

O μπακαλιάρος αυτές τις ημέρες έχει την τιμητική του και στο γεύμα του Ευαγγελισμού είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής.
Η Βάσω μας ετοίμασε μια διαφορετική συνταγή και παρουσιάζει το μπακαλιάρο τυλιγμένο σε πλούσια σάλτσα σαβόρο.
Μια γευστική δημιουργία πολύ νόστιμη και χορταστική. Αν θέλουμε να αποφύγουμε τη διαδικασία του ξαρμυρίσματος του μπακαλιάρου, τότε μπορούμε να πάρουμε κατεψυγμένα φιλέτα μπακαλιάρου και το αποτέλεσμα θα έχει την ίδια νοστιμιά.
Μπακαλιάρος σε πλούσια σάλτσα σαβόρο
Από τη Βάσω Κατσαρού – Γιαννοπούλου γιατρό και δεινή μαγείρισσα
Υλικά για 4 άτομα
Ένας παστός μπακαλιάρος, κομμένος σε 4-5 κομμάτια
1 ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
6-7 σκελίδες σκόρδου
2 φύλλα δάφνης
Μισό κ.γ δεντρολίβανο ξερό ή ένα κλαράκι φρέσκο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μισό σφηνάκι ξύδι λευκό
3 κούπες συμπυκνωμένο ντοματοχυμό
Μισό κ.γ. αλάτι, αφού δοκιμάσουμε
Για τηγάνισμα
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
Τρόπος παρασκευής
Ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο από το βράδυ, αλλάζοντας το νερό και το πρωί τον βάζουμε σε σουρωτήρι να φύγουν τα υγρά.
Τινάζουμε καλά τα κομμάτια και τα πιέζουμε ανάμεσα στις παλάμες μας για να φύγει το νερό.
Τέλος, ταμπονάρουμε τον μπακαλιάρο με απορροφητικό χαρτί.
Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και βάζουμε το μπακαλιάρο με την πέτσα προς τα κάτω, για να σφίξει και να μην διαλυθεί.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τον αφήνουμε να τηγανιστεί καλά από τη μια πλευρά. Το μυστικό είναι ότι δεν τον γυρίζουμε από την άλλη πλευρά αν δεν έχει τηγανιστεί η πρώτη και ανακινούμε το τηγάνι αν ο μπακαλιάρος ξεκολλά σημαίνει ότι έχει κάνει κρούστα και ξεκολλά μόνος.
Θέλει δύο γυρίσματα ένα από την κάτω μεριά και ένα από πάνω.
Αν χρειάζεται λάδι το τηγάνι, προσθέτουμε γιατί η διαδικασία τηγανίσματος θέλει υπομονή και διαρκεί 20 λεπτά
Βγάζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί.
Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε τα σκόρδα και μόλις ροδίσουν ρίχνουμε την ντομάτα το δεντρολίβανο, τη δάφνη και το πιπέρι.
Αφήνουμε 2-3 λεπτά να πάρει μια βράση και σβήνουμε με το ξύδι.
Αν θέλουμε αλατίζουμε πολύ ελαφρά κυρίως αν ο μπακαλιάρος είναι κατεψυγμένος γιατί στον παστό δεν θα χρειαστεί και ρίχνουμε μισό ποτήρι νερό για να βράσει η σάλτσα.
Όταν πυκνώσει βάζουμε μέσα στη σάλτσα και τα κομμάτια του μπακαλιάρου.
Τα σκεπάζουμε με μερικές κουταλιές σάλτσα και αφήνουμε να βράσουν για πέντε λεπτά.
Αφήνουμε λίγο να σταθεί το φαγητό μας και σερβίρουμε.