιούλιο και μετά θα έχουμε μια μείωση στις αυξήσεις από 70% έως 90%.
ΑΝΤ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Η κριτική του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τη χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ανέβασε πάλι την ένταση μεταξύ των δύο κομμάτων. Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά, για άλλη μια φορά, τη διαγραφή του. Υπάρχει κάποιο θέμα με τον κ. Ρωμανό;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο κ. Ρωμανός τέσσερις, πέντε φορές ανακάλεσε τον χαρακτηρισμό που έκανε στη χθεσινή συζήτηση. Οπότε, δεν νομίζω ότι υφίσταται κάποιο θέμα.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν μάθατε τις λεπτομέρειες για την πρόσληψη της κόρης της συζύγου του κ. Γεωργιάδη στη Lamda Development στο Ελληνικό. Κατά την άποψή σας, είναι ηθικό να προσλαμβάνεται μέλος της οικογένειας ενός Υπουργού σε επένδυση που εξαρτάται από τις Υπουργικές του αποφάσεις; Και θα ήθελα, σε συνδυασμό και με την πρόσληψη του υιού του Πρωθυπουργού στο πλευρό ευρωβουλευτή, του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, να ρωτήσω τι μήνυμα δίνετε περί διαφάνειας και οικογενειοκρατίας από την Κυβέρνηση;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, δεν έχω να προσθέσω τίποτα παραπάνω από τη δήλωση που έκανε στην εφημερίδα σας ο εργοδότης του. Νομίζω ότι δεν υπάρχει συζήτηση μετά από αυτό. Και σε ό,τι αφορά το πρώτο, δεν έχω να προσθέσω τίποτα σε σχέση με την απάντηση που σας είχα δώσει την προηγούμενη φορά.
ΙΑΣ. ΣΧΙΝΑΣ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας, χθες, στον τηλεοπτικό μας σταθμό, «Kontra Channel», ισχυρίστηκε πως διαμορφώνεται ένα ρεύμα πολιτικής αλλαγής και υποστήριξε πως την Κυριακή οι πολίτες, συμμετέχοντας μαζικά στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ στις εσωκομματικές, θα στείλουν, όπως ανέφερε τον λογαριασμό πίσω στο Μέγαρο Μαξίμου. Πώς σχολιάζετε την τοποθέτηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο κ. Τσίπρας που είναι επί 15 χρόνια πολιτικός Αρχηγός, κάνει το τελευταίο διάστημα μια εκτεταμένη καμπάνια για την επανεκλογή του. Δεν έχει άκουσμα εκλογής αντιλαμβάνομαι, διότι από όσα κόμματα έχουν κάνει διαδικασίες για εκλογή Αρχηγού, μόνο στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας υποψήφιος. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, αυτό είναι δικό τους ζήτημα.
Σε ό,τι αφορά στην ερμηνεία του πολιτικού κλίματος, αυτά που βλέπουμε και διαβάζουμε από τις δημοσκοπήσεις και τον τρόπο με τον οποίο αποτυπώνουν την πολιτική δυναμική, όταν η διαφορά μας με το ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που είχαμε στις εθνικές εκλογές και έχουν μεσολαβήσει μέσα σε τρία χρόνια κρίσεις, δυσκολίες, πρωτόγνωρες για την κοινωνία, εξωγενείς, που δεν οφείλονται προφανώς στη χώρα, αλλά προέρχονται από έξω, νομίζω ότι αυτά δεν επιβεβαιώνουν την αντίληψη και την εκτίμηση του κ. Τσίπρα.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όταν γίνουν εκλογές, το 2023, θα έχουμε όλοι μας τη δυνατότητα και την ευκαιρία να δούμε ποιος από τους δύο ερμηνεύει την κοινωνία και τη στάση στην κοινωνία σωστά. Μέχρι τότε, η δική μας προσπάθεια είναι να συνεχίζουμε τη δουλειά μας, να αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις, να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις που ανοίγουν δρόμους ανάπτυξης και ευημερίας για τους Έλληνες. Και ό,τι πετυχαίνουμε στην οικονομία, να το επιστρέφουμε πίσω ως κοινωνικό κεκτημένο στους πολίτες, για να μειώνουμε τις ανισότητες και να τους βοηθάμε, να τους ενισχύουμε, να στεκόμαστε στο πλευρό τους σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη και δύσκολη συγκυρία.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, η Ελλάδα θέλει να πείσει την Κομισιόν να αποσύρει το εμπάργκο στο ρωσικό αέριο προς όφελος των Ελλήνων εφοπλιστών. Μάλιστα, έχουμε μάθει ότι εν μέσω πολέμου έχουν τριπλασιάσει τις μεταφορές τους σε ρωσικό αέριο και πετρέλαιο. Είναι αυτή μία από τις καταστάσεις που κατατάσσουν τη χώρα μας στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, όπως λέει η Κυβέρνηση;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Ελλάδα σε ό,τι αφορά στην αντίδρασή της απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι πλήρως συντονισμένη με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ξεκάθαρα απέναντι στη ρωσική εισβολή, από την πρώτη στιγμή, λόγω και έργω.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Θα εξετάσει η Κυβέρνηση -για να πάω πάλι στα μέτρα για τις τιμές των καυσίμων- κάποια μείωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση φορολογικών εργαλείων για τη μείωση των τιμών, έχω απαντήσει και στο παρελθόν και έχει τοποθετηθεί και το οικονομικό επιτελείο. Δεν έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Ήθελα να σας ρωτήσω, κύριε Εκπρόσωπε, αν μετά τα γεγονότα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και την απόφαση του ΣτΕ, την οποία επικαλεστήκατε κι εσείς, σχεδιάζετε να τοποθετήσετε νωρίτερα στα Πανεπιστήμια τους πανεπιστημιακούς αστυνομικούς. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα; Πότε θα τους δούμε στα Πανεπιστήμια;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ισχύει το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινωθεί και νωρίτερα. Ολοκληρώνεται τον Μάιο η εκπαίδευση των πρώτων τετρακοσίων. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έβγαλε από την εξίσωση μία δυσκολία που υπήρχε, καθ’ ό,τι κρίθηκε συνταγματική πλέον η διάταξη. Υλοποιείται το χρονοδιάγραμμα και σύντομα θα τους δούμε στα Πανεπιστήμια. Εκείνο, όμως, που έχει σημασία είναι να ξεκαθαρίσουμε απόλυτα ότι δεν υπάρχει περίπτωση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα οι νόμοι των συμμοριών να υπερισχύσουν των νόμων της Δημοκρατίας. Ευχαριστώ πολύ. Να είστε καλά.