Μελίκη: Ημερίδα «Διαχείριση καλλιέργειας της ακτινιδιάς στην Ημαθία» (βίντεο-φωτο)

Ρεπορτάζ: Βασίλης Σιμόπουλος

Με τη μέριμνα του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα» Μακροχωρίου και την αρωγή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελίκης και του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Δήμου Αλεξάνδρειας, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17/3/2017 στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΔΚ Μελίκης η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα «Διαχείριση της καλλιέργειας της ακτινιδιάς στην Ημαθία».

Έγινε μία πολύπλευρη ενημέρωση σχετικά με την ορθή καλλιέργεια, τις ιδιαιτερότητες του τρόπου παραγωγής και προτάθηκαν λύσεις για την ποιοτική βελτίωση του ακτινιδίου, ενός προϊόντος που ευδοκιμεί ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Μελίκης.

Αρχικά ο Υπεύθυνος πωλήσεων του ΑΣ Μελίκης κ. Δημήτρης Τζουνόπουλος έκανε μία ενημέρωση παρουσιάζοντας αριθμητικά και στατιστικά στοιχεία σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια του ακτινιδίου στην Ελλάδα αλλά και τη δραστηριότητα που παρουσιάζει στις διεθνείς αγορές. Χαρακτηριστικό στοιχείο ότι η χώρα μας κατέχει την τέταρτη θέση παγκοσμίως και τη δεύτερη στην Ευρώπη, μετά την Ιταλία στις εξαγωγές ακτινιδίου. Την πρώτη θέση σε παραγωγή και εξαγωγές στον κόσμο κατέχει η «μητέρα» της καλλιέργειας, Νέα Ζηλανδία.

DSC04445Στη συνέχεια ο Δρ. κ. Χρίστος Τσαντήλας, Τακτικός Ερευνητής ΕΛΓΟ «Δήμητρα», ανέπτυξε λεπτομερώς όλες τις πτυχές μίας ευδόκιμης καλλιέργειας του φυτού της ακτινιδιάς, από το πιο πρώιμο έως το τελικό στάδιο της αποδοτικότητάς του. Εκτέθηκαν οι ορθοί τρόποι φύτευσης λαμβάνοντας υπόψη την σύνθεση του εδάφους, οι τρόποι λίπανσης του φυτού, η σωστή άρδευσή του, καθώς και η μετασυλλεκτική διατήρηση της ακτινιδιάς. Επίσης επισημάνθηκε η υψηλή διατροφική αξία του ακτινιδίου που δεν περιέχει λιπαρά στοιχεία, ενώ δίδει ιδιαίτερη ποσότητα βιταμίνης C και περιέχει αρκετές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία.

Τέλος, ο κ. Κωνσταντίνος Μπέης, Γεωπόνος ΔΑΟΚ Νομού Ημαθίας, ενημέρωσε τους παραγωγούς για τον βακτήριο-εχθρό της καλλιέργειας του ακτινιδίου και τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης για την αντιμετώπισή του. Χαρακτηριστικό ότι κρούσματα της ασθένειας δεν εντοπίστηκαν ακόμη στο Νομό Ημαθίας, αλλά ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι εντοπίστηκαν δύο περιπτώσεις στον γειτονικό Νομό Πέλλας.

Οι παραγωγοί συμμετείχαν ενεργά στην διαδικασία της ενημερωτικής Ημερίδας, καταθέτοντας ερωτήματα και απορίες στους ομιλητές, ενώ αποκόμισαν χρήσιμες συμβουλές για τη βελτίωση των καλλιεργειών τους.

Δείτε το βίντεο:

Φωτο:

DSC04434DSC04436DSC04439DSC04442DSC04443DSC04445DSC04446DSC04447DSC04448DSC04449DSC04454DSC04457DSC04465DSC04467DSC04476DSC04478DSC04482DSC04484

Προηγούμενο άρθροMy Olympus – At the paths of the legendary Olympus
Επόμενο άρθροΒέροια: Εγκαίνια εγκαταστάσεων κλειστού σκοπευτηρίου στην Αστυνομική Ακαδημία και επίδειξη από τα ΕΚΑΜ. (Βίντεο -Φώτο )