Κυριάκο άκου – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Λέμε και ξαναλέμε ότι με την επισήμανση κάποιων ή πολλών κακώς κειμένων η δημοσιογραφική πένα (το κομπιούτερ στην προκειμένη περίπτωση) ελέγχει την εξουσία και την «σπρώχνει» σε εποικοδομητικές λύσεις και διευθετήσεις.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Προτάσσω την ξεκάθαρη αυτή θέση επειδή εσχάτως ακούω και διαβάζω σχόλια ότι δήθεν δεν στηρίζουμε φιλελεύθερες λογικές  και συχνά εγκαλούμε κυβερνητικά στελέχη. Για να τελειώνουμε λοιπόν μια για πάντα.  Η στήριξη στον Κυριάκο δεν μπορεί να γίνεται με γλοιώδη στήριξη και γονυκλισίες. Η στήριξη γίνεται με συνεχείς προτροπές για μεταρρυθμίσεις. Με την ανάδειξη της κουταμάρας όταν εκφράζεται  για να πάει ο βλαξ στον πάγκο. Όποιοι δεν μπορούν να το αντιληφθούν ας λένε ότι θέλουν…

Επί της ουσία τώρα.

Η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια είχε μέγιστη ανάγκη έναν πρωθυπουργό που θα είναι στοιχειωδώς λογικός και θα κάνει τη δουλειά του. Ένα πρωθυπουργό που θ’ ανοίξει το επιχειρηματικό παιγνίδι πέραν των 4-5 οικογενειών που ορίζουν σχεδόν τα πάντα από τα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης του ΠαΣοΚ. Που έφτιαξε τα «νέα τζάκια» κι ήταν κατά βάση κρατικοδίαιτα…  Κι αυτά τα «τζάκια» στάθηκαν απέναντι στον Μητσοτάκη (1990 -1993) μα πρωταγωνίστησαν πάλι τα χρόνια Σημίτη. Συμβιβάστηκαν με την «ανασύσταση του κράτους» του Κώστα Καραμανλή, επειδή προφανώς διέβλεπαν ότι δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα αφού όριζαν συγκεκριμένες κρατικοδίαιτες απόψεις εντός της κυβέρνησης.  Βεβαίως, ο Καραμανλής μίλησε για «νταβατζήδες», θέλησε να τους «κοντύνει» αλλά (ας μη ξεχνιόμαστε) οι νόμοι που έφτιαξε προς τούτο ο στενός του συνεργάτης Προκόπης Παυλόπουλος… κατέπεσαν στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Το λες και κτύπημα εκ των έσω!

Αργότερα, αναρωτιέται κάποιος αν είναι τυχαίο ότι μεγάλα οικονομικά συμφέροντα χάιδευαν τα πρόσωπα υπουργών και βουλευτών του Τσίπρα;  Ή είναι τυχαίο ότι αφού προσπάθησαν πολύ να κρατήσουν τον Τσίπρα στην εξουσία συντάσσονται σήμερα με  τον Κυριάκο;

Κι αυτό είναι το μέγα πρόβλημα! Αυτό επισημαίνουμε! Συντάσσονται μέχρι να κλωτσήσουν. Συντάσσονται για να απλώσουν πάλι τα δικά τους δίκτυα πέριξ της εξουσίας και των δικών τους κεκτημένων. Συντάσσονται πνίγοντας οτιδήποτε διακυβεύει τα δικά τους συμφέροντα. Συντάσσονται ελέγχοντας τον ανταγωνισμό κρατώντας την χώρα καθηλωμένη σε λογικές κρατικοδίατου μοντέλου.

Θα πει κάποιος. Και τι θέλεις, να εξαφανιστούν οι ολιγάρχες; Όχι φυσικά, δεν μπορούν να εξαφανιστούν. Δεν είμαστε τόσο ανόητοι να υποστηρίζουμε κάτι τέτοιο. Αλλά το ζητούμενο είναι να ανοίξει το παιγνίδι. Να μπορέσουν κι άλλοι να επιχειρήσουν και δη με ίσους όρους.

Ο Κυριάκος το έχει πιάσει το ζήτημα. Εξ ου κι οι μεγάλες του προσπάθειες να φέρει ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.  Ξέρει ότι ΜΟΝΟ με την είσοδο μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων θ’ ανοίξει το παιγνίδι και θα λειτουργήσει η ελευθερία στην αγορά.

