Νέα εξέταση εντοπίζει και τις πιο κρυφές αιτίες που μπλοκάρουν τον μεταβολισμό

Ανάλυση σύστασης σώματος και λειτουργιών, είναι μία νέα εξέταση που μπορεί να ανακαλύψει και την πιο καλά κρυμμένη αιτία, που ακινητοποιεί τον μεταβολισμό, αναφέρει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 Μυστικά Υγείας» ο ειδικευμένος στην Γενική Οικογενειακή Ιατρική και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αντικείμενο την διατροφή και την παχυσαρκία, Σοφοκλής Χατζημωυσής.

Ο κ. Χατζημωυσής εξηγεί, ότι η εν λόγω εξέταση γίνεται όπως γίνεται το ηλεκτροκαρδιογράφημα (με αυτοκόλλητα και καλώδια) και μπορεί να εντοπίσει ακόμα και πράγματα που δεν μπορούν να φανούν σε αιματολογικές ή άλλου είδους εξετάσεις.

«Έχουμε περισσότερο λεπτομερή ανάλυση. Βλέπουμε που βρίσκονται τα λιποκύτταρα, κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε με άλλη εξέταση εργαστηριακού τύπου. Αλλά μπορούμε να δούμε και την λειτουργικότητα των κυττάρων. Για παράδειγμα αν έχουν εξωκυτταρικό κάλιο, που μπορεί να φέρνει κόπωση. Εντοπίζουμε πολλές καταστάσεις που με άλλο τρόπο δεν μπορούσαμε να μετρήσουμε, και μάλιστα τις μετράμε πάρα πολύ γρήγορα».

Σύμφωνα με τον Δρ. Χατζημωυσή με τις νέες μετρήσεις που επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα των 15-20 ημερών, οι ειδικοί μπορούν να παρεμβαίνουν αμέσως, αν ο οργανισμός δεν ανταποκρίνεται στη δίαιτα που ακολουθείται, και να την αλλάζουν. «Επειδή η λειτουργικότητα του οργανισμού αλλάζει πολύ συχνά, εμείς πλέον δεν παιδευόμαστε να βρούμε μετά από πολύ καιρό ποια δίαιτα αποδίδει, αλλά το βρίσκουμε αμέσως».

Η αλκαλική δίαιτα ξεμπλοκάρει τη λιποδιάλυση

Μέχρι πριν από δύο τρία χρόνια, βρίσκαμε την αιτία που «κοιμόταν» ο μεταβολισμός, με την εμπειρία μας. Ευτυχώς με τους καινούργιους αναλυτές σήμερα, είμαστε σε θέση να διακρίνουμε πολλές καταστάσεις του οργανισμού, λέει ο κ. Χατζημωυσής. «Όπως κάναμε παλιά τις λιπομετρήσεις, μπορούμε σήμερα να διαγνώσουμε σε ποια κατάσταση βρίσκεται ο οργανισμός. Για παράδειγμα μπορούμε να μετρήσουμε την οξέωση. Η οξέωση μπλοκάρει τα λιποκύτταρα και το λίπος που υπάρχει μέσα σε αυτά δεν μπορεί να βγει προς τα έξω, παρόλο που κάνουμε αυστηρή δίαιτα. Μία αυξημένη οξέωση δηλαδή, μπλοκάρει τη μείωση του λίπους. Κι εκεί μπορούμε να παρέμβουμε διατροφικά. Να δώσουμε αλκαλική δίαιτα, η οποία μπορεί να βοηθήσει πολύ τον οργανισμό και να ξεμπλοκάρει την λιποδιάλυση που έχει σταματήσει».

Η έλλειψη βιταμινών ιχνοστοιχείων και μετάλλων επιβραδύνει το μεταβολισμό

Επίσης με αυτές τι εξετάσεις όπως μας εξηγεί ο κ. Χατζημωυσής οι ειδικοί διακρίνουν, αν λείπουν από έναν οργανισμό μέταλλα, ιχνοστοιχεία ή βιταμίνες. Κάτι που επίσης μπλοκάρει την λιποδιάλυση και φέρνει και εύκολη κόπωση. «Δηλαδή κάνουμε δίαιτα, επιβραδύνεται ο μεταβολισμός, δεν χάνουμε λίπος, κουράζεται εύκολα ο οργανισμός και στη συνέχεια ξανατρώμε και όχι μόνο δεν αδυνατίζουμε, αλλά παχαίνουμε». Με αυτή την ανάλυση μπορούμε επιπλέον να διακρίνουμε αν υπάρχουν οιδήματα και κυρίως τι λίπος είναι αυτό και που ακριβώς αποθηκεύεται. Μπορούμε δηλαδή να διακρίνουμε αν υπάρχουν μεγάλα τοξικά λιποκύταρα, που είναι πολύ κακό για τον οργανισμό ή είναι μικρότερα τα λιποκύτταρα, που είναι πιο αβλαβή, αναφέρει ο κ. Χατζημωυσής.

