Νότης Μηταράκης: H κυβέρνηση θα συνεχίσει την ίδια μεταναστευτική πολιτική

 

Για την επίσκεψή του στο Πακιστάν και στο Μπαγκλαντές, την επέκταση του ΚΥΤ στον Έβρο μίλησε στη Βεργίνα ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, την εκπομπή «ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ» και το δημοσιογράφο Στέργιο Καλόγηρο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την ίδια μεταναστευτική πολιτική, με μεγάλη έμφαση στην προστασία των Ελλήνων πολιτών και η χώρα δεν θα γίνει πύλη εισόδου για κανένα.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε πως οι ροές είναι μειωμένες κατά 90% σε σχέση με το 2019, ενώ οι δομές έχουν αποσυμφορηθεί, καθώς από τις 121 δομές έχουν κλείσει οι 87, γεγονός που αποδεικνύει σύμφωνα με το Ν. Μηταράκη ότι η χώρα μας ξεπερνά τη μεταναστευτική κρίση. Στόχος είναι, τόνισε ο υπουργός, μέσα στο 2022 να ενισχυθούν οι απελάσεις όσον μπαίνουν παράνομα στη χώρα. Μέχρι στιγμής απελαύνονται από την Ελλάδα περίπου 10.000 – 12.000 παράνομοι μετανάστες κάθε χρόνο.  Για το λόγιο αυτό ο κ. Μηταράκης επισκέφθηκε το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές προκείμενου να υπάρξει συνεργασία με αυτές τις χώρες ώστε να αυξηθούν οι απελάσεις.  Ο ίδιος αποκάλυψε ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα κατοικούν 26.000 νόμιμοι μετανάστες από το Πακιστάν και 5.000 αιτούντες άσυλο. Όσον αφορά τους παράνομους μετανάστες ο κ. Μηταράκης είπε ότι με την ενίσχυση της εποχικής εργασίας θα μειωθεί ο αριθμός τους, καθώς θα έρχεται στην Ελλάδα μόνος του, χωρίς την οικογένειά του ο μετανάστης για να εργαστεί εποχικά και θα επιστρέφει όταν ολοκληρώνεται η εργασία του. Αν δεν επιστρέψει μόνος του, τότε θα γίνεται απέλαση και θα ακυρώνεται η άδεια εργασίας.  Τέτοιου είδους εποχικές άδειες εργασίες θα δίνονται 4.000 το χρόνο σε υπηκόους Μπαγκλαντές, αφού πρώτα έχουν υπογράψει συμβόλαιο με τον εκάστοτε εργοδότη. Ο κ. Μηταράκης διευκρίνισε ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία ο κάθε  εργοδότης μπορεί να υπογράψει συμβόλαια με υπηκόους όλων των χωρών. Ήδη γίνονται αντίστοιχες συζητήσεις με την Ινδία, την Αίγυπτο, αλλά και τις βαλκανικές χώρες, ενώ ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μεταβεί και εκεί.  Συνολικά η χώρα χρειάζεται περίπου 144.00 εποχικούς εργάτες, συμπλήρωσε.

Ο κ. Μηταράκης είπε ότι η κυβέρνηση είναι σε επικοινωνία με το Κατάρ σε περίπτωση ενός κύματος μετανάστευσης από το Αφγανιστάν, ενώ κατηγόρησε την Τουρκία ότι έχει ευθύνες για τους μετανάστες που έρχονται από τη Σομαλία. Επιπλέον, ο Ν. Μηταράκης επισήμανε ότι η χώρα βρίσκεται στο μέγιστο επίπεδο ετοιμότητας για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο μαζικό κύμα μεταναστών τόσο στα χερσαία, όσο και στα θαλάσσια σύνορά της.

Σχετικά με το πρόγραμμα φιλοξενίας μεταναστών «Εστία» ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα οι θέσεις έχουν μειωθεί από 25.000 σε 13.000 και σε ένα με δυο χρόνια το πρόγραμμα αυτό θα κλείσει τελείως. Για το θέμα των ΜΚΟ ο υπουργός Μετανάστευσης υπογράμμισε ότι κάποιες από αυτές είναι στη Δικαιοσύνη και ερευνώνται για παράνομες πράξεις και πρόσθεσε ότι μετά τη δημιουργία του πολλές οργανώσεις έκλεισαν και έφυγαν από τη χώρα, ειδικά στη Μυτιλήνη. Για τη δομή στη Χίο, ο Νότης Μηταράκης είπε ότι φιλοξενεί 6.000 άτομα και θα κλείσει δίνοντας τη θέση της σε μια καινούρια δομή εκτός αστικού ιστού για 1.240 θέσεις. Για το ΚΥΤ του Έβρου, όπου σήμερα κρατούνται 178 άτομα,  είπε ότι η επέκταση θα αφορά την αύξηση μόνο 100 θέσεων και μια γενική υλικοτεχνική αναβάθμιση.

Τέλος, ο υπουργός τόνισε ότι στην Ελλάδα μένουν νόμιμα με άδεια παραμονής 265.000 άνθρωποι.

Δείτε τι είπε ο κ. Μηταράκης:

https://youtu.be/3wBbgx_aK9E

https://youtu.be/kNW9FD-PUdc

Προηγούμενο άρθροΠαγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου Ενημερωθείτε Διατροφικά
Επόμενο άρθροΠεριοριστικά μέτρα κυκλοφορίας στην πόλη της Βέροιας την Τετάρτη 16-02-2022, κατά την τέλεση του ποδοσφαιρικού αγώνα ‘’Ν.Π.Σ ΒΕΡΟΙΑ – ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ’’.