Κώστας Ζαχαριάδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός σε προοδευτικές συνεργασίες με συγκεκριμένη προγραμματική ατζέντα

«Η εμπιστοσύνη στη χώρα έχει αποκατασταθεί κι αυξάνεται συνεχώς. Η έκδοση του δεκαετούς ομολόγου αποτελεί ορόσημο» τονίζει μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη που παραχωρεί στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης και παράλληλα, υπογραμμίζει την αισιοδοξία του για την περαιτέρω πορεία της χώρας.

Ο κ. Ζαχαριάδης τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τους στόχους της κυβέρνησης που δεν είναι άλλοι από την ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας. Μάλιστα αφήνει αιχμές για τη στάση της αντιπολίτευσης και την καταστροφολογική ρητορική στην οποία επιδίδεται. Ενώ, συνιστά υπομονή έως ότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις αναφορικά με τις ρυθμίσεις χρεών και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

«Συνιστώ λίγη υπομονή για το συνολικό πακέτο θετικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση, και αφορά τις 120 δόσεις, την προστασία της πρώτης κατοικίας, τα χρέη σε ταμεία, τις μικροπιστώσεις για τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, την Αναπτυξιακή Τράπεζα και το πλαίσιο για τις τραπεζικές επενδύσεις» δηλώνει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ζαχαριάδης.

Ερωτηθείς σχετικά με τη διεύρυνση των προοδευτικών δυνάμεων εν όψει των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων ο διευθυντής της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος, σημειώνει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός σε προοδευτικές συνεργασίες, πάνω σε μια συγκεκριμένη προγραμματική ατζέντα. Αυτό θέλουμε να κάνουμε σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, ώστε να προχωρήσουμε το έργο μας με ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα».

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από μερίδα των πολιτών ο κ. Ζαχαριάδης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «όσο προχωράμε μέσα στο χρόνο, θα γίνονται ακόμη πιο σαφή και ξεκάθαρα τα θετικά της Συμφωνίας των Πρεσπών για την κοινωνία μας, για τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Κατανοούμε και την απογοήτευση και τον προβληματισμό, ωστόσο η Συμφωνία αυτή είναι εξαιρετικά θετική για τη χώρα μας και τα συμφέροντά μας». Πάντως επεσήμανε πως η επιχειρούμενη πρόκληση γενικευμένης αναταραχής που εκκινεί από πολύ συγκεκριμένους πολιτικούς κύκλους πρέπει να προβληματίσει το σύνολο των δημοκρατικών δυνάμεων.

Τέλος ο κ. Ζαχαριάδης με αφορμή τις διώξεις που ασκήθηκαν από τις δικαστικές αρχές για την εθνική τραγωδία στο Μάτι τόνισε ότι επιχειρείται μια μικροκομματική και μικροπολιτική αντιπαράθεση. « Την έρευνα θα την κάνουν τα δικαστήρια και οι δικαστές, όχι τα τηλεπαράθυρα και διάφοροι κονδυλοφόροι που έχουν βγάλει τα πορίσματα και τα συμπεράσματά τους από το πρώτο δευτερόλεπτο» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του διευθυντού της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στην Αγγελική Λάζου

Με αφορμή τις διώξεις των δικαστικών αρχών στους εμπλεκόμενους φορείς για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, θα ήθελα να σας ρωτήσω 7 μήνες μετά και με δεδομένα όσα ειπώθηκαν από την κυβέρνηση για την αυθαίρετη δόμηση στην περιοχή, έχουν προχωρήσει όλα όσα χρειάζονται για να μην ξαναζήσουμε αυτή την τραγωδία;

Προχωρούν και θα πρέπει την επόμενη περίοδο να επιταχύνουμε για να διορθώσουμε στρεβλώσεις δεκαετιών και να οργανώσουμε βιώσιμα το μέλλον. Αυτή όμως είναι μια ερώτηση που θα μπορούσαν να απαντήσουν ολοκληρωμένα οι εμπλεκόμενοι φορείς, δεν είναι ερώτηση πολιτικού σχολιασμού ή κομματικής τοποθέτησης και όσοι επιχειρούν κάτι τέτοιο δεν βοηθούν, κάνουν κακό.

