Κτηνοτροφία: H κατάσταση της ελληνικής κτηνοτροφίας

Ο κ. Παναγιώτη Πεβερέτος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, έκανε ενδιαφέρουσες επισημάνσεις για την κατάσταση της ελληνικής κτηνοτροφίας αναφέροντας συγκεκριμένους αριθμούς που προκαλούν προβληματισμό για το μέλλον της κτηνοτροφίας.

Θλίψη προκαλεί το γεγονός ότι η ελληνική αγορά του βοείου και χοιρινού κρέατος προκειμένου να καλύψει τη ζήτηση εισάγει το 80% των αναγκών της, είτε σε ζώντα ζώα, είτε σε μορφή σφάγιου.

Για την αγορά νωπού και κατεψυγμένου κρέατος για το 2017 διατέθηκαν 453 εκατομμύρια ευρώ. Η αύξηση από το 2015 υπολογίζεται σε 11,4% σχετικά με το 2015.

Σε ότι αφορά στο χοιρινό κρέας η κατάσταση είναι χειρότερη. Η αγορά έχει πληγεί και έτσι η εγχώρια κάλυψη από το ποσοστό του 90% έπεσε στο 30%. Ο αριθμός των χοιρομητέρων έπεσε από 110.000 στις 50.000 και η αξία των εισαγωγών το 2017 παρουσίασε αύξηση 20% από το 2015.

Οι τιμές παραγωγού βρίσκονται πλέον στα όρια της επιβίωσης. Η μέση τιμή του πρόβειου γάλακτος από 2018 έως το 2019 παρουσίασε πτώση 10 λεπτά το λίτρο και έτσι από τα 96 λεπτά έφθασε στα 86.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κτηνοτροφίας εντοπίζεται στις ελληνοποιήσεις. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ενώ το ζωικό κεφάλαιο των αιγοπροβάτων από όλα τα στοιχεία φαίνεται να έχει μειωθεί στην πραγματικότητα υπάρχει μεγάλη αύξηση παραγωγής γάλακτος και φέτας.

Μια ακόμα τροχοπέδη στην κτηνοτροφία μας είναι η έλλειψη καινοτομίας και η χαμηλή συνεταιριστική οργάνωση.

Προηγούμενο άρθροΗμαθία: Το ακίνητο της “Αμάλθειας” για τη λειτουργία του τελωνείου Ημαθίας εκχωρείται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
Επόμενο άρθροΑπό 28 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για τη βιολογική Γεωργία