Αυθεντικοί και υπέροχοι… Γίνονται εύκολα και η καρδιά τους μοσχομυρίζει βούτυρο και το τραγανό αμύγδαλο αρέσει πολύ, όσο μεγαλύτερα κομμάτια τόσο καλύτεροι οι κουραμπιέδες. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε ένα αμύγδαλο ολόκληρο στη μέση του κουραμπιέ. Το άρωμα ροδόνερου τους τυλίγει ευχάριστα. Για να είναι τραγανοί μην ξεχνάτε ότι πρέπει να κρυώσουν καλά πριν τους πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη. Διατηρούνται θαυμάσια σε μεταλλικό κουτί.
Στη Ρούμελη οι κουραμπιέδες πρωταγωνιστούν σε κάθε γιορτή, σε κάθε χαρούμενη στιγμή της ζωής τους και είναι το γλυκό του γάμου όπως και ο μπακλαβάς.
Κουραμπιέδες της Ρούμελης
Από την Μαρίνα Κουτσοπούλου, «Το μαγαζί του χωριού», Διχώρι
Υλικά για 35-40 κομμάτια
300 γρ βούτυρο γάλακτος
100 γρ αμύγδαλα, χωρίς φλούδα
½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 βανιλίνη, σε σκόνη
110 γρ. ζάχαρη άχνη
25 ml μπράντυ ή κονιάκ
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
Για το πασπάλισμα
Ροδόνερο ή ανθόνερο
Άχνη ζάχαρη
Τρόπος παρασκευής
Βάζουμε τα αμύγδαλα σε ένα ρηχό ταψί και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 10 λεπτά ώστε να καβουρδιστούν.
Βγάζουμε τα αμύγδαλα τα αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσουν και τα χτυπάμε στο multi για να σπάσουν σε κομμάτια, στο μέγεθος που θέλουμε.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο και την άχνη και τα χτυπάμε δυνατά με το σύρμα για 20 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν.
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια.
Ρίχνουμε το μείγμα βροχηδόν στον κάδο του μίξερ και συνεχίσουμε το χτύπημα με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για 10 λεπτά.
Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το μπράντυ.
Πλάθουμε στρογγυλούς τους κουραμπιέδες. Υπολογίζοντας να είναι 25 γρ. ο καθένας.
Πιέζουμε με το δάχτυλό μας ελαφρά την επιφάνειά τους στο μέσον.
Σε λαμαρίνα στρώνουμε λαδόκολλα και αραδιάζουμε τους κουραμπιέδες σε κάποια απόσταση μεταξύ τους.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 20-30 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο.
Τους βγάζουμε από το φούρνο και τους αραδιάζουμε πάνω στην σε σχάρα.
Τους ραντίζουμε με ροδόνερο και τους αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά 2-3 ώρες.
Τους πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και είναι έτοιμοι.