Κύπρος: Επίσημη επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κων. Φλώρου

Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο από 29/09 έως και 01/10 πραγματοποιεί ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, συνοδευόμενος από στρατιωτική αντιπροσωπεία και κατόπιν πρόσκλησης του αρχηγού Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη.

Χθες πραγματοποιήθηκε η επίσημη υποδοχή στο Στρατηγείο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) και ακολούθησαν κατ΄ ιδίαν συναντήσεις, αρχικά με τον υπουργό Άμυνας της Κύπρου Χαράλαμπο Πετρίδη και στη συνέχεια με τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς. Σχετική ανακοίνωση από το ΓΕΕΦ αναφέρει ότι στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των δυο αρχηγών, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στην Ευρώπη, όπου η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει ανατρέψει το προϋπάρχον σύστημα ασφαλείας.

Αξιολογήθηκε επίσης, υπό το πρίσμα του Κοινού Μνημονίου Χειρισμού Κρίσεων μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου, η συνεχιζόμενη προκλητικότητα και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, τόσο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου όσο και ευρύτερα, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα. Επιβεβαιώθηκε ακόμη, η στενή συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δυο χωρών για την προάσπιση των εθνικών τους συμφερόντων και καταγράφηκε η πρόθεση περαιτέρω εμβάθυνσης της, για προαγωγή της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Στην συνέχεια, η ελληνική αντιπροσωπεία έτυχε ενημέρωσης αναφορικά με την αποστολή, τις επιχειρησιακές δυνατότητες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Εθνική Φρουρά και ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των  αντιπροσωπειών των δύο χωρών, κατά τις οποίες έγινε, μεταξύ άλλων, ανασκόπηση της αμυντικής συνεργασίας, σε στρατηγικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, πέραν του παράγοντα Τουρκία, αξιολογήθηκαν και οι λοιπές κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις των δυο χωρών.

Συζητήθηκαν δε, τρόποι για περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας και σε άλλους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, σε διμερές επίπεδο και σε σχέση με τα Τριμερή Προγράμματα Αμυντικής Συνεργασίας, καθώς και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ειδικά σε ό,τι αφορά τον συντονισμό ΓΕΕΦ και ΓΕΕΘΑ στις πολιτικές και πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας.

Το πρόγραμμα της ελληνικής αντιπροσωπείας περιελάμβανε επίσκεψη στην ΕΛΔΥΚ και στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κατέθεσε στεφάνι, αποτίοντας φόρο τιμής στη μνήμη των πεσόντων στους αγώνες για την ελευθερία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, παρουσία του αρχηγού Εθνικής Φρουράς, είχε επίσης την ευκαιρία να συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, στην Αρχιεπισκοπή. Ο αρχιεπίσκοπος ευλόγησε μέσω των δύο αρχηγών τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνική Φρουρά, ενώ οι δύο αρχηγοί από την πλευρά τους ενημέρωσαν τον προκαθήμενο ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας και της Κύπρου είναι έτοιμες όχι μόνο για εκτέλεση της κύριας αποστολής τους αλλά και για να προάγουν ευρύτερα το αγαθό της ασφάλειας στην κοινωνία.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ χαρακτήρισε «εγκάρδια» τη συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο και πρόσθεσε ότι «το σθένος και το ποιμαντικό έργο του δυναμώνουν τους δεσμούς Ελλάδας και Κύπρου». Αύριο, 1 Οκτωβρίου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα παραστεί στις επίσημες εκδηλώσεις για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην συνέχεια θα παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΠΟΥ: Αυξήθηκαν φέτος οι επιδημίες χολέρας παγκοσμίως, όπως και ο αριθμός των θανάτων από την ασθένεια
Επόμενο άρθροΜ. Βαρβιτσιώτης: Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στα σύνορά μας, παρά μόνο γαλάζιες γραμμές