Η Καθαρή (ή Καθαρά) Δευτέρα ονομάζεται έτσι, επειδή είναι η πρώτη μέρα της νηστείας της Σαρακοστής, μιας περιόδου νηστείας 40 ημερών όπου οι χριστιανοί φροντίζουν για την σωτηρία της ψυχής τους να μένουν καθαροί σωματικά και πνευματικά.
Δηλαδή δεν καταναλώνουν κάποιες τροφές, αλλά παράλληλα οι γνωρίζοντες τα βαθύτερα για την νηστεία φροντίζουν να ελέγχουν τα εξερχόμενα από το στόμα τους και να κάνουν αγαθές πράξεις. Την ημέρα αυτή δεν τρώνε κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα. Αντίθετα τρώνε λαγάνα, χαλβά, όσπρια και θαλασσινά.
Και μόλις έρθει το πρωί της Καθαρής Δευτέρας ο ελληνικός ουρανός από άκρη σε άκρη γεμίζει με πολύχρωμους χαρταετούς που πλημμυρίζουν με χαρά μικρούς και μεγάλους. Ο χαρταετός συμβολίζει την ανθρώπινη ψυχή που ελεύθερη και καθαρή πετάει στους ουρανούς για να συναντήσει Τον Δημιουργό.
Ιστορικά στοιχεία για τον χαρταετό
Η ιστορία του χαρταετού ξεκινάει από τα βάθη των αιώνων και μάλιστα λέγεται ότι υπάρχει στο προσκήνιο εδώ και 3.000 χιλ. χρόνια.
Οι περισσότεροι ερευνητές είναι της άποψης ότι πατρίδα του χαρταετού είναι η Κίνα, ενώ για άλλους είναι η Μαλαισία και η Ινδονησία όπου είχαν κάνει αετούς από φύλλα. Η εξάπλωση του αετού έγινε, σύμφωνα με πολλές πηγές, από ότι βουδιστές ιεραπόστολους της Κίνας στην Κορέα αρχικά και έπειτα στην Ιαπωνία.
Πιστεύεται ότι μέσω της διαδρομής του μεταξιού ο χαρταετός διαδόθηκε στην Αραβία και στην Βόρειο Αφρική. Πορτογάλοι έμποροι και η Ολλανδική Εταιρεία των Ανατολικών Ινδιών εισήγαγαν τους χαρταετούς στην Ευρώπη. Υπάρχει επίσης η άποψη ότι τον χαρταετό τον έφεραν στην Ευρώπη ο Τζένκινς Χαν με τους πολεμιστές του όταν εισέβαλαν και κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής Ευρώπης και της Ασίας.