Το μέγεθος των λιποκυττάρων πιο σημαντικό πλέον από το ΔΜΣ

«Όσο μεγαλύτερα είναι τα λιποκύτταρα επιβαρύνουν τον οργανισμό με τοξικότητα και δημιουργούν παθήσεις. Είναι διαφορετικό να έχουμε συγκεκριμένο βάρος με μικρά λιποκύτταρα και διαφορετικό να έχουμε συγκεκριμένο βάρος με μεγάλα λιποκύτταρα. Γι αυτό και ξεφεύγουμε από τις παλιές μετρήσεις με τον Δείκτη Μάζας Σώματος. Σαφώς και τον λαμβάνουμε υπόψη, αλλά τα λιποκύτταρα πλέον παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, γιατί πρέπει να επιμείνουμε σε δίαιτα, που να βοηθήσει να μειωθούν αυτά τα λιποκύτταρα σε όγκο, ακόμα και αν έχουμε ένα δείκτη μάζας σώματος χαμηλότερο από αυτόν που θεωρείται “επικίνδυνος”», λέει ο κ. Χατζημωυσής.

Παθολογικά και άλλα αίτια που μπλοκάρουν το μεταβολισμό

Μπορεί να μην μεταβολίζουμε καλά το λίπος μας, γιατί υπάρχουν παθολογικά αίτια όπως πχ θυρεοειδής, πολυκιστικές ωοθήκες, ή ακόμη και έλλειψη σιδήρου. Αυτά τα διαγιγνώσκουμε μέσα από αιματολογικές εξετάσεις, ή και υπέρηχο, αναφέρει ο Δρ. Χατζημωυσής. «Αλλά υπάρχουν και άλλα λειτουργικά προβλήματα του οργανισμού, όπως είναι οι λάθος δίαιτες που ακολουθούμε, ο λάθος τρόπος ζωής, και βέβαια το στρες, επειδή αυξάνει την ενδογενή κορτιζόνη κι αυτό μπλοκάρει τη μείωση του βάρους, και τη μείωση του λίπους. Όπως επίσης και οι κακές διατροφικές συνήθειες. Όχι μόνο στο τι τρώμε, αλλά και πότε το τρώμε. Πολλοί άνθρωποι τρώνε όχι λανθασμένες ποσότητες φαγητών, αλλά σε λανθασμένα ωράρια. Είναι διαφορετικό πχ να τρώμε υδατάνθρακες αργά το βράδυ, και διαφορετικό να τους τρώμε νωρίτερα».

Οδηγίες προς ναυτιλομένους

Αν και οι πρόσφατες προσεγγίσεις για τη μείωση του βάρους υποδεικνύουν στοχευμένη αντιμετώπιση ανάλογα με την κάθε περίπτωση, ωστόσο πάντα υπάρχουν γενικοί κανόνες για την ενεργοποίηση του μεταβολισμού. «Εγώ συνιστώ πάντοτε να αποφεύγουμε το πολύ φαγητό το βράδυ και να μην κάνουμε πάντα την ίδια δίαιτα, γιατί όσο καλή και αν είναι κουράζει τον οργανισμό και δεν αποδίδει. Και τα γεύματα πάντοτε πέντε. Μεσημεριανό και ελαφρύ βραδινό. Και τρία μικρά σνακ, πρωί, ενδιάμεσο και απογευματινό, ως επί το πλείστον από φρούτα».

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΤα γαλακτοκομικά προϊόντα ανεβάζουν τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων. – Της Ειρήνης Αιμονιώτη
Επόμενο άρθροΥποχρεωτικά σε εγκεκριμένα σφαγεία θα γίνονται οι θρησκευτικές σφαγές ζώων