Ν. Παπαθανάσης: Έως τις 9 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα του αναπτυξιακού νόμου για την αγροδιατροφή

Για την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια στην αγορά και τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής κρίσης, μίλησε ο Νίκος Παπαθανάσης, στον τ/σ ΑΝΤ1, ενώ γνωστοποίησε ότι έως τις 9 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα για την αγροδιατροφή, του αναπτυξιακού νόμου.

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε πως «κάνουμε καθημερινά ελέγχους κατά της αισχροκέρδειας, όπως κάναμε και την περίοδο της πανδημίας, μέσω της ΔΙΜΕΑ».

«Για πρώτη φορά έχει οριστεί η έννοια της αισχροκέρδειας, ορίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει ποσοστό κέρδους πάνω από αυτό που υπήρχε πριν από την κρίση. Συνεχίζονται οι έλεγχοι. Η πλειονότητα των επαγγελματιών είναι σοβαροί, εμείς κάνουμε καθημερινά ελέγχους στην αγορά για τους παραβάτες», είπε ο κ. Παπαθανάσης.

Σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έχει στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έχουν δοθεί σε μέτρα ενίσχυσης πάνω από 50 δισ. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε όσους έχουν ανάγκη. Το 3,6% του ΑΕΠ πήγε στην στήριξη των νοικοκυριών σε ενέργεια και καύσιμα», ενώ προσέθεσε: «Οι επενδύσεις πάνε καλά και φέτος θα είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη, ο τουρισμός πηγαίνει ανέλπιστα καλά, οι εξαγωγές πάνε καλά, γι΄ αυτό έχει μειωθεί και η ανεργία».

Ο κ. Παπαθανάσης στη συνέχεια ανέφερε πως όποιος δημοσιονομικός χώρος υπάρχει θα αξιοποιηθεί για μέτρα ενίσχυσης, ενώ στάθηκε στο γεγονός πως ο αναπτυξιακός νόμος είναι σε εξέλιξη, λέγοντας ότι έως τις 9 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα για την αγροδιατροφή.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, αποκρίθηκε πως «από τα 1,9 δισ. ευρώ για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος τον Σεπτέμβριο, τα 1,1 δισ. προέρχονται από την φορολόγηση για τα υπερέσοδα των παρόχων ενέργειας»

«Συνεχίζουμε την στήριξη, όπως ξεκινήσαμε από την εποχή της πανδημίας, όμως μέσα σε μια σωστή δημοσιονομική εικόνα. Θα συνεχίσουμε την στήριξη και στον τομέα της ενέργειας και στον τομέα των καυσίμων, παράλληλα με την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος μέσω της μείωσης φόρων», επισήμανε ο κ. Παπαθανάσης.

Είπε ακόμη πως «δεν θέλουμε να γυρίσουμε πίσω, σε περιπέτειες που περάσαμε στο παρελθόν. Μιλάμε για αυξήσεις συντάξεων. Να σας θυμίσω ότι οι συντάξεις μειώθηκαν γιατί κάποιοι δεν έκαναν αυτά που έπρεπε. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πολίτες, στο δημοσιονομικό περιθώριο που υπάρχει».

Σχετικά με το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, ο κ. Παπαθανάσης είπε πως «το κεφάλαιο αυτό έχει κλείσει. Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, τελεία και παύλα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΑύριο συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών για τον κορονοϊό σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων
Επόμενο άρθροΣυνεκπαίδευση μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας με το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Harry S. Truman»