Αυτό που εγώ αντιλαμβάνομαι είναι ότι επιχειρείται μια μικροκομματική και μικροπολιτική αντιπαράθεση με αφορμή αυτή την ανείπωτη τραγωδία. Εμείς θα αναλάβουμε όλες τις ευθύνες του παρόντος και του μέλλοντος και αυτές του παρελθόντος που μπορούμε να λύσουμε μέσα από το έργο μας. Θα σεβαστούμε και θα παρακολουθούμε την εξέλιξη της δικαστικής έρευνας, την έρευνα θα την κάνουν τα δικαστήρια και οι δικαστές, όχι τα τηλεπαράθυρα και διάφοροι κονδυλοφόροι που έχουν βγάλει τα πορίσματα και τα συμπεράσματά τους από το πρώτο δευτερόλεπτο.

Οι αγορές «ψήφισαν» Ελλάδα, καθώς η έκδοση 10ετούς ομολόγου στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Τι συνεπάγεται αυτή η εμπιστοσύνη για την κυβέρνηση και πώς αναμένεται να αποτυπωθεί στο σύνολο της κοινωνίας;

Η εμπιστοσύνη στη χώρα έχει αποκατασταθεί κι αυξάνεται συνεχώς. Η έκδοση του δεκαετούς ομολόγου αποτελεί ορόσημο για την αξιοπιστία των επενδυτών προς την οικονομία μας και στην ικανότητά της να εξυπηρετεί τις χρηματοδοτικές της ανάγκες με έξοδο στις διεθνείς αγορές, χωρίς να βάζουμε χέρι στο χρηματοδοτικό μαξιλάρι όπως κάποιοι λαθεμένα προέβλεψαν για άλλη μια φορά.

Είναι η πρώτη φορά, μετά από μια περίπου δεκαετία που το ελληνικό δημόσιο καταφέρνει να αντλήσει χρήματα από την έκδοση δεκαετούς ομολόγου, με ελκυστικό επιτόκιο που αγγίζει τα ιστορικά χαμηλά της περιόδου 2004 – 2005, με μια παρά πολύ όμως κρίσιμη διαφορά: Η έκδοση του ομολόγου έγινε ως συνέπεια της σταθερότητας και της ανοδικής τροχιάς της οικονομίας μας, και όχι ως συνέπεια της «φούσκας» των διακοποδανείων και της επίπλαστης ανάπτυξης εκείνης της εποχής Σημίτη και Καραμανλή. Έχει δηλαδή στέρεα θεμέλια, κάτι που αποτυπώνεται και στην πραγματική βελτίωση και σταδιακή αποκατάσταση των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών στη χώρα.

Υπάρχει μια συζήτηση κυβέρνησης – θεσμών για μια σειρά ζητημάτων όπως οι 120 δόσεις για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία καθώς και για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο σκόπελος των ταμείων φαίνεται να έχει ξεπεραστεί ωστόσο η ρύθμιση των χρεών προς την εφορία φαίνεται να παγώνει  ενώ και για την πρώτη κατοικία φαίνεται πως η προστασία παρατείνεται για ένα μόνο χρόνο. Ποσό αισιόδοξος είστε ότι στο τέλος της διαπραγμάτευσης θα δοθεί το απαραίτητο οξυγόνο τόσο στην οικονομία όσο και στα νοικοκυριά;

Συνιστώ λίγη υπομονή για το συνολικό πακέτο θετικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση, και αφορά τις 120 δόσεις, την προστασία της πρώτης κατοικίας, τα χρέη σε ταμεία, τις μικροπιστώσεις για τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, την Αναπτυξιακή Τράπεζα και το πλαίσιο για τις τραπεζικές επενδύσεις.

