Μετανάστευση στις ΗΠΑ: Στην άμυνα η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν

«Τα σύνορα είναι κλειστά»: αμυνόμενη, δεχόμενη κατηγορίες ότι προκάλεσε ροές μεταναστών που δεν σταματούν να μεγεθύνονται, η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν κατέβαλε ολομέτωπη προσπάθεια χθες Κυριακή να καθησυχάσει, να πείσει πως είναι σε θέση να διαχειριστεί την πρώτη μεγάλη κρίση της προεδρίας του.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ εξελέγη υποσχόμενος να κλείσει το κεφάλαιο της πανδημίας του νέου κορονοϊού και του οικονομικού μαρασμού που έφερε. Όμως, μόλις δύο μήνες μετά την έλευσή του στον Λευκό Οίκο, κατηγορείται από τους Ρεπουμπλικάνους – κι από ορισμένους Δημοκρατικούς – ότι δημιούργησε τις ροές μεταναστών στα σύνορα με το Μεξικό, ότι έχει πλέον μπλεχτεί σε μια μεταναστευτική κρίση που αρνείται να παραδεχτεί, ή έστω να πει με τ’ όνομά της.
«Απελαύνουμε οικογένειες, απελαύνουμε ενήλικους» που φθάνουν στα σύνορα μόνοι, διατράνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Αλεχάντρο Μαγιόρκας, που εμφανίστηκε σε εκπομπές τεσσάρων αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων για να στείλει το μήνυμα: «Τα σύνορα είναι κλειστά».
Ο κ. Μαγιόρκας, ο πρώτος λατινοαμερικανικής καταγωγής Αμερικανός που ανέλαβε να χειριστεί την πολιτική των ΗΠΑ στο μεταναστευτικό ζήτημα, αναγνώρισε στα μέσα του Μαρτίου ότι αναμένονται ιστορικών διαστάσεων ροές μεταναστών, οι μεγαλύτερες της τελευταίας εικοσαετίας, στα σύνορα με το Μεξικό.
Ωστόσο, δέχθηκε αμέσως σφοδρές επικρίσεις, διότι αρχικά κάλεσε τους μετανάστες από την κεντρική Αμερική να μην πάνε στις ΗΠΑ «προς το παρόν», προκειμένου η κυβέρνηση του Μπάιντεν να έχει τον χρόνο να «ανοικοδομήσει» το σύστημα διαχείρισης της μετανάστευσης που «κατεδάφισε» ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
«Το μόνο που είχαν να κάνουν ήταν να κρατήσουν στον αυτόματο πιλότο ένα σύστημα που λειτουργούσε καλά», ήταν η αντίδραση του μεγιστάνα, που αν υπήρχε καμιά αμφιβολία έσπευσε να υπεραμυνθεί της πολιτικής του στο μεταναστευτικό ζήτημα. «Αντ’ αυτού, μέσα σε μόλις μερικές εβδομάδες, η κυβέρνηση Μπάιντεν μεταμόρφωσε έναν εθνικό θρίαμβο σε μια εθνική καταστροφή», ισχυρίστηκε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

