Τους φίλους τους διαλέγουμε γιαυτό δεν τους παιδεύουμε, λέει τι τραγούδι της Χαρούλας Αλεξίου και είναι μια μεγάλη αλήθεια.
Οι άνθρωποι που δεν έχουν την συγγένεια εξ αίματος, οπότε είναι επιλογή μας, είναι πολύ σημαντικοί για την παιδική ηλικία, αλλά όσο μεγαλώνουμε και περνούν τα χρόνια η θέση που κατέχουν στη ζωή μας γίνεται ακόμα πιο σημαντική.
Τα επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς τα «Τα φιλαράκια» αγαπήθηκαν πολύ από τον κόσμο γιατί είχε ακριβώς αυτό που θα θέλαμε όλοι, «ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣ»που ήταν εκεί και ζούσε δίπλα σε όποιον από την παρέα περνούσε καλά ή άσχημα.
Φυσικά η οικογένειά μας έρχεται πάντα σε προτεραιότητα αλλά οι φίλοι μας δίνουν πολλές φορές περισσότερα πράγματα και έχουν επιείκεια στην κριτική ενώ συμπαραστέκονται σε δύσκολες στιγμές.
Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που πραγματοποίησε ο William Chopik, αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, οι σχέσεις με τους φίλους, μας κάνουν πιο ευτυχισμένους και μας χαρίζουν χρόνια ζωής.
Ενώ οι φίλοι συμβάλλουν περισσότερο στην ευεξία και στην υγεία μας με την ψυχολογική υποστήριξη που μας προσφέρουν οι συγγενείς δεν λειτουργούν έτσι πλην σπανίων περιπτώσεων.
Οι φίλοι είναι η δική μας συνειδητή επιλογή, τους στηρίζουμε αλλά και μας στηρίζουν.
Οι συγγενείς είναι μια κληρονομιά μας που μπορεί να είναι άσχημη και βαρετή, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι ο κανόνας.
Η καλή παρέα με βοηθάει στην θεραπεία της κατάθλιψης, γιαυτό και οι άνθρωποι που έχουν φίλους είναι πιο κοινωνικοί και πιο χαμογελαστοί.
Πιο επιρρεπείς είναι οι έφηβοι που αν έχουν φίλους δεν κινδυνεύουν να εκδηλώσουν συμπτώματα κατάθλιψης και μπορούν να βοηθήσουν άλλους μελαγχολικούς εφήβους να βελτιώσουν την διάθεσή τους.
Οι πιο ευτυχισμένοι είναι οι άνθρωποι που κρατούν τους παιδικούς τους φίλους στην ζωή τους ως τα γεράματα, νοιώθουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά από αυτούς που αλλάζουν συνεχώς παρέες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές ένας μεγάλος αριθμός από φίλους με καλή διάθεση θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης και βοηθήσει στην αποκατάσταση κάποιου που είναι μελαγχολικός μέσα σε διάστημα 6 ως 12 μηνών.
Σχεδόν 350 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από κατάθλιψη σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Αυτό που πρέπει να κάνουν οι γονείς είναι να μην απομονώνουν τα παιδιά τους μακριά από τους συμμαθητές και φίλους, να τα απομακρύνουν από τους εικονικούς φίλους του ίντερνετ και να τα προτρέπουν ακόμα και στην εφηβεία να κάνουν φιλίες.
Με τον τρόπο αυτό αυξάνονται οι πιθανότητες να έχει ο κάθε έφηβος φίλους αρκετούς που θα του δημιουργούν την καλή διάθεση με αποτέλεσμα να έχουν μια ασπίδα προστασίας ενάντια στη απομόνωση και την κατάθλιψη.