Λιναρόσπορος – Μια υπερτροφή που στηρίζει τον οργανισμό μας! – Τα οφέλη – Ας τον γνωρίσουμε

Λιναρόσπορος – Μια υπερτροφή που στηρίζει τον οργανισμό μας!

Ο λιναρόσπορος είναι ο σπόρος του φυτού λανάρι. Το λινάρι είναι φυτό της οικογένειας των Linaceae. Καλλιεργείται για τις ίνες του από τις οποίες παράγονται λινά νήματα και υφάσματα, ενώ τελευταία αναζωπυρώθηκε  η καλλιέργειά του εξαιτίας του παγκοσμίου ενδιαφέροντος για τους ωφέλιμους και θρεπτικούς σπόρους του.

Fot Φωτεινή 2 1
Γράφει η Φωτεινή Κασσαβέτη

Το λινάρι είναι ένα αγγειόσπερμο ποώδες και δικότυλο ετήσιο φυτό, ανήκει στην τάξη Λινώδη της οικογένειας Λινίδες. Κατάγεται από την Ασία ενώ σήμερα καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις στην Ρωσία.

Φυτά λιναριού
Φυτά λιναριού

Η υφαντική με ίνες από λινάρι είναι μια πρακτική που ξεκινάει από την αρχαιότητα. Λινά υφάσματα έχουν βρεθεί σε Αιγυπτιακούς τάφους αλλά και σε προϊστορικούς  οικισμούς της Ελβετίας. Αργότερα Φοίνικες έμποροι έφεραν λινά υφάσματα από την περιοχή της Μεσογείου στην Γαλατία και τη Βρετανία, ενώ οι Ρωμαίοι διέδωσαν  την κατασκευή υφασμάτων από λινάρι σε όλη την αυτοκρατορία τους

Όπως προανέφερα είναι ένα ετήσιο φυτό με δύο βασικές ποικιλίες. Η πρώτη ποικιλία ονομάζεται κλωστική και περιλαμβάνει το λινάρι που καλλιεργείται για τις ίνες του. Η δεύτερη ποικιλία του είναι η ελαιοδοτική, δηλαδή αυτή που καλλιεργείται για την παραγωγή λαδιού του λινέλαιου. Το ύψος του φυτού στην  κλωστική ποικιλία φτάνει το 1,5 μέτρο, ενώ στην  ελαιοδοτική το ένα.

αποξηραμένες κάψες λιναριού
Αποξηραμένες κάψες λιναριού που περιέχουν τον λιναρόσπορο

Τα φύλλα, που εναλλάσσονται στο μίσχο έχουν λογχοειδές σχήμα. Τα άνθη έχουν πέντε πέταλα, συνήθως μπλε χρώματος,  αλλά μερικές φορές το χρώμα τους είναι λευκό ή ροζ. Οι καρποί είναι μικρές ξηρές κάψουλες που αποτελούνται από πέντε λοβούς.

Το προτιμάει τα πλούσια και δροσερά. Για αυτό προκόβει και αποφέρει πιο πολύ στα χωράφια που γίνονται από κατεβασιές και στα αμμοαργιλλώδη και πλούσια. Στα ξερά ή πολύ υγρά και στα σφιχτά και ψυχρά σαπίζει και αν γίνει δίνει κλωστή χοντρή, δηλαδή κατώτερη. Δεν προκόβει σε χωράφια που κρατούν νερά, ή έχουν πολύ ασβέστη και τις καθαυτό αμμούδες, ή τα πολύ κατηφορικά που έχουν λίγο χώμα και από κάτω βράχο, σε όλα τα άλλα γίνεται το λινάρι.

Τα οφέλη στον οργανισμό μας από τον λιναρόσπορο

Διάφορες έρευνες ανά την οικουμένη πιστοποιούν ότι ο λιναρόσπορος μπορεί πράγματι να αποτελεί ένα τρόφιμο θαύμα και καλό είναι να υπάρχει στο διαιτολόγιο όλων.

Προστασία από τον καρκίνο

Η κατανάλωση λιναρόσπορου προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη, του μαστού και του παχέος εντέρου. Πιστεύεται ότι ο λιναρόσπορος εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων επειδή περιέχει ω3 λιπαρά οξέα τα οποία εμποδίζουν την προσκόλληση των καρκινικών κυττάρων στα υγιή  κύτταρα του σώματος. Μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο 43ο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), απέδειξε ότι η κατανάλωση λιναρόσπορου μπορεί να ανακόψει τους όγκους του καρκίνου του προστάτη από περαιτέρω ανάπτυξη. Τον ενθουσιασμό του γι’ αυτή την ικανότητα του λιναρόσπορου εξέφρασε ο Δρ Wendy Demark-Wahnefried επικεφαλής ερευνητής  αυτής της μελέτης.

Λιναρόσποροι και αλεσμένοι λιναρόσποροι
Λιναρόσποροι και αλεσμένοι λιναρόσποροι

Συνδράμει στην μείωση των  μετεμμηνοπαυσιακών εξάψεων.

