Από την Atmel Hellas, στην Think Silicon &…τώρα στην Applied Materials!

Από τις πρώτες εταιρείες που εκκολάφθηκαν στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών (ΕΠΠ) ήταν η DCT HELLAS που κατασκεύαζε μοναδικά για την παγκόσμια αγορά προϊόντα για το ασύρματο Internet.

Δύο χρόνια αργότερα, η αμερικανική εταιρεία Atmel Corp (του ομογενή Γιώργου Περλέγκου), μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες επεξεργαστών παγκοσμίως, εξαγόρασε την DCT που μετονομάστηκε σε Atmel Hellas A.E.

Ήταν μια από τις πρώτες επιτυχίες του ΕΠΠ, ένα ζωντανό παράδειγμα όπου μια εκκολαπτόμενη εταιρία (DCT HELLAS) αναπτύσσεται δυναμικά σε εταιρεία υψηλής τεχνολογίας (ΑΤΜΕL HELLAS) επιτυγχάνοντας τελικά να εξέλθει ολοκληρωμένα από την θερμοκοιτίδα μετακομίζοντας σε ιδιόκτητο κτίριο στο τέλος του 2003.

Η ΑΤΜΕL HELLAS απασχολούσε το 2004 περίπου 160 άτομα, κυρίως μηχανικούς και επιστήμονες πληροφορικής. Επένδυσε στο ανθρώπινο δυναμικό της παρέχοντας συνεχώς προηγμένη κατάρτιση και εκπαίδευση. Η ύπαρξη αυτής της μαγιάς ανθρώπινου δυναμικού υψηλής εκπαίδευσης – όπως ο Γιώργος Σιδηρόπουλος και ο Ιάκωβος Σταμούλης – οδήγησε στη δημιουργία νέων start up επιχειρήσεων στην πόλη της Πάτρας – όπως η Think Silicon. Οι δύο τους σχεδίαζαν ολοκληρωμένα κυκλώματα (chip) για Bluetooth και Wi-Fi στην εταιρεία ATMEL όταν αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Η ιστορία της ελληνικής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας Think Silicon, που εκκολάφθηκε στο ΕΠΠ από το 2007, ξεκίνησε από την δυναμική ομάδα των δύο αυτών ατόμων. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στους ημιαγωγούς και εξειδικεύεται στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη επεξεργαστών γραφικών (GPUs) υψηλών επιδόσεων και πολύ χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, για wearables, Internet of Things, οικιακές συσκευές και οθόνες βιομηχανικού αυτοματισμού. Πρόσφατα επέκτεινε την γκάμα των προϊόντων της σε λύσεις απευθυνόμενες στην Τεχνητή Νοημοσύνη, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης επεξεργαστών χαμηλής ισχύος για Edge Computing.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός κατοχύρωσης 10 διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στην Αμερική, διαθέτοντας γραφεία σε, Πάτρα (Έδρα και Κέντρο Ανάπτυξης), Αθήνα (Κέντρο Ανάπτυξης), Τορόντο (Παγκόσμιες Πωλήσεις & Γραφεία Μάρκετινγκ), San Jose– Καλιφόρνια (Πωλήσεις), Κολωνία, Γερμανία (Πωλήσεις) και Ταϊπέι, Ταϊβάν (Πωλήσεις). Η εταιρεία έχει καταφέρει να διατηρήσει υψηλούς συνεργατικούς δεσμούς με χώρες της Ευρώπης και παγκοσμίως. Σημειώνεται ότι η εταιρεία είχε λάβει επίσης επένδυση μέσα στο 2019 από το fund Metavallon VC, του Equifund η οποία διατηρούσε office hour στο ΕΠΠ κάθε μήνα όπου και γνώρισε την Think Silicon.

Η εισηγμένη στο Nasdaq Applied Materials είναι παγκόσμιος ηγέτης στη τεχνολογία των ημιαγωγών και μια από τις μεγαλύτερες στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα. Η Applied Materials, έχει παρουσία σε 18 χώρες και πάνω από 22.000

εργαζόμενους παγκοσμίως, ενώ κατέχει πάνω από 13.300 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και το περασμένο έτος επένδυσε $ 2.1 δισ. σε Έρευνα & Ανάπτυξη.

Η εξαγορά της Think Silicon από την Applied Materials έρχεται ως ψήφος εμπιστοσύνης στις φιλοξενούμενες εταιρίες του ΕΠΠ καθώς και στο ευρύτερο εκκολαπτόμενο οικοσύστημα νεοφυών τεχνολογικών εταιρειών.

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΠΠ Καθηγητής κύριος Βασίλης Αναστασόπουλος δήλωσε:

«Η μετατροπή της έρευνας σε εμπορικό προϊόν και η ανάπτυξη μιας επιχείρησης είναι μια επίπονη και δύσκολη διαδικασία. Το παράδειγμα της Think Silikon δείχνει την εξελικτική πορεία του τεχνολογικού οικοσυστήματος από το 1999 μέχρι και σήμερα, η οποία αποδίδει ακόμα καρπούς προς όφελος της τοπικής και Εθνικής Οικονομίας. Το ΕΠΠ αποτελεί κινητήριος δύναμη της οποιασδήποτε αναπτυξιακής προσπάθειας και σημαντικό αναπτυξιακό βραχίονα της πολιτείας που μπορεί να συντελέσει στην ανοικοδόμηση της εθνικής οικονομίας.

Αυτή την στιγμή στο ΕΠΠ στεγάζονται 25 εταιρίες υψηλής τεχνολογίας, με πωλήσεις σχεδόν αποκλειστικά στο εξωτερικό και ετήσιο τζίρο 10.000.000 €. Το οικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί θα μπορούσε να ζει απομονωμένο όμως έχει επιλέξει το ΕΠΠ γιατί του προσφέρει ευκαιρίες χρηματοδότησης, συμμετοχή σε προγράμματα, συνεργασία με χρηματοδοτικά σχήματα, workshops, δικτύωση με πρεσβείες, γειτνίαση με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα & Ερευνητικά Κέντρα, υψηλής στάθμης τεχνολογικές υποδομές & διασύνδεση με φορείς, χρηματοδότες & συνεργάτες του εξωτερικού. »

 

Προηγούμενο άρθροΗλίας Τσέχος: Αιώνιες Παιώνιες στο Βέρμιο και θαύματα!
Επόμενο άρθροΚυριάκος Βελόπουλος: «Τράπεζα Σπόρων – Ένας ανεκμετάλλευτος θησαυρός»