Η δύναμη της σόγιας είναι γνωστή και μεγάλη ειδικά στον τομέα της κτηνοτροφίας. Μεγάλη είναι επίσης η εξάρτηση της ΕΕ από τις εισαγωγές της από ΗΠΑ και Βραζιλία, που είναι οι μεγάλοι καλλιεργητές και εξαγωγείς διεθνώς.
Η ΕΕ απορροφά το 20% των προϊόντων σόγιας της Αμερικής που προορίζονται για ζωοτροφές. Μέχρι τώρα η ΕΕ υποδεχόταν τις ποσότητες σόγιας χωρίς δασμούς παρά τις συνεχείς εξαγγελίες για προώθηση των πρωτεινούχων ζωοτροφών παραγωγής των χωρών της. Τώρα τίθεται έντονα το θέμα της επιβολής δασμών στην Αμερικανική σόγια από την ΕΕ.
Η πιθανή όμως επιβολή δασμών θα επιφέρει βαριές οικονομικές επιπτώσεις στον κτηνοτροφικό τομέα, που ήδη βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση λόγω των καιρικών συνθηκών και όχι μόνον. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η σόγια δίνει ζωοτροφές με υψηλές φυτικές πρωτείνες και έλαια. Προσπάθειες για καλλιέργεια σόγιας και παραγωγή ζωοτροφών έχουν γίνει στις χώρες της ΕΕ, όμως η διαδικασία παραγωγής σογιάλευρου και υποπροϊόντων σογιέλαιου, που είναι πολύτιμα στη κτηνοτροφία, δεν ήταν επιτυχείς και οι τιμές δεν ήταν ανταγωνιστικές έναντι των εισαγόμενων . Μόνον η Σερβία έκανε προσπάθειες που είχαν κάποια αποδοχή.
Οι μεγαλύτεροι εισαγωγής σόγιας για ζωοτροφή είναι η Γερμανία, η Ισπανία, η Ολλανδία και ακολουθούν οι υπόλοιπες. Η τιμή της σόγιας διεθνώς διαμορφώνεται από το Χρηματιστήριο του Σικάγο.
Πάντως το θέμα που απασχολεί όλους είναι πως η σόγια μπήκε στο παιχνίδι των διαπραγματεύσεων αφού η δασμολόγησή της από την ΕΕ είναι μια «κενή απειλή» προς τις ΗΠΑ, αφού η ίδια δεν μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα σε ισότιμη αντικατάστασή της στις ζωοτροφές.