Κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του Δήμου Αλεξάνδρειας από τον μαθητή Χαριτόπουλο Κυριαζή

Έφηβος βουλευτής από το 1ο ΓΕΛ Αλεξάνδρειας

Κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του Δήμου Αλεξάνδρειας 

Όλοι γνωρίζουμε ότι μετά τις τελευταίες Εθνικές – Κοινοβουλευτικές Εκλογές της 7ης Ιουλίου  2019 ο δήμος Αλεξάνδρειας εκπροσωπείται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο από δύο (2)  Βουλευτές, τον κ. Βεσυρόπουλο Απόστολο και τον κ. Μπαρτζώκα Αναστάσιο, που είναι δημότες της Αλεξάνδρειας και λίγοι γνωρίζουν για ένα (1) βουλευτή του ν. Σερρών με καταγωγή από χωριό του δήμου μας.

Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν ότι ο δήμος μας εκπροσωπήθηκε σε «κοινοβουλευτικό» επίπεδο από έναν μαθητή σχολείου της πόλης μας στην ΚΔ’ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων.

Συγκεκριμένα ο μαθητής Χαριτόπουλος Κυριαζής, της Α’ τάξης του 1ου Γενικού Λυκείου Αλεξάνδρειας συμμετείχε στην ΚΔ’ Σύνοδο του προγράμματος για το σχολικό έτος 2018-19 επιλεγμένος ως Βουλευτής Επικρατείας. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν και άλλοι τέσσερεις (4) έφηβοι βουλευτές προερχόμενοι από Γενικά Λύκεια της Βέροιας και του Μακροχωρίου.

Η Βουλή των Εφήβων – Βήματα Δημοκρατίας: «Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή», είναι εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ουσιαστικά λειτουργεί ως προσομοίωση λειτουργίας του Κοινοβουλίου και στους βασικούς στόχους του προγράμματος περιλαμβάνονται η εξοικείωση των εφήβων με τις αρχές και αξίες της δημοκρατίας, καθώς και με τον τρόπο λειτουργίας και τον ρόλο του Κοινοβουλίου, η άσκηση σε δημοκρατικές πρακτικές, η ενεργοποίηση των εφήβων σε ζητήματα που απασχολούν το σχολείο, την κοινότητα, την κοινωνία. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να προσφέρει στους μαθητές και τις μαθήτριες, εκτός από γνώση, βήμα για προσωπική έκφραση και δημιουργικότητα, ευκαιρίες γιαπροβληματισμό, διάλογο και συμμετοχή.

 

Η ΚΔ’ Σύνοδος του προγράμματος «Βουλή των Εφήβων – Βήματα Δημοκρατίας: Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή (2018 – 2019)» διεξήχθη από τις 2 Σεπτεμβρίου έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2019.

Αυτή τη χρονιά οι έφηβοι βουλευτές αναδείχθηκαν από τις Ομάδες Συμμετοχικής Δράσης, στις οποίες μετείχαν και εργάστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, με κεντρική θεματική τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου οι μαθητές και οι μαθήτριες συζήτησαν σε ομάδες αλλά και σε ολομέλεια για θέματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνομίλησαν με εκπροσώπους του Κοινοβουλίου, και αντάλλαξαν απόψεις και ιδέες λαμβάνοντας μέρος σε βιωματικά εργαστήρια προβληματισμού και ευαισθητοποίησης, σχεδιασμένα από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος της Βουλής.

Οι 300 μαθητές από όλη την Επικράτεια και το εξωτερικό χωρίστηκαν σε ομάδες – επιτροπές. Ο μαθητής Κυριαζής συμμετείχε στην 3η Επιτροπή με θεματική ενότητα «Εθελοντισμός και Αλληλεγγύη» που, όπως και οι υπόλοιπες ομάδες, επεξεργάστηκαν και υπέβαλαν τις προτάσεις τους στην ολομέλεια. Η τελική πρόταση της ομάδας, που επεξεργάστηκαν και τελικά υποβλήθηκε, αφορούσε την «ενεργειακή αναβάθμιση και την περιβαλλοντική ανάπλαση των χώρων των σχολείων με τη συμμετοχή των μαθητών», ενώ έτυχε ευρείας αποδοχής και η πρόταση που κατατέθηκε στην ολομέλεια για την εισαγωγή στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση μαθήματος για τον εθελοντισμό και η καθιέρωση ημέρας εθελοντικής δράσης.

Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας μίλησαν οι αγορητές, έφηβοι βουλευτές, των έξι Ομάδων Εργασίας, στις οποίες συζητήθηκε το θέμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα». Τα ειδικότερα θέματα που ανέπτυξαν ήταν τα εξής:

  • «Δημοκρατία – Δικαιώματα: Ένα, δύο, τρία, έχουμε Δημοκρατία».
  • «Ευάλωτες Ομάδες – Ανισότητες – Δρόμοι Ανοιχτοί – Δρόμοι μετ’ Εμποδίων».
  • «Αλληλεγγύη-Εθελοντισμός (Κράτα με να σε κρατώ)».
  • «Τέχνη, Περιβάλλον, Τοπική Ιστορία».
  • «Ελευθερία Λόγου-Πληροφόρηση-Διαδίκτυο (Pinokio.net)».
  • «Διαπροσωπικές Σχέσεις – Σχολική Καθημερινότητα (Όταν πηγαίνουμε μαζί σχολείο)».

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των μαθητών και μαθητριών, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας ανέφερε: «Είναι εντυπωσιακό πως σήμερα, στη Βουλή των Εφήβων, επικρατεί ένας άλλος λόγος, γόνιμος, ο οποίος, ενώ διαπιστώνει κακώς κείμενα, έχει συγκεκριμένες προτάσεις διορθώσεως, βελτιώσεως, με τεκμηρίωση και θεμελίωση».

Η υφυπουργός Παιδείας, αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, Σοφία Ζαχαράκη, η οποία εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, συνεχάρη τα παιδιά για τις ωραίες ιδέες τους και τα διαβεβαίωσε ότι θα διαβιβάσει προς την υπουργό Παιδείας αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα με όλες τις προτάσεις που παρουσίασαν.

Τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Εφήβων παρακολούθησαν:

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γρηγόρης Ζαριφόπουλος.

Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλειος Κεγκέρογλου, ως εκπρόσωπος της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος  Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά.

Ο ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Γεώργιος Λαμπρούλης, ως εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ο Ζ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Αβδελάς, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου.

Ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ25.

Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν επίσης:

Οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης, κ. Βύρων Πολύδωρας και κ. Νικόλαος Βούτσης.

Τα μέλη του σημερινού Προεδρείου της Βουλής, Αθανάσιος Μπούρας, Γ’ Αντιπρόεδρος, Δημήτριος Βίτσας, Δ’ Αντιπρόεδρος, και κυρία Σοφία Σακοράφα, Η’ Αντιπρόεδρος. Ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Γεώργιος Μυλωνάκης, ο Ειδικός Γραμματέας της Βουλής Βασίλειος Μπαγιώκος, ο Ειδικός Θεματικός Γραμματέας της Βουλής Κωνσταντίνος Δαλαγγέλης, καθώς και Βουλευτές όλων των κομμάτων.

Η Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, καθηγήτρια Νίκη Μαρωνίτη. Ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, καθηγητής Κώστας Μαυριάς.

Οι έφηβοι βουλευτές στη διάρκεια του προγράμματος είχαν τη δυνατότητα σύμφωνα με τον προγραμματισμό να συνομιλήσουν με βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Το πρόγραμμα στο 1ο ΓΕ.Λ. Αλεξάνδρειας υλοποιήθηκε το προηγούμενο σχολικό έτος με τη συμμετοχή 25 μαθητών της Α’ τάξης και την επίβλεψη των εκπαιδευτικών Τσούλιου Στελιανής, Θεοδωρακόπουλου Πρόδρομου και Τσιμπορογιάννη Ολυμπίας.

Από το 1ο ΓΕ.Λ. Αλεξάνδρειας

Προηγούμενο άρθροΥγεία: Αυξημένος ο κίνδυνος διαβήτη κύησης για τις εγκύους που γεννούν με εξωσωματική, σύμφωνα με μελέτη Ελλήνων επιστημόνων
Επόμενο άρθροΓΑΣ Αλεξάνδρεια: Έναρξη μπασκετικής σεζόν για τον αναγεννημένο ΓΑΣ Αλεξάνδρεια. – βίντεο – φωτό