Δ. Σαρηγιάννης: Πρόγραμμα PARC – Δημιουργείται εθνικός κόμβος για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι από τα χημικά

Για το πρόγραμμα PARC, την πιο  μεγάλη αυτή τη στιγμή,  πανευρωπαϊκή σύμπραξη συνεργασίας  τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και των εθνικών κρατικών μηχανισμών, στην Ελλάδα, μίλησε στην εκπομπή ΤΑ ΛΕΜΕ της ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ και στη δημοσιογράφο Χριστίνα Τσόρμπα ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ, επικεφαλής  του EnvELab, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όπως εξήγησε, το πρόγραμμα αφορά στην αξιολόγηση και την αντιμετώπιση του κινδύνου από τα χημικά προϊόντα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, σημειώνοντας ότι «30.000 χημικά κυκλοφορούν στην αγορά».

Εθνικός κόμβος με συντονιστή το EnvELab

Σε αυτό τον εθνικό κόμβο τον οποίο συντονίζει το Εργαστήριο  EnvELab του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συμμετέχει υποστηρικτικά η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, ενώ εμπλέκονται όλοι οι σχετικοί φορείς (Γενικό Χημείο του κράτους, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, ο ΕΦΕΤ, τα  Πανεπιστήμια  Αθήνας και Κρήτης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εργαστήριο EnvELab κ.α.) «Είμαστε ανοιχτοί να συμμετάσχουν κι άλλοι, να υπάρξει εμπλοκή όλης της σχετικής επιστημονικής κοινότητας της χώρας» σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης.

Στόχος τα ασφαλή και βιώσιμα χημικά

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα Parc  ο ίδιος τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια εκτίμησης κινδύνου από τα χημικά αλλά και δημιουργίας της νέας γενιάς εργαλείων και προσεγγίσεων για την εκτίμηση κινδύνου «με στόχο να προστατέψουμε ταυτόχρονα και την ανθρώπινη και την περιβαλλοντική υγεία και κυρίως, να βοηθήσουμε και τη βιομηχανία να σχεδιάσει νέα χημικά, νέα υλικά, νέα προϊόντα που να είναι ασφαλή στη χρήση τους και βιώσιμα όσον αφορά το συνολικό οικολογικό και κοινωνικοοικονομικό τους αποτύπωμα. Η χημεία παίζει ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Μιλάμε για μια χημεία βιώσιμη, πράσινη, και κυρίως ασφαλή. Και βεβαίως μιλάμε για ασφαλή κυκλική οικονομία»

Δείτε τι είπε ο κ. Σαρηγιάννης:

Προηγούμενο άρθρο11ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 Κουπέ»-15- 29 Μαϊου 2022-Αμαξοστοιχία-Θεάτρο το Τρένο στο Ρουφ
Επόμενο άρθροΟ Γ. Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου