ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Σχολιασμοί των τελευταίων εξελίξεων της τρέχουσας επικαιρότητας

Σχολιασμοι της επικαιρότητας

Α. Οικονομία

Ο κ. Τσίπρας μετά την 20η Αυγούστου πανηγυρίζει για τη δήθεν έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια. Η πραγματικότητα είναι ότι στις 20 Αυγούστου έληξε μόνο η δανειακή σύμβαση, η οποία είχε υπογραφεί τον Αύγουστο του 2015 και είχε εξαρχής τριετή διάρκεια. Βγήκε, όμως, η χώρα πραγματικά από τα Μνημόνια; Επετεύχθη  ο κεντρικός σκοπός του τρίτου μνημονίου που δεν θα είχε επιβληθεί καν στη χώρα αν ο κ. Τσίπρας δεν υποσχόταν ότι θα σκίσει τα μνημόνια και ότι θα αλλάξει ακόμη και την Ευρώπη. Διότι το πόσο καταστροφικό για τη χώρα υπήρξε εκείνο το πρώτο εξάμηνο δεν πρέπει να αμελείται. Το παραδέχθηκε ακόμη και ο κ. Ντάισελμπλουμ που ομολόγησε ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη να βγει στις αγορές στα τέλη του 2014 αν δεν ερχόταν η λαίλαπα του κ. Βαρουφάκη.

Βασικός στόχος και του τρίτου μνημονίου που υπεγράφη μετά το αναίτιο Δημοψήφισμα ήταν η χώρα να μπορεί να αποκτήσει κανονική πρόσβαση στις αγορές και να δανείζεται με λογικά επιτόκια. Ο κ. Τσίπρας έπρεπε να κάνει ό,τι χρειάζεται ώστε μετά τη λήξη του προγράμματος η χώρα να μπορεί να δανείζεται από τις αγορές. Ωστόσο σήμερα, η χώρα είναι εκτός αγορών, με τα επιτόκια στο δεκαετές ομόλογο να έχουν ξεπεράσει το 4,6% και δεν έχει πρόσβαση στη φθηνή χρηματοδότηση των προγραμμάτων.

Άρα το πρόγραμμα Τσίπρα απέτυχε παταγωδώς κι ας ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ το αντίθετο. Και ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα είναι όσα έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας και για τα επόμενα χρόνια. Νέες περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022, υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας και ένα πλαίσιο αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής το οποίο εκτείνεται μέχρι το 2060.

Ας γίνει αναφορά στα επίσημα στοιχεία που μόλις χθες δημοσιοποιήθηκαν:  οι οφειλές των Ελλήνων στην εφορία αγγίζουν τα 102 δισ. ευρώ. Τέσσερα εκατομμύρια Έλληνες έχουν, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο ,φορολογικές εκκρεμότητες τις οποίες αδυνατούν να αποπληρώσουν. 1.143.000 Έλληνες έχουν ήδη υποστεί κατασχέσεις. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου παραμένουν κολλημένες στα 2,7 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έχουν σημαντική απόκλιση έναντι του στόχου κατά 760 εκατομμύρια. Οι ιδιωτικές επενδύσεις διαρκώς μειώνονται. Και ύστερα απ’ όλα αυτά το Μαξίμου έχει το πραγματικά ασύλληπτο θράσος να ισχυρίζεται ότι η οικονομία υπεραποδίδει. Ζει κατά κυριολεξία εκτός τόπου και χρόνου. Το μόνο που έχει διαρκή υπεραπόδοση είναι το θράσος τους να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα κάτι που βέβαια εξοργίζει πια τους πολίτες.