Δεν είναι εύκολο. Το προσπάθησαν κι ο Καραμανλής κι ο Σαμαράς. Όμως ο μεν Καραμανλής είχε ο ίδιος μα και βασικοί μοχλοί της κυβέρνησής του κρατικίστικες λογικές (πάλι καλά που προχώρησε η ιστορία του λιμανιού του Πειραιά) ο δε Σαμαράς δεν είχε ώριμες συνθήκες σε μια χώρα που τις έβαζε φωτιές  ο λαϊκισμός.

Είναι κι άλλα αγαπητέ Κυριάκο.

Ο κρατισμός ανθίσταται. Λογικό είναι. Δεν θα γονατίσει εύκολα και δεν θα παραδώσει αμαχητί στην κοινωνία τα προνόμιά που έχει κατακτήσει εις βάρος της.

Διάβαζα χθες ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει προσκλητήριο για παραλήδες συνταξιούχους να έρθουν στην χώρα. Ναι να το κάνουμε. Αλλά πρώτα ας καθαρίσουμε με τις πληγές. Ας καθαρίσουμε με τη ΔΕΗ που ψάχνουμε λύσεις εδώ και 50-60 χρόνια. Ας τελειώνουμε με την ΕΒΖ που μονίμως ρίχνουμε λεφτά σε άδειο πηγάδι. Ας μαζέψουμε το λαθρεμπόριο. Ας δούμε τι θα κάνουμε και πως θα τελειώσουμε με την ΛΑΡΚΟ και τη ΔΕΗ που πουλάνε με χασούρα μέχρι και 300% σε σχέση με το κόστος παραγωγής.  Η ΛΑΡΚΟ χρωστάει εκατομμύρια στη ΔΕΗ αλλά η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα της κυρά Θοδώρας που χρωστάει 100 ευρώ! Ας δούμε τι θα κάνουμε με ναυπηγεία, νικέλια, λιπάσματα κι άλλα κρατικά «αποβράσματα» που είναι φορτωμένα στις πλάτες της κοινωνίας. Αφού για δεκαετίες ήταν λύση για τους μπολσεβίκους της ελληνικής σοβιετίας!

Ναι δεν φταίει ο Κυριάκος γι αυτά. Όπως δεν έφταιγε κι ο Τσίπρας. Μα ο Τσίπρας «φώναζε» ότι δεν ξέρει τι του γίνεται ενώ ήταν έμπλεος λαϊκισμού. Κι έγινε ο πρωθυπουργός των κότερων την ώρα που κατήγγειλε τους…ολιγάρχες!

Όπως ήρθαν λοιπόν τα πράγματα αν δεν τα ξεκαθαρίσει ο Κυριάκος ΔΕΝ θα τα ξεκαθαρίσει ΠΟΤΕ κανένας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει την πιο ευνοϊκή συγκυρία μετά την κυβέρνηση Καραμανλή το 2004. Έχει την λαϊκή στήριξη, όχι μόνο επειδή έλαβε πριν 4 μήνες 40% αλλά κι επειδή οι προσπάθειές της αναγνωρίζονται από το 70% της κοινωνίας, συμφώνως με τις δημοσκοπήσεις.

Στην Ελλάδα μας πήρε σχεδόν 60 χρόνια για να κατανοήσουμε (κι αν το κατανοήσαμε ακόμη) ότι η κρατικοδίαιτη οικονομία είναι καταστροφή ! ΚΙ άλλα τόσα για ν’ αντιληφθούμε ότι την Οικονομία μας δεν είναι δυνατόν να την σφίγγει ο ασφυκτικός εναγκαλισμός 4-5 ολιγαρχών. Αυτά χρειάζονται τομές! Βαθιές μεταρρυθμίσεις. Κι ύστερα όταν έχουμε φτιάξει ένα κανονικό κράτος ας φωνάξουμε και τους συνταξιούχους παραλήδες όλου του κόσμου να έρθουν. Χωρίς να κινδυνεύουν να πηγαίνουν στα νοσοκομεία και να  τους ζητούν φακελάκι…

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων του Σαββάτου 09 Νοεμβρίου 2019
Επόμενο άρθροΣε τροχιά αναβαθμίσεων το αξιόχρεο της Ελλάδας – Τι λένε οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης για την οικονομία
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.