Κτηνοτροφία: Έξυπνοι τρόποι ανακύκλωσης από τους κτηνοτρόφους

Χάρη στην τεχνολογία αλλά και έξυπνες πρακτικές, οι κτηνοτρόφοι γαλακτοπαραγωγών ζώων  χρησιμοποιούν 65% λιγότερο νερό από ότι χρησιμοποιούσαν πριν από 60 χρόνια για τις ίδιες εργασίες και την ίδια παραγωγή.

Τελικά οι κτηνοτρόφοι μπορούν να εφαρμόσουν τις πιο ευφάνταστες μεθόδους ανακύκλωσης. Σημαντικός παράγοντας είναι το γεγονός ότι ζουν κοντά στις εκμεταλλεύσεις τους, οπότε η φροντίδα του περιβάλλοντος είναι ουσιώδης.

Αναφέρουμε κάποιες τεχνικές που εφαρμόζουν που μπορούν να είναι χρήσιμες σε όλους. Έτσι τα σκουπίδια μπορεί να γίνουν θησαυροί.

Τα παλιά και φθαρμένα ελαστικά αυτοκινήτων σας χρησιμοποιούνται σαν βάρη για να ασφαλίσουν το πλαστικό κάλυμμα που προστατεύει τις καλλιέργειες μετά τη συγκομιδή ή για να βοηθήσουν να ζυγίσουν τις πόρτες στους στάβλους των ζώων.

Το νερό που χρησιμοποιείται για την πλύση του θαλάμου αρμέγματος κάθε μέρα μπορεί να μαζευτεί και να επαναχρησιμοποιηθεί για να ξεπλυθεί η κοπριά του αχυρώνα και στη συνέχεια να ανακυκλωθεί και να χρησιμοποιηθεί για την άρδευση των καλλιεργειών.

Επίσης το νερό που χρησιμοποιείται για να δροσίσει το γάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν πόσιμο για τις αγελάδες. Είναι γνωστό ότι το γάλα για να διατηρήσει την ποιότητά της ψύχεται στους  7 ° C εντός δύο ωρών από το άρμεγμα. Για να γίνει αυτό γρήγορα, μερικές φάρμες χρησιμοποιούν ψύκτες  που στέλνουν κρύο νερό μέσω μιας σειράς δοχείων κοντά στο γάλα για να το δροσίσουν. Αυτό το καθαρό νερό μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί σαν πόσιμο από τις αγελάδες.

Οι κτηνοτρόφοι παρέχουν καθαρή και ξηρή στρωμνή για τις αγελάδες τους. Έχει αποδειχθεί ότι η άμμος αρέσει στις αγελάδες επειδή είναι άνετη και προσαρμόζεται εύκολα στο σώμα τους. Έτσι οι κτηνοτρόφοι την προτιμούν αφού καθαρίζεται εύκολα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον 4-5 φορές.

Μια άλλη επιλογή στρώματος για τις αγελάδες είναι η ανακυκλωμένη κοπριά οπότε μειώνονται ακόμα περισσότερο τα απόβλητα των αγελάδων.

Η κοπριά είναι πολύτιμη αφού χρησιμοποιείται σαν φυσικό λίπασμα στα χωράφια και είναι ιδιαίτερα αποδοτική αν υπάρχει σχεδιασμός διαχείρισης θρεπτικών ουσιών. Ο σχεδιασμός λαμβάνει υπόψη του τους διαφορετικούς τύπους εδαφών των αγρών, τα επίπεδα υγρασίας και την ποσότητα των θρεπτικών ουσιών που θα χρειαστούν για την επόμενη καλλιέργεια σε αυτό το χωράφι.

Η δημιουργική σκέψη μπορεί να βοηθήσει τελικά την ανακύκλωση αλλά και τους επιστήμονες που ασχολούνται με τον τομέα.

Προηγούμενο άρθροΒέροια – ΣΙΝΕΣΤΑΡ: Προβολή ταινίας (Cold War-Ψυχρός πόλεμος), Δωρεάν κρασί, Μειωμένη τιμή -2€, Και παρουσίαση – ομιλία
Επόμενο άρθροΑγροτικά – Κτηνοτροφία – O Συνήγορος του Πολίτη προτείνει το ακατάσχετο για τις αγροτικές επιδοτήσεις