Είμαι αισιόδοξος ότι θα προχωράμε συνεχώς σε καλύτερες μέρες. Αντλώ αυτή την αισιοδοξία από τη συνέπεια και αποτελεσματικότητα που επιδεικνύει η κυβέρνηση, κάτι το οποίο επαληθεύτηκε και από το τελευταίο πακέτο θετικών μέτρων που είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2018, το οποίο έχει υιοθετηθεί και προχωρά η εφαρμογή του.

Η κυβέρνηση αυτή έχει συγκεκριμένους στόχους, τους οποίος υπηρετεί και εφαρμόζει, και οι οποίοι ενισχύουν την κοινωνική πλειοψηφία. Και το έχει αποδείξει από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης.

Η συζήτηση εκτιμώ πλέον ότι μετατίθεται στην επόμενη μέρα για τη χώρα. Υπάρχει ένα κομβικό σημείο που λέγεται παραγωγική ανασυγκρότηση. Στα αναπτυξιακά περιφερειακά συνέδρια ακούστηκαν πολλά και ενδιαφέροντα. Σε ποιο επίπεδο υλοποίησης βρισκόμαστε;

Η παραγωγική ανασυγκρότηση προχωρά με θετικούς ρυθμούς. Η πορεία υλοποίησης δεν είναι μια διαδικασία που εξαντλείται στο πεδίο της ποσοτικοποίησης, αλλά έχει πιο σύνθετα χαρακτηριστικά. Υπάρχουν, για παράδειγμα, κυβερνητικές δράσεις και νομοθετήματα που δεν μπορούν να αξιολογηθούν ποσοτικά, ωστόσο προχωρούν και υλοποιούνται, όπως ο βόρειος οδικός άξονας στην Κρήτη, που θα χρειαστεί χρόνος για να ολοκληρωθεί.

Η εικόνα που έχουμε είναι συνολικά θετική, παρότι, όπως σας είπα, υπάρχουν έργα υποδομών που είναι εξαιρετικά χρονοβόρα.

Η αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, φαίνεται να λειτούργησε ως καταλύτης στο να ανοίξει ο δρόμος για διεύρυνση αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων. Παρακολουθούμε να εξελίσσεται μια ζύμωση με χώρους και προσωπικότητες εν όψει των ευρωεκλογών. Εκτιμάται ότι η προσπάθεια αυτή θα «αγκαλιαστεί» από τους ψηφοφόρους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή πολιτικά «άστεγοι» ;

Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνουν τις συνθήκες για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων ενόψει των μεγάλων εκλογικών αναμετρήσεων που έχουμε μπροστά μας, αλλά και ευρύτερα, με στόχο τη στρατηγική ήττα τής επικίνδυνης για την κοινωνία σύζευξης δεξιάς και ακροδεξιάς.

Το κρίσιμο που γνωρίζουν οι πολίτες είναι πως όλα τα μείζονα πολιτικά θέματα που έχουμε να διαχειριστούμε και σε συλλογικό και σε κυβερνητικό επίπεδο, συγκλίνουν με τα αντίστοιχα προβλήματα και τις προκλήσεις που έχουμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός σε προοδευτικές συνεργασίες, πάνω σε μια συγκεκριμένη προγραμματική ατζέντα. Αυτό θέλουμε να κάνουμε σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, ώστε να προχωρήσουμε το έργο μας με ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η διεξαγωγή εθνικών εκλογών στο τέλος της συνταγματικής θητείας κάτι που προσδιορίζεται για τον Οκτώβριο του 2019, ωστόσο τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι δυνατόν να αλλάξουν τον σχεδιασμό σας;

Αυτός είναι ο προγραμματισμός, όπως τον έχει επαναλάβει πολλές φορές ο πρωθυπουργός. Με αυτόν τον προγραμματισμό κινούμαστε για την εφαρμογή του προγράμματός μας.