Αν το 2014 που ο κ. Τσίπρας ήξερε ότι θα κερδίσει τις εκλογές, υποσχόταν ότι θα σκίσει τα Μνημόνια και χρέωσε τη χώρα με περισσότερα από 100 δισ. ευρώ, τι έχει  να υποσχεθεί τώρα που ξέρει ότι θα χάσει; Ο κ. Τσίπρας επιστρέφει στον τόπο των εξαγγελιών, στη Θεσσαλονίκη, για να δώσει υποσχέσεις που ούτε κοστολόγησε ούτε και έχει πλέον καμία δυνατότητα να υλοποιήσει. Ετοιμάζεται να εμφανιστεί εκεί όπου εξήγγειλε το Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, με παροχές 12 δισ. για να καταλήξει σε μέτρα  που χρέωσαν τους Έλληνες με 14,5 δισ.

Εδώ και 15 μέρες η Ελλάδα δεν έχει κανένα ασφαλές μαξιλάρι δανεισμού και η αξιοπιστία της κρίνεται μόνο από τις αγορές. Αυτό οφείλει να το συνειδητοποιήσει όχι μόνο ο κ. Τσίπρας αλλά και οι ανερμάτιστοι υπουργοί του που δεν καταλαβαίνουν ότι οι ανεύθυνη παροχολογία που κάνουν καθημερινά αμέσως γίνεται γνωστή στις διεθνείς αγορές που καταλαβαίνουν ότι η χώρα κυβερνάται από λαϊκιστές. Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι για να ξαναγίνει η Ελλάδα κανονική ευρωπαϊκή χώρα οφείλει να πείσει τους πάντες για την αξιοπιστία της. Η ακατάσχετη παροχολογία δεν συνιστά μόνο απόπειρα εξαπάτησης των πολιτών. Είναι επικίνδυνη για την σταθερότητα της χώρας καθώς η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση πρέπει να βρεθεί σύντομα σε θέση να συναλλάσσεται με τις διεθνείς αγορές με χαμηλά επιτόκια όπως συμβαίνει με όλα τα κράτη του κόσμου. Οι ανερμάτιστες εξαγγελίες των υπουργών του κ. Τσίπρα στέλνουν διεθνώς το ακριβώς αντίθετο μήνυμα. Με συνέπεια να αυξάνεται και το κόστος δανεισμού για όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις γεγονός που είναι καταστροφικό για τον τόπο.

Η ΝΔ έχει εξαγγείλει ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο οικονομικής πολιτικής που δεν στηρίζεται σε παροχές οι οποίες στοχεύουν στην ψηφοθηρία. Αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος είναι η μείωση των φόρων και των εισφορών για να αυξηθεί το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων και των συνταξιούχων δηλαδή τα χρήματα που τελικά μένουν στην τσέπη τους. Μόνον έτσι μπορεί να πάρει ξανά μπρος η οικονομία. Είναι  πρωτοφανές η Αντιπολίτευση να φέρεται με την σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που θα έπρεπε να χαρακτηρίζει την Κυβέρνηση και η Κυβέρνηση να χαρακτηρίζεται από την ανευθυνότητα και τον λαϊκισμό που συνήθως, διέκρινε την εκάστοτε Αντιπολίτευση της χώρας.

Ό,τι και να υποσχεθεί όποιες υποσχέσεις και να δώσει δεν θα ισχύουν την επομένη των εκλογών. Τίποτα απ’ όσα θα πει δεν θα δεσμεύσει τη ΝΔ, διότι απλούστατα θα είναι ένα ανεύθυνο σχέδιο που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που χρειάζεται η χώρα.  Η Νέα Δημοκρατία έρχεται με το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο θα θέσει στην κρίση του ελληνικού λαού και θα κληθεί να το εφαρμόσει αμέσως και με αποτελεσματικότητα από την επόμενη ημέρα των εθνικών εκλογών, όποτε κι αν γίνουν.

