Νίκος Χαρδαλιάς: Να υπερασπιστούμε με κάθε μέσο το γαλάζιο της Σημαίας μας, του ουρανού μας και του Αιγαίου μας

Να υπερασπιστούμε, όποτε χρειαστεί και με κάθε μέσο, το γαλάζιο της Σημαίας μας, του ουρανού μας και του Αιγαίου μας.

Η θυσία των τριών ηρώων πεσόντων εν ώρα καθήκοντος στα Ίμια, του Αντιναυάρχου Χριστόδουλου Καραθανάση ΠΝ, του Αντιναυάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου ΠΝ και του Αντιπλοιάρχου Έκτορα Γιαλοψού ΠΝ, που με «το αίμα τους, καθαγίασαν για μια ακόμα φορά την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, και μας άφησαν ιερή παρακαταθήκη». Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, σε άρθρο του στο CNN Greece ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, αναφερόμενος στα διδάγματα από την κρίση των Ιμίων

«Η κρίση των Ιμίων αποτέλεσε μια από τις πλέον επικίνδυνες καμπές στην ιστορία των σύγχρονων ελληνοτουρκικών σχέσεων» εξήγησε ο Ν. Χαρδαλιάς.

«Είκοσι επτά χρόνια αργότερα, και ενώ το διεθνές περιβάλλον ασφαλείας θυμίζει όλο και περισσότερο εποχές που πολλοί θεωρούσαν ότι είχαν μπει στο ”χρονοντούλαπο” της Ιστορίας, μια ψύχραιμη ανάλυση των γεγονότων εκείνων των ημερών μπορεί να μας προσφέρει χρήσιμα διδάγματα» συνέχισε.

«Σε στρατιωτικό επίπεδο, τα Ίμια απέδειξαν καταρχάς την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης και αμυντικής προπαρασκευής» υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Αναδείχθηκε επίσης η αξία των Ειδικών Επιχειρήσεων και η ανάγκη για μικρά και ευκίνητα τμήματα, με σύγχρονο εξοπλισμό και άριστη εκπαίδευση, που θα είναι σε θέση ανά πάσα στιγμή να επέμβουν ταχέως σε οποιαδήποτε γωνιά του Αιγαίου απαιτηθεί».

«Σε πολιτικό επίπεδο, τα γεγονότα των Ιμίων ανέδειξαν την αδήριτη ανάγκη αρμονικής συνεργασίας μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, καθώς και της εύρυθμης λειτουργίας των θεσμών που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια, σύμφωνα με τις υφιστάμενες διαδικασίες» επισήμανε.

«Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, αποτέλεσε ακόμα μια αφορμή για να τονιστεί η σημασία της αμυντικής διπλωματίας, και ιδίως της έγκαιρης οικοδόμησης στιβαρών συμμαχιών» σημείωσε επίσης ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Η διαρκής προπαρασκευή μας προς πόλεμο, με υπέρτατο σκοπό τη διατήρηση της ειρήνης, συνοδεύεται σήμερα από μια ξεκάθαρη προβολή της αντίληψής μας για την αποτροπή. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πιο ισχυρές από ποτέ, είναι μια δύναμη σταθερότητας, μια δύναμη ειρήνης. Ταυτοχρόνως όμως αποτελούν το ”ξίφος” της πατρίδας, που εγγυάται το απαραβίαστο της κυριαρχίας μας και στο τελευταίο εκατοστό της εθνικής μας επικράτειας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία κατά τα τελευταία έτη έχει ξεκαθαρίσει τις ”κόκκινες γραμμές” της χώρας μας και αυτές είναι αδιαπραγμάτευτες» τόνισε ο Ν. Χαρδαλιάς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΑίθριος γενικά ο καιρός αύριο με τοπικές νεφώσεις, πιθανότητα για τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά και άνοδο της θερμοκρασίας
Επόμενο άρθροΣτην κηδεία του υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα θα παραστεί αύριο ο Κυρ. Μητσοτάκης