Kτηνοτροφία: Επίσκεψη στο ΜΕΝΟΙΚΙΟ- Αγροκτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Προσοτσάνης, Δράμας

Η συνάντησή μας με τον Βασίλη Μελενεκλή, Πρόεδρο του Συνεταιρισμού ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Διαπιστώσαμε τον επαγγελματισμό και την δημιουργική τους εξωστρέφεια. Η καθετοποιημένη παραγωγή, η επιμονή στην ποιότητα των προϊόντων που είναι υψηλής διατροφικής αξίας και ο σεβασμός στον καταναλωτή, προσφέροντάς εξαιρετικά προϊόντα 100% παραγόμενα στον τόπο του, ανέδειξαν τον συνεταιρισμό που διαθέτει από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις.  Άλλωστε όπως μας είπε «Με αμεσότητα και υπευθυνότητα, αυξάνουμε διαρκώς τις εξαγωγές μας, έχοντας ως απώτερο σκοπό τη διάδοση των ελληνικών προϊόντων σε ολόκληρο τον κόσμο».

Ρεπορτάζ: Σίσσυ Νίκα – Κάμερα Στέλιος Νίκας

Δείτε το βίντεο:

Ο γιός του Γιώργος Μελενεκλής μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού, στο σύγχρονο τυροκομείο, τη κτηνοτροφική μονάδα, τη μονάδα αποθήκευσης των ζωοτροφών που βρίσκονται στην πεδιάδα της Προσοτσάνης, στη σκιά του Μενοίκιου Όρους. Σε μια περιοχή με μικροκλίμα θαυμαστό και καθαρό περιβάλλον. Άλλωστε το φαράγγι του Φαλακρού όρους, που βρίσκεται σε ευθεία απόσταση 10 χιλιομέτρων, δημιουργεί, με τα ρεύματα που το διαπερνούν, ένα σύστημα φυσικού εξαερισμού.

Ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Προσοτσάνης κ. Βασίλης Μελενεκλής

Κοντά στο τυροκομείο υπάρχουν οι εγκαταστάσεις εκτροφής αιγοπροβάτων. Βέβαια το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του συνεταιρισμού είναι ότι σε απόσταση αναπνοής, εκτείνεται ιδιόκτητο περιφραγμένο βιολογικό λιβάδι έκτασης 90 στρεμμάτων. Εκεί τα ζώα βόσκουν ελεύθερα δύο φορές την ημέρα και για αρκετές ώρες, σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, ανάλογα με την εποχή και τις καιρικές συνθήκες. Από το λιβάδι προέρχονται οι βιολογικές ζωοτροφές που παράγονται και ελέγχονται από τον συνεταιρισμό. Αυτές αποθηκεύονται για να σιτίζονται τα ζώα και εντός της εγκατάστασης. Τα αιγοπρόβατα ζουν άνετα και ασφαλή, σε μία στεγασμένη μονάδα έκτασης 1.000m2, με μεγάλη φροντίδα,  και εξαιρετικές συνθήκες και για την ευζωία τους ακούνε κλασική μουσική.

Σε ότι αφορά το σιτηρέσιο των ζώων, η ποιότητά του, η ποσότητα και ο χρόνος σίτισης είναι αυστηρά προκαθορισμένος και σταθερός, δημιουργώντας έτσι τις ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή υψηλής ποιότητας βιολογικό γάλα.

Η κτηνοτροφική εγκατάσταση δημιουργήθηκε το 2007, στα πρότυπα ημισταυλισμένης κτηνοτροφίας όπως ορίζεται από τον κανονισμό της ΕΕ, για ένα βιολογικό τρόπο παραγωγής γάλακτος και κρέατος.

Το τυροκομείο αποτελεί τη «δυνατή μηχανή» του συνεταιρισμού. Εδώ ελέγχονται οι πρώτες ύλες, τις επεξεργάζονται, και παράγονται τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα μεγάλης διατροφικής αξίας, διασφαλίζοντας σταθερά υψηλή ποιότητα.

Τα προϊόντα που παράγονται είναι βιολογικό και φρέσκο κατσικίσιο γάλα ημέρας που διακρίνεται για την υψηλή θρεπτική του αξία, τη σταθερή ποιότητα και τη γεύση του. Το γιαούρτι κατσικίσιο βιολογικό ή πρόβειο και αντίστοιχα παραδοσιακό κατσικίσιο και πρόβειο διακρίνεται για την πλούσια γεύση του. Η χαρακτηριστική επιδερμίδα του παραδοσιακού γιαουρτιού, του προσδίδει χαρακτηριστική γεύση και υφή που το κάνει μοναδικό.

Ο συνεταιρισμός από νωρίς διακρίθηκε λόγω της παραγωγής εκλεκτών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας όπως το βιολογικό ρόφημα κεφίρ από βιολογικό κατσικίσιο γάλα που είναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνες και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Το κεφίρ με φρούτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης έχει ευεργετικές ιδιότητες για το πεπτικό σύστημα. Το κατσικίσιο αριάνι από 100% φρέσκο βιολογικό κατσικίσιο γάλα είναι δροσιστικό και θρεπτικό.

Το παραδοσιακό κατσικίσιο βούτυρο είναι ιδανικό για μαγείρεμα και για τα γλυκά μας.

Η παλέτα των τυριών είναι πολύ πλούσια με βιολογικά και συμβατικά διακεκριμένα τυριά όπως η φέτα ΠΟΠ, το κατσικίσιο, το ανθότυρο, η μυζήθρα, το κεφαλοτύρι, η γραβιέρα, το τυρί σχάρας.

Ο κ. Γιώργος Μελενεκλής

Η ποιότητα των προϊόντων του συνεταιρισμού αναγνωρίζεται στο εξωτερικό και οι εξαγωγές σημαντικές στον Καναδά, στην Κύπρο, στη Γερμανία, στην Αγγλία, στην Ολλανδία, στο Βέλγιο, στην Πολωνία, και στη Βουλγαρία.

Τα προϊόντα ΜΕΝΟΙΚΙΟ θα τα βρείτε στα Οkmarkets, τα Οk Grocery στη Θεσσαλονίκη, σε διάφορα supermarkets και delicatessen.

ΜΕΝΟΙΚΙΟ – ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

Γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα

Προσοτσάνη, Δράμα 66200

+30 25223 00375

info@menikio.gr

Προηγούμενο άρθροΚορονοϊός: 4.696 νέα κρούσματα στη χώρα – 692 διασωληνωμένοι – 1.022.141 συνολικά – 19.651 θάνατοι
Επόμενο άρθροΓεωγραφική κατανομή των 4.696 κρουσμάτων κορονοϊού που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