Τα γαλακτοκομικά προϊόντα ανεβάζουν τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων. – Της Ειρήνης Αιμονιώτη

Η απότομη άνοδος των παγκόσμιων τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων οδηγεί τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων τον Μάιο, σύμφωνα με το δείκτη που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018 από τον Οργανισμό Τροφίμων του ΟΗΕ του FAO.

Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος Ειρήνη Αιμονιώτη

Τον Μάιο, ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO ήταν κατά μέσο όρο 176,2 μονάδες, αυξημένος κατά 1,2% από τον Απρίλιο. Αυτός ο παγκόσμιος δείκτης μετρά τις μηνιαίες μεταβολές σε πολλά βασικά τρόφιμα στις διεθνείς αγορές.

Χαμηλότερη παραγωγή στη Νέα Ζηλανδία

Τον Μάιο, ο δείκτης γαλακτοκομικών προϊόντων αυξήθηκε κατά 5,5%, κατά μέσο όρο 11,5 φορές υψηλότερος από τον προηγούμενο χρόνο. Η αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση της παραγωγής στη Νέα Ζηλανδία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα γαλακτοκομικών προϊόντων στον κόσμο, ανέφερε ο FAO.

Ο δείκτης τιμών των δημητριακών αυξήθηκε επίσης από τον Απρίλιο κατά 2,4%, σημειώνοντας αύξηση 17% σε ετήσια βάση, για να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2015. Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης φυτικών ελαίων μειώθηκε κατά 2, 6% για να φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο σε 27 μήνες.

Ο δείκτης τιμών του κρέατος υποχώρησε ελαφρά, όπως και ο δείκτης ζάχαρης. Αυτή η κατάσταση “αντικατοπτρίζει τις ευνοϊκές συνθήκες συγκομιδής στις κύριες περιοχές παραγωγής της Βραζιλίας, τον μεγαλύτερο παραγωγό και εξαγωγέα ζάχαρης στον κόσμο”, ανέφερε η δήλωση.

Προηγούμενο άρθροΚαλλιέργεια μανιταριών στην Ελλάδα, μια αγορά σε άνοδο
Επόμενο άρθροΝέα εξέταση εντοπίζει και τις πιο κρυφές αιτίες που μπλοκάρουν τον μεταβολισμό