Θρεπτική αξία του λιναρόσπορου ανά 20γραμ
Source: USDA Nutrient Database

Μια έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας στην εφημερίδα της Αμερικανικής Εταιρείας Ογκολογίας, αποδεικνύει ότι μια διατροφή που θα περιέχει λιναρόσπορο μειώνει σημαντικά τις εξάψεις σε  μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Ο επικεφαλής της έρευνας  Δρ Pruthi δήλωσε: «Ο λιναρόσπορος δεν ανακουφίζει μόνο από τις εξάψεις, αλλά έχει και ευεργετική επίδραση και στην ψυχολογική υγεία».

 

Καταπολεμάει την χοληστερόλη

Υψηλά επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα μπορούν να φράξουν τις αρτηρίες με αποτέλεσμα την καρδιακή προσβολή ή κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο. Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου της Αϊόβα  Iowa State University αποδείχθηκε ότι ο λιναρόσπορος μειώνει την χοληστερίνη και βελτιώνει  την κυκλοφορία του αίματος.

Βοηθάει στον περιορισμό της κατάθλιψης

Υπάρχει μια πληθώρα αντικαταθλιπτικών φαρμάκων που καθημερινά χορηγούνται στους ασθενείς με κατάθλιψη. Μια Ιαπωνική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι βάζοντας τον λιναρόσπορο στην διατροφή σας βοηθάτε τον οργανισμό σας να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη. Οι Ιάπωνες επιστήμονες μελέτησαν ασθενείς με βαριά κατάθλιψη και διαπίστωσαν ότι είχαν σε χαμηλά επίπεδα το δοκοσαεξανοϊκό και το εικοσαπεντανοϊκό οξύ. Αυτά τα στοιχεία βρίσκονται  στα ψάρια, στα καρύδια αλλά και στον λιναρόσπορο.

Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες

Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε διαλυτές (διαλύονται στο νερό) και αδιάλυτες φυτικές ίνες (δεν διαλύονται στο νερό). Οι διαλυτές ίνες διαλύονται στο νερό και δημιουργούν ένα παχύρευστο υγρό το οποίο βοηθάει στην μείωση της χοληστερόλης  και της γλυκόζης στο αίμα. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες απορροφούν νερό προσθέτοντας όγκο στο έντερο βοηθώντας έτσι στην κινητικότητά του.

Προστατεύει από την ακτινοβολία

Οι ερευνητές του Perelman της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, έπειτα από έρευνα διαπίστωσαν ότι ένα διαιτολόγιο που θα περιέχει λιναρόσπορο προστατεύει τους ιστούς του δέρματος από την ακτινοβολία.

Οι ωφέλιμες λιγνάνες

linar1
Λιναρόσποροι και άνθη λιναρόσπορου

Οι λιγνάνες είναι μια τάξη φυτοοιστρογόνων με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αποτρέπουν την δημιουργία των ελεύθερων ριζών. Ο λιναρόσπορος είναι μια πλούσια πηγή λιγνανών (0,3 g ανά 100 g). Το επιστημονικό περιοδικό Critical Reviews in Clinical Laboratory δημοσίευσε μια μελέτη που αποδεικνύει ότι μια διατροφή πλούσια σε λιγνάνες είναι απόλυτα ευεργετική για τον ανθρώπινο οργανισμό.

 

Υγιές δέρμα και όμορφα δυνατά μαλλιά

Μόλις δύο κουταλιές της σούπας λιναρόσπορος και μια κουταλιά λάδι λιναριού (λινέλαιο) σας βοηθάνε να έχετε υγιές δέρμα, όμορφα και δυνατά μαλλιά και νύχια.

Το λινέλαιο

Το λινέλαιο παράγεται από τους σπόρους του λιναριού. Το συνολικό βάρος ενός σπόρου λιναριού περιέχει 40% περίπου λάδι. Από το ποσοστό αυτό ελαίου το 55% περίπου περιέχει ω3 λιπαρά οξέα. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και σε κάλιο.

Πιθανές παρενέργειες από την κατανάλωση λιναρόσπορου

Σε περίπτωση που θα διαπιστώσετε συμπτώματα όπως τα παρακάτω, καλό θα είναι να διακόψετε την κατανάλωση του λιναρόσπορου.

Συμπτώματα:

1 Πόνους στο στομάχι

2 Ναυτία

3 Φούσκωμα

4 Δυσκοιλιότητα

5 Διάρροια

Αν θέλετε να καταναλώσετε λιναρόσπορο προτιμήστε τον αλεσμένο και ξεκινήστε με μικρές ποσότητες π.χ. 2 κουταλιές του γλυκού την ημέρα μαζί με γιαούρτι.

Όπως και να έχει όμως η επιλογή είναι δικιά σας…

linar6
Λιναρόσπορος ο ευεργετικός!
———————————————————————————————————————–
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
1 Encyclopedia Britannica
2 Πλουτοφόρα φυτά – Αλέξανδρου Γεωργακόπουλου – Παράρτημα «Γεωργικού δελτίου» Δεκεμβρίου 1930
3 The big book of flax – Christian and Johannes Zinzendorf
4 Linen from flax seed to woven cloth Hardcover  – June 28, 2010  by Linda Heinrich
Προηγούμενο άρθροΗ δυσανεξία στη λακτόζη οδηγεί στο γάλα φυτικής προέλευσης, είναι η λύση; – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη
Επόμενο άρθροΜέγας Αλέξανδρος Τρικάλων: Ανακοίνωση έξι μεταγραφών