Μείωση της εισφορά υπέρ ΕΛΓΟ ζητά η Πανελλήνια Ένωση Εμπόρων Κρέατος και Ζώντων Ζώων

Στη σύνταξη πρότασης προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την μείωση της εισφορά υπέρ ΕΛΓΟ θα προχωρήσει η Πανελλήνια Ένωση Εμπόρων Κρέατος και Ζώντων Ζώων (ΠΕΝΕΚΖΖΩ), κατά τη δεύτερη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Τα μέλη του κλάδου ζητούν τη μείωση της εισφοράς που ανέρχεται σε 2 τοις χιλίοις, η οποία όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της Ένωσης «θα διαχέεται στο σύνολο των επαγγελματιών του κλάδου και θα έχει πραγματικά ανταποδοτικό χαρακτήρα».

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Εμπόρων Κρέατος και Ζώντων Ζώων, Γιάννη Φασουλά, «καθορίσαμε τους βασικούς άξονες στους οποίους θα κινηθούμε και πλέον προχωράμε σηματοδοτώντας την έναρξη ενός δημιουργικού κύκλου δράσης με απώτερο σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών στον κλάδο της εμπορίας κρέατος».

Ένα ακόμη ζήτημα το οποίο «καίει» τον κλάδο του κρέατος είναι η έλλειψη κτηνίατρων που υπάρχει στα σφαγεία της χώρας. «Η έλλειψη κτηνιάτρων στα σφαγεία για την απαιτούμενη πιστοποίηση της υγείας των ζώων σε συνδυασμό με τον ισχύοντα κανονισμό που διαμορφώθηκε προ δεκαετιών, καλύπτοντας ανάγκες άλλων εποχών, εμποδίζει τη διακίνηση των ζώντων ζώων σε πολλές περιοχές της χώρας» είπε σχετικά ο κ. Φασουλάς και προσέθεσε: «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι κτηνοτρόφοι να αδυνατούν να απευθυνθούν στους εμπόρους και παχυντές, οι οποίοι με τη σειρά τους στρέφονται αναγκαστικά στις εισαγωγές».

Παράλληλα συζητήθηκε η αναγκαιότητα θεσμοθέτησης της κρεοπαραγωγικής αιγοπροβατοτροφίας ως νέου παραγωγικού κλάδου στη χώρα, καθώς και οι προοπτικές ανάπτυξης που δημιουργεί η αυξημένη εγχώρια ζήτηση για κρέας στην εστίαση.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε και αναφορά στη δυνατότητα που υπάρχει μέσω της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για επιδίωξη διεπαγγελματικών συμφωνιών, η συμμετοχή στη διαμόρφωση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της περιόδου 2021-2027 και η θεσμοθέτηση ενός αγροτικού Erasmus.

ΑΠΕ-ΜΠΕ