Τα κυδώνια ή αλλιώς μήλα της κυδωνιάς έχουν την δική τους ιστορία. Η μυθολογία «θέλει» τους καρπούς αφιερωμένους στη θεά Αφροδίτη και ονομάτιζαν το κυδώνι φρούτο της ευδαιμονίας και της ευτυχίας. Η παράδοση θέλει να φέρνει ευτυχία στο σπιτικό που στον κήπο έχουν φυτέψει κυδωνιά.
Τώρα σε ότι αφορά στην παρασκευή του γλυκού του κουταλιού, ποτέ μην πετάτε τα κουκούτσια. Θα τα βάλετε σε ένα τουλπάνι και αφού το δέσετε καλά, τότε θα τα κρεμάσετε μέσα στην κατσαρόλα που βράζει το γλυκό. Η πηκτίνη που περιέχουν θα κάνει το σιρόπι να δέσει πιο γρήγορα και το γλυκό σας θα γίνει πολύ νόστιμο.
Τα γιατροσόφια του χθες «θέλουν» το κρύο αφέψημα από βρασμένα φύλλα της κυδωνιάς χλωρά ή ξερά, πριν κοιμηθείτε να καταπολεμά την αϋπνία … και ο ύπνος έρχεται γλυκά.
Κυδώνι γλυκό βουνίσιο
Από τη Μαρίνα Κουτσοπούλου, «Το μαγαζί του χωριού», Διχώρι Βαρδουσίων
Υλικά
1 κιλό κυδώνια, καθαρισμένα
750 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 ½ ποτήρι νερό
1 κλωνάρι αρμπαρόριζας
Χυμό από 1 ½ λεμόνι
Τρόπος παρασκευής
Καθαρίζουμε ένα – ένα τα κυδώνια, αφαιρούμε την καρδιά, καθαρίζουμε την φλούδα, τα κουκούτσια και το σκληρό που τα περιβάλλει και κόβουμε το καθαρό φρούτο σε λεπτές φέτες.
Βάζουμε τις φέτες σε νερό μαζί με το χυμό του ενός λεμονιού για να μην μαυρίσουν.
Στη συνέχεια, τα ξεπλένουμε, τα σουρώνουμε, τα στραγγίζουμε καλά, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το νερό.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 5 λεπτά, ξαφρίζοντας με τρυπητή κουτάλα ή κουτάλι, τον αφρό που θα βγάλουν.
Στην κατσαρόλα κρεμάμε και ένα σακουλάκι από τουλπάνι και μέσα έχουμε βάλει τα κουκούτσια του κυδωνιού.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τη σκεπάζουμε και αφήνουμε να σταθεί το κυδώνι, για 24 ώρες.
Την επόμενη μέρα, ξαναβράζουμε πάλι το γλυκό, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να βράσει το κυδώνι, να μαλακώσει και να «δέσει» το σιρόπι, δοκιμάζοντάς το.
Τέλος προσθέτουμε την αρμπαρόριζα και το χυμό λεμονιού για να μην ζαχαρώσει το γλυκό.
Πετάμε το σακουλάκι με τα κουκούτσια.
Ανακινούμε την κατσαρόλα και γεμίζουμε τα βάζα.