Κίνα-Covid-19: Εντείνοντας τις προσπάθειες αντιμετώπισης της Covid, το Πεκίνο επιβάλλει κυρώσεις και εκδίδει αυστηρές προειδοποιήσεις

Το Πεκίνο αυστηροποίησε περαιτέρω τα μέτρα για τον κορονοϊό, με στόχο τη μηδενική μετάδοση εντός της κοινότητας, επιβάλλοντας κυρώσεις σε χώρους εργασίας που παραβιάζουν τους κανόνες ή παρακάμπτουν τους περιορισμούς και καλώντας τους κατοίκους να παρακολουθούν τις μετακινήσεις των ιδίων και των συμπολιτών τους.

Από τα τέλη Απριλίου, η πόλη των 22 εκατ. κατοίκων έχει βρεθεί αντιμέτωπη με δεκάδες νέα κρούσματα ανά ημέρα. Ενώ αυτά καταγράφονται κυρίως σε περιοχές καραντίνας, κάποια έχουν εντοπιστεί στην κοινότητα, αποτυπώνοντας την υψηλή μεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον και τις προκλήσεις που θέτουν στις αυστηρότερες παγκοσμίως πολιτικές περιορισμού της πανδημίας.

Η κινεζική πρωτεύουσα κατέγραψε 51 νέα κρούσματα COVID-19 τοπικής μετάδοσης κατά το τελευταίο 24ωρο, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Κέντρου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων στο Πεκίνο, ο Λιου Σιαοφένγκ. Η πόλη μετρά συνολικά 1.642 μολύνσεις COVID από τις 22 Απριλίου, δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου.

Με τη Σανγκάη, το επιχειρηματικό και εμπορικό κέντρο της Κίνας, και πολλές άλλες μεγάλες πόλεις να τίθενται επίσης υπό μερικό lockdown ή άλλους περιορισμούς, η προσέγγιση της μηδενικής COVID παραμένει ο στόχος της κυβέρνησης παρά τη ζημιά που έχει προκαλέσει στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.

Αυτή την εβδομάδα, το Πεκίνο επέτεινε τις προσπάθειες για επιβολή καραντίνας και εφάρμοσε περιοριστικά μέτρα για την προσέλευση στην εργασία, με περισσότερες περιοχές να εκδίδουν οδηγίες για τηλεργασία.

Κάποιοι χώροι εργασίας έχουν αγνοήσει τις πολιτικές πρόληψης της COVID, ανέφερε σε σχόλιό του το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, και δεν ελέγχουν την κατάσταση υγείας των εργαζομένων τους, δίνοντας χώρο στον ιό να εξαπλωθεί.  «Και από το πιο μικρό κενό μπορεί να φυσήξει ένας δυνατός άνεμος», σύμφωνα με σχόλιο του πρακτορείου.

Σε ένα παράδειγμα πειθαρχικών κυρώσεων, κάποιοι εργαζόμενοι στα κρατικά ταχυδρομεία στο Πεκίνο είτε αποπέμφθηκαν είτε τους επιδόθηκε αυστηρή προειδοποίηση ύστερα από εστία κρουσμάτων σε ιδιωτική εταιρία επιμελητείας που εμπίπτει στη δική τους δικαιοδοσία, όπως ανακοίνωσε αργά χθες η δημοτική αρχή κατά της διαφθοράς. Η αρχή αυτή δήλωσε πως η εταιρία δεν κατάφερε να οργανώσει τα τεστ COVID για τους εργαζόμενούς της και δεν ακολούθησε τους αυστηρούς κανόνες εμβολιασμού. Σε άλλη περίπτωση, μια ομάδα εργαζομένων στο Πεκίνο σε μονάδα της κρατικής εταιρίας σιδηροδρόμων απέκρυψε το ιστορικό των ταξιδιών που έκανε και τέθηκε υπό αστυνομική έρευνα, ανέφερε η αρχή κατά της διαφθοράς σε ξεχωριστή ανακοίνωση.

‘ΔΕΝ ΤΟΛΜΩ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΩ’

Όλη την εβδομάδα, οι υγειονομικές αρχές στο Πεκίνο στέλνουν γραπτά μηνύματα στα κινητά των κατοίκων καλώντας τους να παρακολουθούν το ταξιδιωτικό ιστορικό κρουσμάτων COVID και να προσέρχονται οι ίδιοι στις αρμόδιες αρχές εάν οι κινήσεις τους συμπίπτουν με αυτές ανθρώπων που έχουν μολυνθεί.

Μία κάτοικος του Πεκίνου, ονόματι Σι, της οποίας το συγκρότημα στο οποίο κατοικεί βγήκε πρόσφατα από το lockdown, δήλωσε ότι προσπάθησε να αποφύγει να μετακινηθεί πολύ μακριά από το σπίτι της, φοβούμενη ότι ίσως εισέλθει σε περιοχές με κρούσματα, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τα ‘διαπιστευτήριά’ της σε ό,τι αφορά την COVID που καταγράφονται από εφαρμογή στο τηλέφωνό της. «Βασικά θέλω απλά να περπατήσω σε περιοχές γύρω από το συγκρότημά μου, να πάω στο σούπερ μάρκετ και δεν τολμώ να ταξιδέψω πολύ μακριά», δήλωσε. Κάποιοι έχουν ήδη φύγει.

Στο διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνου χθες, ένας άνδρας που έδωσε μόνο το επίθετο του, ο Λι, είπε ότι πετούσε στο Λος Άντζελες για να συναντήσει τη σύζυγο και τα παιδιά του. «Δεν είναι τόσο άσχημα όσο στη Σανγκάη αλλά οι περιορισμοί που ήδη ισχύουν καθιστούν τη ζωή αρκετά αβάσταχτη έτσι όπως είναι», δήλωσε ο Λι.

Αλλού στη χώρα, μια σειρά από πυκνοκατοικημένες πόλεις διενεργούν επίσης νέους γύρους μαζικών τεστ παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει πολύ χαμηλός σε σχέση με το τι συμβαίνει διεθνώς.

Η Σανγκάη, που έχει θέσει στόχο την 1η Ιουνίου για έξοδο από το lockdown, αίρει προσεκτικά τους περιορισμούς της COVID και επιτρέπει ολοένα και σε περισσότερους από τα 25 εκατ. κατοίκων της να κυκλοφορήσουν έξω.

Σήμερα, η Σανγκάη έκλεισε το νοσοκομείο εκστρατείας που είχε στηθεί σε βασικό εκθεσιακό κέντρο της πόλης και στο οποίο νοσηλεύθηκαν 25.000 ασθενείς από τα τέλη Μαρτίου.

Ωστόσο τα περισσότερα καταστήματα, εστιατόρια και επιχειρήσεις παραμένουν κλειστά και συνεχίζει να ισχύει το καθεστώς της τηλεργασίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΥγεία: Μεγάλη διεθνής κλινική μελέτη διέψευσε τις ελπίδες ότι το αντιδιαβητικό φάρμακο μετφορμίνη είναι αποτελεσματικό κατά του καρκίνου του μαστού
Επόμενο άρθροΑντόνιο Γκουτέρες: Η Αφρική είναι το σπίτι της ελπίδας