Κτηνοτροφία: Η συγκομιδή καλαμποκιού για ενσίρωμα άρχισε…

Ήδη από τη Θεσσαλία ξεκίνησε η διαδικασία κοπής καλαμποκιού για παραγωγή ενσιρώματος, που προορίζεται για ζωοτροφή. Η παραγωγή και η ποσότητα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών κρίνεται οριακά καλή και τις επόμενες 10 ημέρες θα ολοκληρωθεί η συγκομιδή. Τα καλαμπόκια της περιοχής Σερρών ήταν πρώιμης σποράς και το έντομο Diabrotica προκάλεσε μείωση κατά 40% των καλλιεργειών.

Η παραγωγή στον κάμπο της Κωπαίδας αναμένεται πολύ καλή όμως εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες των επομένων ημερών.

Η απόδοση του καλαμποκιού για ενσίρωση υπολογίζεται ότι θα είναι 3,5 μέχρι 7 τόνους , το στρέμμα με μέση απόδοση 5,5 τόνους.

Η τιμή του υπολογίζεται στα 4 λεπτά το κιλό και βέβαια η τελική τιμή παίζει ανάλογα με την ποιότητα. Η διαφορά στη ποσότητα παραγωγής του καλαμποκιού που προορίζεται για ζωοτροφή από το ξερό καλαμπόκι είναι μεγάλη. Το ξερό καλαμπόκι έχει απόδοση 1400 κιλά, το στρέμμα με τιμή 17 λεπτά το κιλό και κόστος συγκομιδής ενώ για το ενσίρωμα η απόδοση είναι μεγαλύτερη και η συγκομιδή γίνεται από τον αγοραστή, που θα κάνει την διαδικασία ενσίρωσης.

Η τιμή τόνου του ενσιρώματος πρώτης ποιότητας είναι 80 ευρώ ο τόνος,  ενώ η μέση τιμή στη Θεσσαλονίκη για μέτρια ποιότητα φθάνει τα 40 ευρώ και για χαμηλή 35 ευρώ.

Πάντως η ισορροπημένη διατροφή για καλύτερη απόδοση και υγεία των ζώων απαιτεί για  ημερήσιο σιτηρέσιο 70% ενσίρωμα καλαμποκιού και το υπόλοιπο σταροσίκαλη και τριφύλλι.

Προηγούμενο άρθροΛιανοβέργι: Μέγας πανηγυρικός εσπερινός – περιφορά της ιερής εικόνας Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. – βίντεο – φωτό
Επόμενο άρθροΚτηνοτροφία: Η σόγια «πρωταγωνιστεί» στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ και ΕΕ