Αντόνιο Γκουτέρες: Η Αφρική είναι το σπίτι της ελπίδας

Το μήνυμα ο κόσμος πρέπει να ενωθεί αλληλέγγυος με όλους τους Αφρικανούς για να ενισχύσει την επισιτιστική ασφάλεια και να κάνει τη διατροφή προσβάσιμη σε κάθε άτομο, στέλνει τη σημερινή ημέρα της Αφρικής, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η Αφρική είναι το σπίτι της ελπίδας. Την Ημέρα της Αφρικής, γιορτάζουμε τις τεράστιες  δυνατότητες αυτής της ποικιλόμορφης και δυναμικής ηπείρου» επισημαίνει στην εισαγωγή του μηνύματός του ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Εκτιμά, πως οι μελλοντικές προοπτικές της Αφρικής είναι λαμπρές. «Από τον αυξανόμενο και ζωντανό πληθυσμό νέων της Αφρικής, έως πρωτοβουλίες όπως η αφρικανική ηπειρωτική ζώνη ελεύθερων συναλλαγών, η δεκαετία της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής ένταξης των γυναικών και το τολμηρό όραμα της Αφρικανικής Ένωσης για το μέλλον, η Ατζέντα 2063», όπως εξηγεί.

Παράλληλα, αναφέρεται και στις πολλαπλές προκλήσεις που εμποδίζουν την Αφρική να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας του κορονοϊού και των καταστροφικών επιπτώσεων της στις αφρικανικές οικονομίες, την κλιματική αλλαγή, τις ανεπίλυτες συγκρούσεις και τη σοβαρή επισιτιστική κρίση.

Για όλα αυτά τα θέματα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ υπογραμμίζει πως ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί μια τέλεια καταιγίδα για τις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδιαίτερα στην Αφρική. «Η κρίση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους στα τρόφιμα, την ενέργεια και τα λιπάσματα με καταστροφικές συνέπειες στα συστήματα διατροφής και τροφίμων, καθιστώντας παράλληλα ακόμη πιο δύσκολο για την ήπειρο να κινητοποιήσει τους οικονομικούς πόρους που απαιτούνται για να επενδύσει στους ανθρώπους της» σημειώνει.

Αφού υπενθυμίζει πως Αφρικανική Ένωση έχει ορίσει το 2022 ως Έτος Διατροφής, ο Αντόνιο Γκουτέρες προτάσσει την ανάγκη «να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τον τερματισμό της πανδημίας, τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη σίγαση των όπλων σε όλες τις συγκρούσεις».

Τέλος, διαβεβαιώνει ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να στέκονται περήφανα δίπλα στην Αφρική «καθώς εργαζόμαστε για να εκπληρώνουμε την υπόσχεση μιας ευημερούσας και ειρηνικής Αφρικής για όλους».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΚίνα-Covid-19: Εντείνοντας τις προσπάθειες αντιμετώπισης της Covid, το Πεκίνο επιβάλλει κυρώσεις και εκδίδει αυστηρές προειδοποιήσεις
Επόμενο άρθροΕΟΦ: Ανάκληση της παρτίδας Τ01 του καλλυντικού προϊόντος Babe Super Fluid Mattifying Sunscreen SPF50 Oil-Free 50 ml