Τα ψέματα του κ. Τσίπρα δεν είναι μόνο από την περίοδο του περίφημου προγράμματος της Θεσσαλονίκης, το Σεπτέμβριο του ‘14. Υπενθυμίζονται χαρακτηριστικά:

Ψέμα 1ο: Για την ανάπτυξη έλεγε: “Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η χώρα κινήθηκε με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, που αναμένονται να φτάσουν στο 2% για το τρέχον έτος”. Η πραγματικότητα ήταν όμως ότι ενώ ο αρχικός στόχος για την ανάπτυξη το 2017 ήταν 2,6, τελικά αυτή ούτε το 2% δεν πλησίασε, αφού έκλεισε στο 1,4%, σχεδόν στο μισό του στόχου.

Ψέμα 2ο: Για τις επενδύσεις έλεγε: “Οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2016 σημείωσαν υψηλό δεκαετίας και το 2017 αναμένεται βελτίωση”. Η πραγματικότητα είναι ότι το σύνολο των επενδύσεων το 2018 είναι στο χαμηλότερο επίπεδο της 20ετίας.  Έλεγε επίσης “το εθνικό σκέλος του Προγράμματος των Δημοσίων Επενδύσεων αυξήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά και μάλιστα κατά 25% κι έφτασε το 1 δισεκατομμύριο”. Η πραγματικότητα είναι ότι οι δαπάνες του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων έχουν δραματική μείωση. Περισσότερα από 700 εκατομμύρια μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2018. Μόνο τα 6 από τα 10 διαθέσιμα ευρώ διατέθηκαν το 2017.

Ψέμα 3ο:  Για τη δημόσια διοίκηση έλεγε: “Στο παρελθόν δημιουργήθηκαν στρατιές ομήρων συμβασιούχων”. Η πραγματικότητα είναι ότι επί ΣΥΡΙΖΑ οι συμβασιούχοι αυξήθηκαν κατά 25%. Από 60.692 σε 75.810.  Έλεγε επίσης: “Βασικός άξονας της στρατηγικής είναι και εδώ η διαμόρφωση νέων θεσμών’’. Η πραγματικότητα είναι ότι οι μισές προκηρύξεις θέσεων για τους Γενικούς Γραμματείς κρίθηκαν ακατάλληλες από την Τρόικα και τελικά ακυρώθηκαν.

Ψέμα 4ο: Έλεγε για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό  ότι “ο γόρδιος δεσμός της υπερχρέωσης των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων προς τις Τράπεζες και το Δημόσιο επιτέλους αρχίζει να λύνεται”. Η πραγματικότητα είναι ότι από τις 400.000 επιχειρήσεις που έχουν χρέη μόνο οι 50.000 ξεκίνησαν τη διαδικασία, μόλις οι 67 έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους. Εν τω μεταξύ υπάρχουν 700.000 κατασχέσεις σε λογαριασμούς επιχειρήσεων και ιδιωτών και εκκρεμούν άλλες 500.000.

Β. Σκοπιανό

Δυστυχώς η συμφωνία την οποία υπέγραψε ο κ. Τσίπρας, ο κ. Κοτζιάς και ο κ. Καμμένος είναι μια κακή συμφωνία για τη χώρα. Είναι μια συμφωνία που προσβάλλει όλους τους Έλληνες όχι μόνο τους Μακεδόνες, καθώς είναι μια συμφωνία η οποία ικανοποιεί τις πάγιες επιδιώξεις της σκοπιανής πλευράς. Που δεν ήταν άλλες από την παραχώρηση της «μακεδονικής γλώσσας» και της «μακεδονικής εθνότητας». Δηλαδή επί της ουσίας της «μακεδονικής ταυτότητας» στους γείτονες. Και αυτό δεν είναι μόνο μια διπλωματική, μια πολιτική ήττα των κ. Τσίπρα και Κοτζιά οι οποίοι έδρασαν υπόγεια και ερήμην της εθνικής γραμμής, ερήμην του λαού, ερήμην των Κομμάτων. Η συμφωνία επιφέρει και ένα τεράστιο αυτοτελές οικονομικό πλήγμα για τις επιχειρήσεις και τα προϊόντα της Β. Ελλάδος. Εγείρει ζητήματα ανταγωνισμού, ζητήματα πιστοποίησης που προκαλούν βέβαια και την αμοιβαία καχυποψία η οποία μετατρέπεται τελικά σε εμπόδιο στις διακρατικές και εμπορικές σχέσεις.

