Νάντια Γιαννακοπούλου, για την Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.

Δήλωση της Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Β’ Αντιπροέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Νάντιας Γιαννακοπούλου, για την Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.

“Είναι ώρα όλοι μας να ευαισθητοποιηθούμε, να αντιδράσουμε, να σπάσουμε την σιωπή”

Το 1999 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Το γεγονός όμως ότι είκοσι δύο χρόνια αργότερα κρίνεται επιβεβλημένη η ύπαρξη και η διατήρηση της ημέρας αυτής για ένα ζήτημα πιο επίκαιρο ίσως από ποτέ που βρίσκεται σε έξαρση, είναι απλά τρομακτικό και προσβλητικό.

Η ύπαρξη της έμφυλης βίας αποτελεί μια ηθική προσβολή για όλους τους ανθρώπους, ένα σημάδι ντροπής για όλες τις κοινωνίες και ένα σημαντικό εμπόδιο για μια συνεκτική, ισότιμη και αειφόρο ανάπτυξη. Πρόκειται για ένα ζήτημα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η αντιμετώπιση δε, αυτού του φαινομένου αποτελεί ένα γόρδιο δεσμό, που θα πρέπει όμως άμεσα και επιτακτικά να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Δυστυχώς την τελευταία περίοδο βιώνουμε τραγικά μεγάλο αριθμό και συχνότητα συμβάντων έμφυλης βίας . Γυναικοκτονίες, σεξουαλικές παρενοχλήσεις, ενδοοικογενειακή βία, διαδικτυακές κακοποιήσεις εις βάρος γυναικών, απλά και μόνο εξαιτίας του φύλου τους, τείνουν να γίνουν δυστυχώς κομμάτι της εν Ελλάδι καθημερινότητας. Μαζί μ΄αυτά αδικαιολόγητες διακρίσεις εις βάρος των γυναικών στο χώρο της εργασίας τους όπου οι γυναίκες παραμένουν περισσότερο ευάλωτες στην εργασιακή εκμετάλλευση και κακοποίηση, κατάσταση που έχει παγιωθεί.

Μοιάζει σα να μην υπάρχει λογική πια για το μέγεθος της βίας κατά των γυναικών, έχοντας λάβει διαστάσεις πανδημίας. Η σιωπή, η συγκάλυψη, η ανοχή, ο φόβος φαίνεται να διαιωνίζουν τον κύκλο της ανεξέλεγκτης πλέον βίας. Οι καταγγελίες δείχνουν να αυξάνονται, όμως από μόνες τους δεν είναι ικανές να σταματήσουν τους δράστες.

Είναι ώρα όλοι μας να ευαισθητοποιηθούμε, να αντιδράσουμε, να σπάσουμε την σιωπή.

Είναι ώρα η πολιτεία μέσω της εκπαίδευσης και νομοθετικών ρυθμίσεων να συνδράμει καθοριστικά για να εξασφαλίσει τη μη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών.

Είναι η ώρα να εξασφαλίσουμε: Την πλήρη ισότητα και ισοτιμία των φύλων, με σοβαρά και αποτελεσματικά μέτρα στην εκπαίδευση, με την ένταξη της διάστασης του φύλου στα προγράμματα σπουδών όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, με στόχο τη μη βία και την αποδοχή της διαφορετικότητας. Την εξειδικευμένη εκπαίδευση των εκπαιδευτικών μέσω σεμιναρίων. Νομικό πλαίσιο για την πρόληψη, την προστασία των θυμάτων και την τιμωρία των δραστών.Τον χαρακτηρισμό των δολοφονιών των γυναικών λόγω φύλου, που είναι η πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας, ως γυναικοκτονίας στον Ποινικό Κώδικα. Την εκπαίδευση των αστυνομικών οργάνων για την άμεση επέμβαση σε τυχόν καταγγελίες, καθώς και την υποστήριξη των θυμάτων βίας για την ασφαλή διαδρομή διαφυγής τους. Τη δημιουργία περισσότερων Συμβουλευτικών Κέντρων και Ξενώνων σε όλους τους Δήμους της Χώρας, με στόχο την εύκολη πρόσβαση και υποστήριξη των θυμάτων βίας. Τη Δικαστική υποστήριξη των θυμάτων βίας. Την εκπαίδευση των εργαζομένων στις υπηρεσίες υγείας, που προσφεύγουν τα θύματα. Την εξασφάλιση ειδικών φοροαπαλλαγών σε εταιρείες που προσλαμβάνουν γυναίκες θύματα βίας.

Η ένταση και συχνότητα της έμφυλης βίας είναι πλέον τέτοια που δεν αρκούν επετειακές εκδηλώσεις και ευχολόγια και που δεν αρκούν τα όποια βήματα έχουν γίνει. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Η λύση του φαινομένου αυτού αποτελεί ένα γόρδιο πολιτικό και κοινωνικό δεσμό, που θα πρέπει όμως να λυθεί επιτακτικά και αποτελεσματικά.

Αυτόν τον αγώνα έχουμε χρέος να τον δώσουμε γυναίκες και άντρες, όλοι μαζί, μέχρι τέλους.

Προηγούμενο άρθροΤα επόμενα 5 χρόνια, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων υδατοκαλλιέργειας αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. €
Επόμενο άρθροΗ Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως τακτικό μέλος τηςτον Ομότιμο Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ανδρέα Καραμάνο