5.200 ασυνόδευτοι ανήλικοι
Δημοκρατικοί πολιτικοί στο Τέξας, πολιτεία που γειτονεύει με το Μεξικό, δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους για το μήνυμα της κυβέρνησης.
Πολλοί από τους ανήλικους που ερωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο μετά την άφιξή τους εξάλλου επιβεβαίωσαν ότι τους παρακίνησε η υπόσχεση του Τζο Μπάιντεν ότι θα ασκήσει πιο «ανθρώπινη» πολιτική.
Ο αμερικανός πρόεδρος εκδήλωσε χθες Κυριακή την πρόθεσή του να πάει «κάποια στιγμή» στα σύνορα με το Μεξικό, ενώ σημείωσε πως η κυβέρνησή του θα επιμείνει στο μήνυμά της προς τους μετανάστες, να μην προσπαθούν να μπουν παράτυπα στις ΗΠΑ.
Ερωτηθείς τι μπορεί να γίνει για να πειστούν οι οικογένειες των μεταναστών να πάψουν να προσπαθούν να φθάσουν στα σύνορα, ο κ. Μπάιντεν απάντησε «πολλά περισσότερα, και βρισκόμαστε στη διαδικασία να τα κάνουμε, όπως το να εξασφαλίσουμε πως θα ξαναδημιουργηθεί αυτό που υπήρχε πριν», ότι δηλαδή οι μετανάστες «θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις από τα σπίτια τους».
Απέφυγε να τροποποιήσει το μήνυμά του, ή να μιλήσει για «κρίση», προτιμώντας να μιλήσει για «προβλήματα στα σύνορα».
«Το λέω καθαρά: μην έρχεστε», είχε ήδη πει την Τρίτη ο αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενος στους μετανάστες.
Πέρα από την αύξηση των ροών των μεταναστών, είναι η τύχη των ασυνόδευτων ανηλίκων που προκαλεί πολεμική.
Ο Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να σβήσει «το ηθικό και εθνικό όνειδος» που κληρονόμησε από τον προκάτοχό του: τον διαχωρισμό των οικογενειών μεταναστών από τα παιδιά τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν έχει υπάρξει επανένωση ως ακόμα και σήμερα.
Ωστόσο, έστω κι αν τα παιδιά δεν χωρίζονται πια από τους γονείς τους, οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με την έλευση μεγάλου αριθμού ασυνόδευτων μεταναστών.
«Πήραμε την απόφαση να μην απελαύνουμε ευάλωτα μικρά παιδιά», τόνισε ο Αλεχάντρο Μαγιόρκας στο CNN χθες.
Ο υπουργός δεν έχει διαψεύσει τον αριθμό των 5.200 παιδιών που κρατούνται το τρέχον διάστημα σε κέντρα προορισμένα για ενηλίκους στα σύνορα, που είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι οποιαδήποτε στιγμή της προεδρίας Τραμπ. Πάνω από 600 παιδιά βρίσκονται σε αυτά για πάνω από δέκα ημέρες, ενώ ο νόμος δεν επιτρέπει την κράτησή τους σε κέντρα τράνζιτ παρά για τρεις ημέρες το μέγιστο.

«Είναι δύσκολο»
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Μέρφι περιέγραψε την Παρασκευή, έπειτα από περιοδεία του σε ένα από αυτά τα πολύ αμφιλεγόμενα κέντρα υποδοχής και κράτησης, πως «εκατοντάδες παιδιά» βρίσκονται σε «μεγάλους ανοικτούς χώρους».
«Δυσκολεύτηκα να συγκρατήσω τα δάκρυά μου όταν ένα κορίτσι 13 ετών, κλαίγοντας απαρηγόρητο, εξηγούσε μέσω μεταφραστή πόσο είχε τρομοκρατηθεί αφού το χώρισαν από τη γιαγιά του κι ενώ είναι χωρίς τους γονείς του», ανέφερε μέσω Twitter.
«Εργαζόμαστε μέρα-νύχτα για να μεταφέρουμε τα παιδιά αυτά από τα κέντρα στα σύνορα σε εγκαταστάσεις υποδοχής τις οποίες διαχειρίζεται το υπουργείο Υγείας», διαβεβαίωσε ο Αλεχάντρο Μαγιόρκας, υπογραμμίζοντας ξανά ότι το σύστημα υποδοχής «αφανίστηκε» από την κυβέρνηση Τραμπ. «Δημιουργήσαμε τρία νέα κέντρα την περασμένη εβδομάδα, θα ξεδιπλώσουμε το σχέδιο μας, αλλά αυτό θα πάρει χρόνο, είναι δύσκολο», παραδέχθηκε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το «σχέδιο» στο οποίο αναφέρθηκε, ούτε κάποιο χρονοδιάγραμμα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΑΦΙΕΡΩΜΑ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ – Πώς προδόθηκε η επανάσταση στη Ρόδο
Επόμενο άρθροΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ: Ρωσία: το παράδοξο της πανδημίας