Οι κυβερνητικοί χειρισμοί τελικά δηλητηριάζουν την ίδια την κοινωνία, προκαλούν εύλογες αρνητικές αντιδράσεις, ταυτόχρονα όμως οδηγούν και κάποιους σε παλιά ακραία συνθήματα. Και προσβάλλοντας την εθνική συνείδηση ενίσχυσαν εθνικιστικές φωνές. Η Κυβέρνηση χλευάζοντας τον αγνό πατριωτισμό τροφοδότησε την ακροδεξιά πατριδοκαπηλία. Οι πραγματικοί πατριώτες δεν είναι εθνικιστές. Και οι ακραίοι εθνικιστές δεν είναι πατριώτες. Και είναι εξαιρετικά προσβλητικό για έναν ολόκληρο λαό και ειδικά για τον λαό της Μακεδονίας, όποιος διαφωνεί με αυτή τη συμφωνία να χαρακτηρίζετε συλλήβδην ως ακροδεξιός και ως εθνικιστής.

 Γ. ΔΕΗ

Από τις 12 Ιανουαρίου 2018 η ΝΔ είχε θέσει ερωτήματα αναφορικά με την πρόθεση της ΔΕΗ να εξαγοράσει την εμπορική ενεργειακή εταιρεία EDS Σκοπίων. Η εταιρεία αυτή ήταν συμφερόντων του αντιπροέδρου της κυβέρνησης των Σκοπίων. Πέρα από την σκοπιμότητα μιας τέτοιας επενδυτικής κίνησης, οι εύλογες ανησυχίες είχαν να κάνουν και με τον χρόνο επιλογής της συγκεκριμένης εξαγοράς, κατά την κορύφωση της διαπραγμάτευσης Ελλάδος και Σκοπίων. Ο κ. Σταθάκης οφείλει άμεσα να  καταθέσει στη Βουλή των Ελλήνων τη σύμβαση μεταξύ της ΔΕΗ και της EDS Σκοπίων. Οι πολίτες απαιτούν ξεκάθαρες απαντήσεις σε αυτή την υπόθεση.

Δ. Ρουβίκωνας

Όπως πάνε τα πράγματα -με την εξοργιστική ανοχή που δείχνει και η νέα ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε αυτού του είδους τις παραβατικές συμπεριφορές- το επόμενο που θα κάνει ο Ρουβίκωνας θα είναι να διεκδικήσει περίπτερο στη Δ.Ε.Θ. Είναι απαράδεκτο ο Ρουβίκωνας να εισβάλλει ανενόχλητος σε δημόσια κτίρια. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει διότι ούτε η νέα πολιτική ηγεσία έχει  τη βούληση που απαιτείται για να μπει τέλος στην ανομία. Αποτέλεσμα όλης αυτής της πρωτοφανούς και προκλητικής ανοχής είναι, βέβαια, η οργανωμένη αυτή συμμορία να εισβάλλει ανενόχλητη στη Βουλή, σε Πρεσβείες, σε Υπουργεία, σε γραφεία συμβολαιογράφων, γιατρών και κοινωνικών φορέων. Αντιλαμβάνεται άραγε ο κ. Τσίπρας ότι αυτή η οργανωμένη συμμορία εξευτελίζει καθημερινά τη χώρα;

Προηγούμενο άρθροΔικαιωθέντες εκπαιδευτικοί του Διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2008
Επόμενο άρθροΠαύλος Χρηστίδης : Ο ψεύτης επιστρέφει στον τόπο του «εγκλήματος»