Η νηστεία θέλει νοστιμιά … η αποχή από το κρέας σίγουρα βοηθά τον οργανισμό μας. Τα όσπρια, τα λαχανικά και τα ψάρια βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού, από την κραιπάλη των Χριστουγέννων με το κρεας και τα γλυκά. ΄Ετσι αναζητήσαμε γεύσεις αυθεντικές με ψάρι…
Η Πρέβεζα φημίζεται για τις ψαρολιχουδιές της. Τους χειμερινούς μήνες οι ψαριές είναι πλούσιες . Έτσι πάντα έβρισκαν τρόπο να διατηρούν τα ψάρια παστώνοντάς τα ή τα έκαναν σαβόρο. Η περιοχή φημίζεται για τη νοστιμιά.
Οι κουτσομούρες ή τα μπαρμπούνια γίνονται εξαιρετικά σαβόρο και οι σταφιδούλες έδιναν αυτή την ισορροπία που χρειαζόταν για το ξύδι.
Ο Σπύρος Νάκος με καταγωγή από τη περιοχή μας δίνει τη δική του συνταγή για μπαρμπούνια σαβόρο.
Η συνταγή δική σας.
Μπαρμπούνια σαβόρο με σταφίδες και δενδρολίβανο
Από τον Σπύρο Νάκο executive chef
Υλικά
18 μπαρμπούνια
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
3 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ δενδρολίβανο
2 κ.σ σταφίδα μαύρη Κορινθιακή
1 φύλλο δάφνης
1 φλιτζάνι ξύδι
Αλάτι θαλασσινό
Kαθαρίζουμε τα μπαρμπούνια, τα αλατίζουμε ελαφρά και τα αφήνουμε για 1 ώρα να μαριναριστούν.
Τα ξεπλένουμε, τα στεγνώνουμε καλά με απορροφητικό χαρτί και τα αλευρώνουμε καλά
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μέχρι να κάψει καλά και τηγανίζουμε τα ψάρια για 3-4 λεπτά από τις δύο πλευρές για να πάρουν χρώμα χωρίς να “καούν”.
Όταν είναι έτοιμα τα βγάζουμε από το τηγάνι για να ετοιμάσουμε τη σάλτσα μας.
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε στο ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το δενδρολίβανο, τη δάφνη, τις σταφίδες και σβήνουμε με το ξύδι.
Ανακατεύουμε συνεχώς και αφήνουμε να ψηθεί και να “δέσει” λίγο η σάλτσα.
Αραδιάζουμε τα ψάρια σε πιατέλα και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Γαρνίρουμε και με μαιντανό.
Τα μπαρμπούνια σαβόρο τρώγονται ζεστά αλλά και την επόμενη μέρα είναι το ίδιο νόστιμα…
Αν θέλουμε μπορούμε να τα διατηρήσουμε σε γυάλινα βάζα που έχουμε αποστειρώσει στο φούρνο.
Τα γεμίζουμε ξέχειλα και κλείνουμε ερμητικά.
Διατηρούνται στο ψυγείο.