Ο Donald Trump ασκεί μεγαλύτερη πίεση στο Πεκίνο. –Της Ειρήνης Αιμονιώτη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη περαιτέρω αύξηση των τιμολογίων των κινεζικών προϊόντων, σε 200 δισεκατομμύρια $, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να εκτροχιαστούν οι εμπορικές συνομιλίες με το Πεκίνο. Ωστόσο, η Κίνα εξασφάλισε ότι οι διαπραγματεύσεις παραμένουν στην ημερήσια διάταξη.

Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Ειρήνη Αιμονιώτη

Η απειλή της επανέναρξης του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο πρώτων παγκόσμιων οικονομιών δίνει έναυσμα για μια βουτιά σε χρηματιστήρια και στο κινεζικό νόμισμα, το οποίο τη Δευτέρα είχε μολύνει ασιατικές και ευρωπαϊκές αγορές. Αλλά σε αντίθεση με δημοσιεύματα, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι η διαπραγματευτική του ομάδα είναι πάντα έτοιμη να πάει στην Ουάσιγκτον, χωρίς να επιβεβαιώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες ή αν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός θα ηγηθεί της κινεζικής αντιπροσωπείας.

Ο ενδέκατος γύρος διαπραγματεύσεων

Μια νέα συνάντηση προγραμματίζεται στην Ουάσιγκτον, μετά από τη δέκατη σύνοδο των διαπραγματεύσεων που έλαβε χώρα στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα. Από τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ και του Κινέζου ομόλογό του Xi Jinping στις αρχές Δεκεμβρίου, η ατμόσφαιρα ήταν κάθε άλλο παρά ήρεμη μεταξύ των δύο οικονομικών γιγάντων, που επιβάλλουν πλέον αμοιβαία τιμολογιακή τιμωρητική.

Στο παρελθόν, το Πεκίνο πάντα αρνιόταν  να συζητήσει τις νέες κυρώσεις, ωστόσο, οι νέες εμπορικές κυρώσεις των ΗΠΑ αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από την Παρασκευή.

Σημάδι της αμηχανίας του Πεκίνου ήταν ότι στα επίσημα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δεν είχαν ακόμα αναφέρει σχόλια που έγιναν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τράμπ αυξάνει συνεχώς την απειλή των τιμολογίων για να αναγκάσει το Πεκίνο να αποδεχθεί τις απαιτήσεις των ΗΠΑ.

Ένα νέο στρώμα

Για να αυξήσει την πίεση, δήλωσε και πάλι την προηγούμενη Κυριακή έτοιμος να φορολογήσει όλες τις κινεζικές εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες (539,5 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν το 2018) εάν δεν υπάρξει συμφωνία.

“Για 10 μήνες, η Κίνα έχει καταβάλει σε αμερικανικά τιμολόγια το 25% σε δασμούς στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, και στη τεχνολογία και σε άλλα αγαθά, το 10% στα 200 δισεκατομμύρια “, ανέφερε ο Πρόεδρος  Trump στο Twitter.

«Το 10% θα αυξηθεί στο 25% τη Παρασκευή,» ανακοίνωσε ο ίδιος, από το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν αρκετά γρήγορα. Ο πρόεδρος Τραμπ είχε αποφασίσει στις αρχές Δεκεμβρίου να αναστείλει την αύξηση των εν λόγω δασμών λόγω της επανέναρξης των εμπορικών συνομιλιών, που παρουσιάστηκαν σε αυτή την εβδομάδα ως «γόνιμες» με μεγάλες πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας.

Ο αμερικανός πρόεδρος γίνεται ανυπόμονος

“Η εμπορική συμφωνία με την Κίνα προχωράει, αλλά πολύ αργά, καθώς [οι Κινέζοι] προσπαθούν να επαναδιαπραγματευτούν. Όχι! “, Έσκασε ο Donald Trump στο Twitter. Ο πρόεδρος σχεδιάζει να επανατοποθετήσει το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, αλλά απαιτεί επίσης διαρθρωτικές αλλαγές για να τερματιστεί η αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας των ΗΠΑ, και η “κλοπή” όπως λέει πνευματικής ιδιοκτησίας.

Εάν οι επικείμενες διαπραγματεύσεις λάβουν χώρα, θα μπορούσε να οδηγήσει τον Donald Trump σε μια σύνοδο κορυφής με τον Κινέζο ομόλογό του να υπογράψουν μια συνθήκη για το εμπόριο, και ο οικονομικός πόλεμος θα μπορούσε να λήξει . Εν τω μεταξύ, οι χρηματιστηριακές αγορές της Κίνας ξεπήδησαν τη Δευτέρα, η Σαγκάη έχασε περισσότερο από 5% και η Shenzhen περισσότερο από 7%. Το γιουάν έχασε περισσότερο από 1% το πρωί έναντι του δολαρίου, αλλά ανακτήθηκε το απόγευμα για να αποδώσει μόνο το 0,7%.

Επιπτώσεις στην εκτίμηση

Προς το παρόν, η διοίκηση Trump διαβεβαιώνει ότι η αμερικανική οικονομία δεν επηρεάζεται από τη σύγκρουση, σε αντίθεση με την κινεζική οικονομία που κατέγραψε πέρυσι την ασθενέστερη ανάπτυξη της κατά τη διάρκεια σχεδόν τριάντα ετών. Την Κυριακή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι τα τιμολόγια της Κίνας «συνέβαλαν εν μέρει στις τεράστιες οικονομικές επιδόσεις της Αμερικής», ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο η ανάπτυξη αυξήθηκε σε 3,2% σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, πολλοί οικονομολόγοι προειδοποιούν για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην κυρίαρχη οικονομική δύναμη του κόσμου. Ορισμένοι κατασκευαστές των ΗΠΑ, οι οποίοι εισάγουν κινεζικά προϊόντα, έχουν ήδη εκφράσει τη λύπη τους για τις αυξήσεις του κόστους, ενώ οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές θα υποφέρουν από την αύξηση των τιμών των κινεζικών προϊόντων στη τρέχουσα κατανάλωση.

Μέχρι στιγμής, το Πεκίνο έχει δεσμευτεί να αγοράσει περισσότερα αμερικανικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας και της ενέργειας. Ωστόσο, ένα από τα μείζονα εμπόδια στην υπογραφή ενός συμβιβασμού παραμένει ο μηχανισμός εφαρμογής μιας πιθανής συμφωνίας. Έντονες από τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του παρελθόντος, η κυβέρνηση Trump δήλωσε ότι θα υπογράψει ένα κείμενο μόνο εάν περιλαμβάνει μέτρα για την επαλήθευση της συμμόρφωσης της Κίνας. Από την πλευρά της, το Πεκίνο απαιτεί την άρση των τελωνειακών δασμών για τα κινεζικά προϊόντα, τα οποία η Ουάσιγκτον προφανώς δεν είναι έτοιμη να κάνει.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