Εγκλωβισμένοι στη μιζέρια της οικονομικής μα και πολιτικής αβεβαιότητας δεν δίνουμε μεγάλη βάση στα καμώματα του Ερντογάν. Είτε στο εσωτερικό της χώρας του είτε στις προκλήσεις του στο Αιγαίο και την συνεχή αμφισβήτηση διεθνών συνθηκών και του ίδιου του status quo περιοχής.
Το βέβαιο είναι ότι ο «σουλτάνος» δημιουργεί όλο και μεγαλύτερη κρίση και οικονομική αστάθεια στη χώρα του και κυβερνώντας περίπου δικτατορικά χρησιμοποιεί εκεί την τρέχουσα κατάσταση της έκτακτης ανάγκης για εσωτερική κατανάλωση. Επιβάλλει δε ασφυκτική πίεση στη Δικαιοσύνη, τα ΜΜΕ, τη δημόσια διοίκηση ή και τον επιχειρηματικό κόσμο που συλλαμβάνεται και εκκαθαρίζεται.
Τώρα, ο Ερντογάν επιχειρεί να νομιμοποιήσει de facto την αύξηση των αρμοδιοτήτων του.
Κι έχει τη συμπαράσταση των εθνικιστών της Τουρκίας στην υπερσυγκέντρωση των εξουσιών.
Για να τα καταφέρει, επιδίδεται σε μια συστηματική εφαρμογή επιθετικότητας.
Είτε στην προσωπική του προδημοψηφισματική εκστρατεία είτε εναντίον του «Γκιουλενιστών» είτε ακόμη ακόμη στην κλιμάκωση απειλών εναντίον της χώρας μας.
Το βέβαιο είναι ότι η ανάγκη του Ερντογάν να διατηρεί την στήριξη των εθνικιστών, αυξάνει τους κινδύνους στην ασφάλεια της χώρας του, ειδικά αφού ο στρατός αποδυναμώθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Επίσης βέβαιο είναι ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό από τη συνέχιση της σκληρής του στάσης προς το κουρδικό κόμμα κι αυτό φαίνεται ότι αποκλείει κάθε επιστροφή σε ειρηνευτικές συνομιλίες. Ο Ερντογάν θα συνεχίσει να αντικρούει με τον στρατό του τους Κούρδους στη Συρία και μετά τη συμφωνία για την αποχώρηση των ενόπλων δυνάμεων κατά πολιτικό τρόπο στο Ιράκ.
Αυτό όμως, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ανατροφοδοτήσει την τρομοκρατία στην Τουρκία.
Κάτι ακόμη: Η συμφωνία για τους πρόσφυγες που έκανε η Τουρκία με την ΕΕ, είναι πιθανόν πλέον να μη τηρηθεί. Με ότι αυτό συνεπάγεται για την χώρα μας.
Αν νικήσει ο Ερντογάν στο δημοψήφισμα και διευρυνθούν οι εξουσίες του, ασφαλώς θ’ ανακουφιστεί σφόδρα. Θα ενεργεί ως ένας de facto «εκτελεστικός πρόεδρος».
Κι αυτό θα καταστήσει ακόμη πιο απρόβλεπτο κι επικίνδυνο τον αμετροεπή «σουλτάνο».
Διπλωματικοί και στρατιωτικοί αναλυτές προβλέπουν ότι σε περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά για την Τουρκία στη Συρία, τότε ο Ερντογάν θα κινδυνεύει συστηματικά κι επί μακρόν από νέο πραξικόπημα…
Και το Αιγαίο θα είναι μια ευκαιρία του για αποπροσανατολισμό του εσωτερικού της Τουρκίας…
Ας αγρυπνούμε.