Νησέλι: Η Ετήσια Εσπερίδα της ΔΟΒ: «Η αγορά και καλλιέργεια βάμβακος: Τάσεις και προοπτικές» (βίντεο-φωτό)

Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Ρεπορτάζ: Βασίλης Σιμόπουλος

Στο κοσμικό κέντρο ΜΟΥΣΕΣ στο Νησέλι Αλεξάνδρειας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7 Μαρτίου η Ετήσια Εσπερίδα της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος (ΔΟΒ), με θέμα «Η αγορά και η καλλιέργεια βάμβακος: Τάσεις και προοπτικές».

Η ενημέρωση έλαβε χώρα σε μία κατάμεστη από αγροτικό κόσμο αίθουσα, όπου επίσης παραβρέθηκαν ο βουλευτής Ημαθίας κ. Χρήστος Αντωνίου, ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικής οικονομίας κ. Φάνης Παππάς, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κκ. Νίκη Καρατζιούλα και Θεόφιλος Τεληγιαννίδης, ο αντιδήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Στέφανος Δριστάς, ο δημοτικός σύμβουλος Αλεξάνδρειας κ. Κώστας Ναλμπάντης και ο πρόεδρος της ΤΚ Κορυφής κ. Σάκης Γιοβανόπουλος.

Χαιρετισμούς προς τους παραγωγούς απεύθυναν  οι κκ. Αντωνίου και Παπάς, με την εσπερίδα να ξεκινάει και να ολοκληρώνεται σε τέσσερις θεματικές ενότητες:

Στην πρώτη ενότητα με εισηγητές τους κκ. Νίκο Ουσουλτζόγλου και Χρήστο Τσιχήτα (μέλη Δ.Σ. ΔΟΒ), αναλύθηκαν οι δραστηριότητες και οι σκοποί της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος.

Στη δεύτερη ενότητα ο εισηγητής κ. Γιάννης Παπαδογιάννης (εκπρόσωπος HECOT Ελληνικής Εξαγωγικής Βάμβακος ΑΕ), παρέδωσε στοιχεία ενημερώνοντας παράλληλα για τη μελλοντική πορεία και προοπτικές που δημιουργούνται για το Ελληνικό βαμβάκι στις διεθνείς αγορές και για την πορεία των τιμών.

Ακολούθησε η τρίτη ενότητα με κύριο θέμα την ποιότητα του βαμβακιού. Ο κ. Βασίλης Ανδριώτης (Γ.Γ. Ένωσης Ελλήνων Παραγωγών και Εμπόρων Σπόρων), ανέπτυξε τη συμβολή των ποικιλιών για τη βελτίωση της συγκεκριμένης καλλιέργειας, καθώς και την ποιότητα της ίνας του βαμβακιού. Ακολούθησε η εισήγηση του κ. Μωχάμεντ Νταράουσε (Προϊστάμενος Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος), με χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες περί τρόπων βελτίωσης της ποιότητας του προϊόντος, με στόχο της δημιουργίας της επιθυμητής υπεραξίας του.

Την εσπερίδα ολοκλήρωσε η τέταρτη και τελευταία θεματική ενότητα, όπου αρχικά έγινε ενημέρωση των παραγωγών για τα διαθέσιμα αγροτικά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ από τον κ. Βασίλη Κάππα (Διευθυντής Συνεταιριστικής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ). Τέλος, αναπτύχθηκαν γεωργικές τεχνικές ακριβείας με εφαρμογή στην βαμβακοκαλλιέργεια, από τον κ. Φώτη Χατζηπαπαδόπουλο (Μέλος Δ.Σ. GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ).

Η άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, μεταξύ των εισηγητών και των παριστάμενων παραγωγών.

Δείτε το βίντεο:

Φωτο: