Αγροτικά – Κτηνοτροφία – O Συνήγορος του Πολίτη προτείνει το ακατάσχετο για τις αγροτικές επιδοτήσεις

Ο κ. Σταύρος Αραχωβίτης, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, έχει την αρμοδιότητα να επιλύσει το θέμα που απασχολεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους και αφορά στο ακατάσχετο για τις επιδοτήσεις και μέχρι του ορίου τουλάχιστον των 15.000 ευρώ.

Στην έκθεση της ανεξάρτητης αρχής, του Συνηγόρου του Πολίτη µε τίτλο «Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασµών για οφειλές προς το Δηµόσιο» αναφέρεται ότι « παρά την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι οι επιδοτήσεις θα καταβάλλονται στο ακέραιο στους δικαιούχους, στην πραγματικότητα δεν φτάνουν στα χέρια των αγροτών και κτηνοτρόφων».

Οι επιδοτήσεις όσο είναι στο στα χέρια του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ακατάσχετες, όμως μετά την κατάθεσή τους στους λογαριασμού των δικαιούχων ονοματίζονται καταθέσεις και έτσι δεσμεύονται. Η εφορία και το δημόσιο στέλνουν στις τράπεζες εντολές δέσμευσης λογαριασμών και πρέπει ο φορολογούμενος να δώσει εντολή στην τράπεζα για μεταφορά των χρημάτων του στην εφορία, διαφορετικά μένουν δεσμευμένοι.

Το ακατάσχετο ισχύει για όλους εκτός των αγροτών και ο λόγος είναι ότι οι αγρότες δεν εισπράττουν σε μηνιαία βάση και αφού το μηνιαίο ακατάσχετο όριο είναι 1250 ευρώ εκείνοι όταν πληρώνονται με περισσότερα χρήματα τα υπόλοιπα δεσμεύονται.

Πρέπει και είναι δίκαιο το αίτημα των αγροτών για δημιουργία ακατάσχετου ορίου 15.000 ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι βάσει του άρθρου 982 §2 του Κώδικα Πολιτικής ∆ικονοµίας προβλέπεται ότι εξαιρούνται από την κατάσχεση κάθε είδους κοινοτικές ενισχύσεις ή επιδοτήσεις στα χέρια του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε,. ως τρίτου µέχρι την κατάθεσή τους στον τραπεζικό λογαριασµό των δικαιούχων.

Τα χρήματα όμως των επιδοτήσεων δεν φθάνουν στους δικαιούχους οι οποίοι μαστίζονται από την κρίση της οικονομίας μας. Είναι ένα πρόβλημα που πρέπει οπωσδήποτε να επιλυθεί γιατί κρατά δέσμιους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Προηγούμενο άρθροΚτηνοτροφία: Έξυπνοι τρόποι ανακύκλωσης από τους κτηνοτρόφους
Επόμενο άρθροΒέροια: Από το BROADWAY στο HOLLYWOOD στο χώρο τεχνών του δήμου Βέροιας