«ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι»: Δεν είναι μεταρρύθμιση, εδραιώνει τη συνδιαλλαγή, διαλύει την τοπική δημοκρατία

Σημεία Ομιλίας Εύης Χριστοφιλοπούλου, Υπεύθυνης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας της Κ.Ο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής σχετικά με το νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι»

 Η χώρα χρειάζεται μια νέα, γενναία μεταρρυθμιστική προσπάθεια Αποκέντρωσης, μεταφοράς πόρων και αρμοδιοτήτων αλλά και συνολικής μεταφοράς δομών της κεντρικής εξουσίας. Στο Στην πρόταση του Κινήματος Αλλαγής εμπεριέχονται συγκεκριμένοι τομείς, όπως η Υγεία και η Κοινωνική Πολιτική.

Στο Κίνημα Αλλαγής είμαστε τουλάχιστον δύσπιστοι ως προς το νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι» που έχουμε μπροστά μας. Παραθέτω ορισμένα μόνο σημεία λόγω περιορισμένου χρόνου:

Πρώτον, δεν πρόκειται για κάτι νέο. Πολλά άρθρα είναι αντιγραφή άρθρων του «Καλλικράτη» με την αλλαγή μιας λέξης. Επομένως, η κυβέρνηση δεν μπορεί να χαρακτηρίζει τον «Κλεισθένη» μεγάλη μεταρρύθμιση και μιλώ εκπροσωπώντας μια Παράταξη που στη Μεταπολίτευση συνδέθηκε με όλες τις μεγάλες αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση, από τη μεταφορά αρμοδιοτήτων, τους ΚΑΠ, τις συνενώσεις στην Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, τη δημιουργία του β’ βαθμού με τις Νομαρχίες και τέλος την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με τον «Καλλικράτη».

Είμαστε περήφανοι για τις μεταρρυθμίσεις των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. γιατί αν και τις ψηφίζαμε μόνοι μας, έγιναν κατάκτηση για τους πολίτες και τη χώρα και αγκαλιάστηκαν από τους αιρετούς της Τ.Α.

Δεύτερον, το σύστημα απλής αναλογικής που προτείνει η κυβέρνηση ευνοεί υπερβολικά τις μειοψηφίες. Και ζητώ να μου απαντήσει ο Γ.Γ.: σκεφτήκατε ποτέ ότι η εύνοια των μειοψηφιών και η εύνοια των μετακινήσεων και της κινητικότητας (π.χ. Αντιδημάρχων) από διάφορες παρατάξεις πέρα από το «αλισβερίσι» που υποκρύπτει, μήπως βοηθά να εκκολαφθεί το αβγό του φιδιού; Αυτή η συνδιαλλαγή δεν εδραιώνει, αλλά διαλύει την τοπική δημοκρατία.

Τρίτον, ο αυξημένος κρατικός έλεγχος. Γιατί ο επόπτης των ΟΤΑ να έχει τη δυνατότητα να εκδίδει εγκυκλίους; Θα εκδίδει λοιπόν «φετφά» μήπως και δεν εναρμονίζονται πλήρως οι Δήμοι και οι Περιφέρειες με τις υποδείξεις; Είναι καινοτομία οπισθοδρόμησης να υπακούν οι αποφάσεις των ΟΤΑ στις εγκυκλίους!

Τέταρτον, να στηλιτεύσω το ζήτημα των αργιών των αιρετών. Προβλέπεται η θέση σε αργία αμέσως με την παραπομπή στο ακροατήριο επί κακουργηματικής κατηγορίας, ακόμα και εάν δεν έχει επιβληθεί κανένας περιοριστικός όρος. Ξαναδείτε τη ρύθμιση γιατί είναι άδικη. Και προς αποφυγήν παρερμηνειών είμαστε υπέρ της αποκάλυψης και τιμωρίας κακουργηματικών πράξεων και δεν θέλουμε τη συγκάλυψή τους.

Πέμπτον, αναρωτιόμαστε για τη σκοπιμότητα επανασύστασης των Κοινοτήτων και μάλιστα σε αποσύνδεση από τις Δημοτικές Παρατάξεις. Η κυβέρνηση προσπαθεί να μετατρέψει την Αυτοδιοίκηση σε κινούμενη άμμο. Αυτή η ρύθμιση δεν ευνοεί το θεσμό και τη δημοκρατία.

Ζητούμε από την κυβέρνηση να ξεκινήσει τη διαβούλευση από την αρχή και να εκμεταλλευτεί τις επεξεργασμένες προτάσεις όλων των φορέων. Ιδού η ευκαιρία ώστε να προχωρήσει σε μια πραγματική μεταρρύθμιση με τη συμβολή όλων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κομμάτων.

Προηγούμενο άρθροΟ Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Στ. Κοντονής έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Προέδρου του ΣτΕ
Επόμενο άρθροΠρώτη στις προτιμήσεις Σέρβων τουριστών η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο 3ο Ελληνικό Σαββατοκύριακο στο Βελιγράδι