Νεοχώρι Ημαθίας: Ο Έμβολος στη σπορά βιομηχανικής κάνναβης (Cannabis Sativa). – βίντεο

Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση

Επισκεπτόμενοι την αγροτική περιοχή του Ημαθιώτικου κάμπου, βρεθήκαμε σε οργανωμένη καλλιέργεια βιομηχανικής-κλωστικής κάνναβης, καταγράφοντας στιγμιότυπα και εικόνες από τη διαδικασία σποράς.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Σιμόπουλος

Λίγο έξω από το Νεοχώρι και σε ενιαίο αγροτεμάχιο έκτασης 65 στρεμμάτων, το ζευγάρι γεωργών των Αντώνη Σαμαρά και Μαρίας Κούγκα, επιχειρεί την σπορά της δεύτερης διαδοχικής καλλιέργειας του είδους. Της βιομηχανικής κάνναβης Sativa και της ποικιλίας Finola. Οι ίδιοι μας εξηγούν ότι πρόκειται για ένα πρωτοποριακό είδος καλλιέργειας που επιχειρούν από μόνοι τους πλέον, κερδοφόρο και με σεβασμό στο περιβάλλον. Εύκολο και βατό για τον αγρότη, μπορεί να αποδώσει δύο σοδειές ανά έτος, χειμώνα και καλοκαίρι.

Πρόκειται για βιολογική καλλιέργεια αρκετά ανθεκτική κατά την ανάπτυξή της που αποδίδει αρκετά γρήγορα, αφού τρεις μήνες μετά τη σπορά γίνεται η συγκομιδή. Απαιτεί συχνό πότισμα από τώρα έως τις αρχές Αυγούστου. Όπως επισήμανε ο γεωπόνος, αγρότης και κατά συνθήκη ο σημερινός εξειδικευμένος σπορέας Αντώνης Ευαγγελόπουλος, η παραπάνω αποτελεί πιστοποιημένη ποικιλία κάνναβης από την οποία προκύπτουν επιπλέον παράγωγα προϊόντα όπως π.χ. το κανναβέλαιο.

Έπειτα από τη σχετική αδειοδότηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και την παροχή τεχνικών γνώσεων από την γείτονα Ιταλία, το προϊόν συστήνεται ανεπιφύλακτα στους Έλληνες γεωργούς, φιλοδοξώντας στην ανταγωνιστική του προώθηση στη διεθνή αγορά.

Μια καλλιέργεια του μέλλοντος, που επιτέλους επιστρέφει στον τόπο της.

Δείτε το βίντεο:

 

Φωτό: