Κυριάκος Βελόπουλος: «Τράπεζα Σπόρων – Ένας ανεκμετάλλευτος θησαυρός»

Τράπεζα Σπόρων – Ένας ανεκμετάλλευτος θησαυρός

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ :           Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ:           «Τράπεζα Σπόρων – Ένας ανεκμετάλλευτος θησαυρός»

Κύριε Υπουργέ,

Όπως μας ενημερώνουν αγρότες από τη Βόρεια Ελλάδα, υπάρχει ανάγκη αξιοποίησης της Ελληνικής Τράπεζας Γενετικού Υλικού (Τράπεζα Σπόρων). Και ενώ υπάρχει ο μοναδικός επίσημος φορέας συλλογής και διατήρησης των σπόρων όλων των ελληνικών φυτικών ειδών -ακόμα και εκείνων που δεν καλλιεργούνται πια, ο οποίος συστάθηκε το 1981, από τότε, δεν έχει αξιοποιηθεί. Η Ελλάδα είναι μια από τις πιο πλούσιες χώρες στον κόσμο από πλευράς βιοποικιλότητας, αλλά διακρίνεται η δυσκολία στο να βρει κανείς ελληνικά φυτά. Φυτά, που προέκυψαν από σπόρους μοναδικών φυτών που παράγει η ελληνική γη για να τα καλλιεργήσει, εκ νέου. Η χώρα μας αποτελεί το κέντρο καταγωγής των περισσότερων ποικιλιών φυτών των Βαλκανίων και της Μεσογείου. Από την χώρα μας ξεκίνησαν και εξαπλώθηκαν χιλιάδες ποικιλίες, ενώ η διεθνής κοινότητα την έχει αναγνωρίσει ως σημαντικό κρίκο στην παγκόσμια προσπάθεια για γεωργική βελτίωση, εξαιτίας αυτού του γενετικού πλούτου.

Αυτή την στιγμή, υπάρχουν γύρω στους 5.500- 6.000 σπόρους διαφορετικών φυτικών ειδών. Αν υπολογίσει κανείς, όμως, και το φυτικό υλικό, που δεν είναι διαφορετικό, αλλά έχει συλλεχθεί από διαφορετικά γεωγραφικά τμήματα της χώρας μας, τότε φθάνουμε, συνολικά, περίπου στους 15.000 σπόρους. Οι σπόροι φυλάσσονται σε θαλάμους θερμοκρασίας 4 βαθμών Κελσίου. Για να διατηρηθούν, ωστόσο, οι εν λόγω μακροπρόθεσμα, χρειάζονται βαθιά κατάψυξη στους -20 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή, χρειάζεται περισσότερος εξοπλισμός και υποδομές συντήρησης του πολύτιμου αυτού υλικού.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να χρηματοδοτήσετε και να υποστηρίξετε θεσμικά την ως άνω τράπεζα σπόρων, ώστε να δημιουργηθεί ένας ισχυρός εγχώριος πόλος ανάπτυξης της ελληνικής αγροτικής οικονομίας;

Ο Ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Προηγούμενο άρθροΑπό την Atmel Hellas, στην Think Silicon &…τώρα στην Applied Materials!
Επόμενο άρθροΕργασίες συντήρησης σε διάφορα σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου από την Π.Κ.Μ.