Ντολμάδες με αμπελόφυλλο – Ένα super φαγητό φθινοπωρινό

Nτολμάδες με αμπελόφυλλο

Τα ντολμαδάκια είναι καταγεγραμμένα στο ελληνικό Dna οπότε κάθε συνταγή αποκτά ιδιαίτερη αξία.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η Αναστασία Βλέτσα, που είχα γνωρίσει σαν σπουδάστρια σχολής μαγειρικής και είχα εκτιμήσει τις δυνατότητές της και το αδαμάντινο του χαρακτήρα της σήμερα εργάζεται στο Λονδίνο. Την μαγειρική την αγαπά ανεξάρτητα αν οι ακαδημαϊκές σπουδές είχαν άλλη κατεύθυνση. Δοκίμασα τα ντολμαδάκια της και πολύ μου άρεσαν οπότε της ζήτησα τη συνταγή που την μοιράζομαι μαζί της.

Μάλιστα στην αγορά ανακάλυψα και ένα μικρό και έξυπνο μηχάνημα που τυλίγει τα ντολμαδάκια, γιατί ενώ θα μπορούσε να είναι εύκολο φαγητό, το τύλιγμα έχει τη δυσκολία του.

Ντολμαδάκια 2 Nτολμάδες με αμπελόφυλλο

Ντολμάδες με αμπελόφυλλο αυγολέμονο

Από την chef Αναστασία Βλέτσα, Λονδίνο

Υλικά

400 γρ Αμπελόφυλλα φρέσκα ή αποξηραμένα ή σε άλμη ή κατεψυγμένα

500 γρ κιμά μοσχαρίσιο

1 φλιτζάνι ρύζι νυχάκι

2 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα

1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

1/2 ματσάκι μαϊντανο, ψιλοκομμένο

Ελαιόλαδο εκλεκτό

1 λίτρο ζωμό με κύβο λαχανικών

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το αυγολέμονο

3 κρόκους αυγών

3 λεμόνια στυμμένα

Ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο

Ντολμαδάκια Nτολμάδες με αμπελόφυλλο

Τρόπος παρασκευής

Ξεπλένουμε καλά τα αμπελόφυλλα και τα «ζεματάμε» σε νερό που κοχλάζει για 1 λεπτό. Τα βγάζουμε και τα απλώνουμε να στεγνώσουν ολόγυρα στο σουρωτήρι. Αν είναι κατεψυγμένα πρέπει να τα αποψύξουμε από το προηγούμενο βράδυ.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά, λίγο ελαιόλαδο, λίγο χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε δυνατά για να ενσωματωθούν τα υλικά στο μείγμα.

chef Aναστασία Βλέτσα
Η chef Aναστασία Βλέτσα

Απλώνουμε το φύλλο έτσι ώστε η εσωτερική πλευρά του να «βλέπει» προς τα πάνω.

Στη μέση βάζουμε τη γέμιση, διπλώνουμε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα από αριστερά και δεξιά και αμέσως μετά τυλίγουμε σε κύλινδρο.

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα ντολμαδάκια πολύ κοντά σχεδόν σφιχτά το ένα με το άλλο, γιατί δεν πρέπει να έχει κενά να μην ξετυλιχθούν κατά το μαγείρεμα.

Αφού βάλουμε με αυτή τη διάταξη τα ντολμαδάκια βάζουμε από πάνω ένα πιάτο για να σιγουρέψουμε τη θέση τους.

Περιχύνουμε τους ντολμάδες με ελαιόλαδο και το ζεστό ζωμό των λαχανικών και αρχίζουμε το μαγείρεμα.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχουμε να μην σωθούν τα υγρά.

Στο τέλος πρέπει να έχει αρκετό ζουμί για να φτιάξουμε το αυγολέμονο.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Για το αυγολέμονο χτυπάμε με το σύρμα τους 3 κρόκους και ενσωματώνουμε το χυμό λεμονιού και το ξύσμα του. Με την κουτάλα παίρνουμε λίγο ζωμό από την κατσαρόλα και το ρίχνουμε στο αυγολέμονο για να έρθει κοντά στη θερμοκρασία του φαγητού.

Στη συνέχεια ανακατεύουμε ελαφρά και περιχύνουμε με το αυγολέμονο τους ντολμάδες.

Ανακινούμε την κατσαρόλα για να πάει το αυγολέμονο παντού και αφήνουμε για 2 λεπτά να πάρουν μια βράση.

Σερβίρουμε προσεκτικά για να μην χάσουν το σχήμα τους και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τετάρτης 11 Οκτωβρίου 2023