Ο επιτάφιος, τα τσίπουρα και η ξανθιά…. – Ένα χρονογράφημα του Νίκου Γ. Σακελλαρόπουλου

Φτάσαμε, λοιπόν, λίγο πριν την  κορύφωση.

Η σημερινή ημέρα για τους περισσότερους νεοέλληνες είναι ευκαιρία για ένα περίπατο πίσω από τον επιτάφιο που έχουν στολίσει με λουλούδια και τον κουβαλάνε στρατιώτες, ναύτες ή τα πιο γεροδεμένα παλικάρια του χωριού.

Σακελλαρόπουλος Γ. Νίκος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Τα λουλούδια, λέει, τα έχουν στολίσει στον επιτάφιο παρθένες. Αν με ρωτάτε πού βρίσκονται όλες αυτές μαζεμένες για να επιτελέσουν το θεάρεστο έργο τους, δεν ξέρω να σας απαντήσω.

Η προσέλευση του νεοέλληνα εδώ και πολλές πολλές δεκαετίες, είναι στις 20.55 ακριβώς.

Μετά, ακολουθούν ένα δυο τετράγωνα ή αν η πορεία του είναι μέχρι το σπίτι τους, κάνουν εκεί τον σταυρό τους και μετά μπουκάρουν για να πενθήσουν το θείο δράμα  με  τους χαλβάδες, το χταπόδι, τις σουπιές, τις γαρίδες και τα λοιπά εδέσματα. Τις περισσότερες φορές, αντί για το σπίτι, βουρ στις γειτονικές ταβέρνες. Με πόνο και κατάνυξη κατεβάζουν τα τσίπουρα, κρασί και κάθε είδους οινόπνευμα. Βλέπετε ο πενθών κι ο πονεμένος πνίγει τον καημό του στο αλκοόλ.

Στον επιτάφιο, πάντα θα βρεθεί ο μαλάκας της επόμενης ημέρας. Αυτός που έχει γεμίσει τις τσέπες του με βαρελότα και δυναμιτάκια για την Ανάσταση, αλλά ως ανυπόμονος μαλάκας τα ρίχνει προκαταβολικά.

Όμως, για να ξέρετε ή να θυμηθείτε κάποια δεδομένα, ας κάνουμε ένα restart:

  1. Η εκκλησία για τον επιτάφιο ανοίγει στις 20.55 και για την Ανάσταση στις 23.55.
  2. Οι γυναίκες και τα κορίτσια με μακριά μαλλιά είναι υποψήφιες για λαμπάδες.
  3. Το παραδοσιακό χρώμα της βαφής των αυγών είναι το κόκκινο αλλά εσχάτως έχει γίνει της μοδός και το μωβ και το λαχανί αλλά και το κίτρινο με μαύρες βούλες επειδή η ΑΕΚ παίρνει πρωτάθλημα.
  4. Τα αυγά στο εικονοστάσι δεν τα βάζουμε επειδή πεινάνε οι άγιοι αλλά ως έθιμο.

Προσοχή:

Αν είστε ξανθιά:

  1. Η βαφή των αυγών δεν κάνει για τα μαλλιά και δεν κάνει ανταύγειες ή «μες».
  2. Όταν τσουγκρίσετε τα αυγά σας να είστε σίγουρες ότι προηγουμένως τα έχετε βράσει.
  3. Οι κοκκινίλες στα χέρια είναι από το βάψιμο των αυγών και δεν έχει κάνει τσαπατσουλιά η κυρά Ελπινίκη, η μανικιουρίστα από το coiffure tsoulitsa.
  4. Το αρνί δεν το βάζουμε στο σολάριουμ παρά μόνο στη σούβλα.

Για να ξέρετε:

  1. Αν προσφέρετε αρνί σε Κρητικό μην απορήσετε με την αμηχανία του. Απλώς αναρωτιέται γιατί δεν το έκλεψε εκείνος…
  2. Αν προσφέρετε αρνί σε Αθηναίο, μην απορήσετε με την αμηχανία του, Απλώς αναρωτιέται σε ποιο ντοκιμαντέρ του National Geographic το έχει δει.
  3. Αν προσφέρετε αρνί σε Θεσσαλονικιό, μην απορήσετε με την οργή του. Ο θυμός του είναι επειδή, πάλι, το δικό του αρνί είναι μικρότερο από του χαμουτζή.
  4. Αν προσφέρετε αρνί σε Ηπειρώτη, μην απορήσετε αν τον δείτε που το πάει στο κατώι. Απλώς το φυλάει εκεί μη του κλέψουν κι εκείνος θα φάει σαλάτα και χόρτα.

Υπόμνηση:

Τα γίδια που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήνονται….

Προηγούμενο άρθροΕΦΚΑ: Στα 1.148,27 ευρώ και 382,91 ευρώ ο μέσος μισθός πλήρους και μερικής απασχόλησης, αντίστοιχα, τον Οκτώβριο του 2017
Επόμενο άρθροΚροκόδειλοι και διαμάντια! – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.