Με ποιο κριτήριο εκτιμάτε ότι τελικά οι πολίτες θα φτάσουν στις κάλπες; Τι θα καθορίσει την επιλογή, η οικονομία ή τα εθνικά θέματα ;

Πολλά είναι τα κριτήρια. Συνολικά θα κριθεί η κυβέρνηση, από τα όσα έχουμε πετύχει στην οικονομία, τα θετικά βήματα που έχουμε κάνει στο κοινωνικό πεδίο, σε όλους τους τομείς και στα εθνικά θέματα όπως η Συμφωνία των Πρεσπών. Οι πολιτικές που προωθούμε έχουν μια κοινή συνισταμένη: Τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, την ενίσχυση του κράτους δικαίου, την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, τη συνανάπτυξη και ειρήνη στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιφέρεια.

Για όλα αυτά που έχουμε κάνει, και σε σύγκριση με όσα δεν έκαναν οι προηγούμενες ηγεσίες που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία, θα κριθούμε στις εκλογές.

Αν και η Συμφωνία των Πρεσπών πλέον εφαρμόζεται, εξακολουθεί να προκαλεί δυσαρέσκεια σε συμπολίτες μας. Πιστεύετε ότι αυτή η απογοήτευση θα υποχωρήσει;

Όσο προχωράμε μέσα στον χρόνο, θα γίνονται ακόμη πιο σαφή και ξεκάθαρα τα θετικά της Συμφωνίας των Πρεσπών για την κοινωνία μας, για τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Κατανοούμε και την απογοήτευση και τον προβληματισμό, ωστόσο η Συμφωνία αυτή είναι εξαιρετικά θετική για τη χώρα μας και τα συμφέροντά μας. Και όσοι δεν το αντιλαμβάνονται σήμερα, θα το αντιληφθούν το επόμενο διάστημα όταν τα θετικά θα αποτυπώνονται σε διαφορετικά επίπεδα – από τη θέση της χώρας στην ευρύτερη περιοχή, μέχρι την οικονομική και εμπορική συνεργασία, τη συνανάπτυξη, την ενδυνάμωση της πολλαπλής συνεργασίας και το πολλαπλό όφελος στις τοπικές κοινωνίες.

Θα ήθελα ένα σχόλιο σας για την ανακοίνωση της Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με αφορμή τις 16 προσαγωγές στα Γιαννιτσά, που αναφέρει ότι οι προληπτικές προσαγωγές (δηλαδή για λόγους μη εξατομικευμένης υποψίας) δεν είναι συμβατές με ένα κράτος δικαίου που σέβεται τις ελευθερίες.

Τον τελευταίο χρόνο, και με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι αλήθεια ότι διάφορες οργανωμένες ομάδες καλούν τους πολίτες σε βίαιη δράση. Γίνεται δηλαδή και στον δημόσιο διάλογο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια προσπάθεια πρόκλησης γενικευμένης αναταραχής, που εκκινεί από πολύ συγκεκριμένους πολιτικούς κύκλους. Κι αυτό πρέπει να μας προβληματίσει όλους μας, το σύνολο των δημοκρατικών δυνάμεων.

Ωστόσο, για το περιστατικό στα Γιαννιτσά δεν έχω συγκεκριμένη εικόνα. Δεν θέλω να το παίζω ειδικός, όταν δεν είμαι, ακούω κι εγώ με ενδιαφέρον τις επίσημες τοποθετήσεις. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι στα θέματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι και προσεκτικοί. Δεν υιοθετούμε το τυφλό δόγμα βίας, ούτε ενστερνιζόμαστε αστυνομοκρατούμενες πρακτικές.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΕντός της εβδομάδας ανακοινώνεται το τελικό σχέδιο του Υπ. Παιδείας για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Επόμενο άρθροΕυριπίδης Στυλιανίδης: «Η Ελλάδα κόμβος και εγγυητής της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ»