ΚΙΝ.ΑΛ: Ομιλία Β. Κεγκέρογλου για τα μέτρα στήριξης των σεισμόπληκτων της Κρήτης

Ομιλία Βασίλη Κεγκέρογλου Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής για τα μέτρα στήριξης των σεισμόπληκτων της Κρήτης

Σήμερα, δεν μιλώ μόνο ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής ή ως Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας:Μιλώ κυρίως ως ένας Αρκαλοχωρίτης, που γεννήθηκα, μεγάλωσα και βίωσα τον καθημερινό μόχθο, τα προβλήματα, τις δυσκολίες, τις λύπες αλλά και τις χαρές των συγχωριανών μου.

Είναι απλοί άνθρωποι, υπερήφανοι, φιλόξενοι, άνθρωποι της δημιουργίας και της προόδου. Οι αναμνήσεις μου είναι πάντα ζωντανές, φάρος πορείας και δεν μπορούν να τις σβήσουν τα συντρίμμια που προκάλεσε ο φονικός σεισμός. Τα συναισθήματα και οι ιδέες μου εκκινούν από το χωριό μου

Οι Αρκαλοχωρίτες δεν είμαστε πορφυρογέννητοι και ιδιαίτερα όσοι είμαστε παιδιά και εγγόνια προσφύγων, δεν γεννηθήκαμε με το ασημένιο κουταλάκι στο στόμα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν διαπνεόμαστε από αρχές, αξίες και ήθος.

Πορευτήκαμε με όραμα και έχουμε όνειρα και στόχους για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του.Δυστυχώς, παρά τις προειδοποιήσεις του εγκέλαδου 4 μήνες τώρα υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλά και πράγματα που έπρεπε να έχουν γίνει, όπως η εκπαίδευση, βάση των σχεδίων και η προετοιμασία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Εξαίρεση, η εκπαίδευση των μαθητών που οδήγησε στην οργανωμένη εκκένωση των σχολείων και συγχαρητήρια στον ΟΑΣΠ που την πραγματοποίησε. Δυστυχώς όχι μόνο υπήρξε ο σεισμός των 6 ρίχτερ της 27ης Σεπτεμβρίου αλλά προκάλεσε, λόγω έλλειψης προετοιμασίας και ετοιμότητας, πρωτοφανή και ολέθρια καταστροφή.

Η επιτάχυνση του σεισμού ήταν πρωτόγνωρη για τα Ελληνικά δεδομένα, το έδαφος υποχώρησε 14 εκατοστά και ο σεισμός ήταν επιφανειακός κάτω από τον πολεοδομικό ιστό του Αρκαλοχωρίου. Ίσως να μην είναι γνωστό στο ευρύ κοινό, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μετά το Ηράκλειο, στο οποίο κατασκευάζεται το νέο αεροδρόμιο Καστελίου.

Σήμερα που μιλάμε στους οικισμούς που επλήγησαν, το 85% των σπιτιών είναι μη κατοικήσιμα, πάνω από 1400 κτίρια, καταστήματα, σχολεία και υπηρεσίες είναι λαβωμένα. Οι συνεχιζόμενοι μετασεισμοί ολοκληρώνουν το καταστροφικό έργο του αρχικού σεισμού. Ενδεικτικά μόνο αναφέρω, με τα χθεσινά δεδομένα, από τις 995 κατοικίες, οι 772 κρίνονται μη κατοικήσιμες, ενώ το 1/3 των σχολικών αιθουσών κρίθηκε ακατάλληλο

Ανάλογες ζημιές υπάρχουν στον Δήμο Αρχανών Αστερουσίων και μεμονωμένα σε όλη την ευρύτερη περιοχή μέχρι και τον Δήμο Χερσονήσου.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι, εργαζόμενοι, εθελοντές, αιρετοί και απλοί πολίτες καταβάλουν αγόγγυστα, μεγάλη και φιλότιμη προσπάθεια.

Οι προσφορές φορέων, επιχειρήσεων, συνανθρώπων, εθελοντικών ομάδων είναι σημαντικές και συγκινητικές για αυτό και θέλω από το βήμα της βουλής να τους εκφράσω μέσα από την καρδιά μου ευγνωμοσύνη και ευχαριστίες.

Σήμερα προτεραιότητα έχει η στήριξη των πληγέντων και των αστέγων, τόσο σε επίπεδο υλικής παροχής όσο και στο επίπεδο κάλυψης υπηρεσιών υγείας και ψυχολογικής υποστήριξης αλλά και τήρησης των κανόνων για την covid.

Οι άνθρωποι που επλήγησαν δικαιούνται αξιοπρεπή διαβίωση, ενόψει μάλιστα και του χειμώνα. Εκτός από τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και τα ξενοδοχεία, απαιτείται μεγάλος αριθμός οικίσκων Δεν μας ικανοποιεί η εξαγγελία του Υπουργείου ότι προωθούνται 33 οικίσκοι που θα συμπληρωθούν με 90 ακόμη, δηλαδή σύνολο 123 οικισμών Απ’ ότι γνωρίζω ο Δήμος έχει ζητήσει 420 οικίσκους.

Πρέπει να επιταχυνθούν οι έλεγχοι στα σπίτια και στα κτίρια ώστε να μπορέσουν οι πληγέντες να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατεία. Να ολοκληρωθεί άμεσα ο έλεγχος στα δημόσια κτίρια και τα καταστήματα, ώστε να λειτουργήσει η τροφοδοσία και να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες. Τα σχολεία είναι αναγκαίο να λειτουργήσουν άμεσα σε προσωρινές αίθουσες με δεδομένο ότι πολλά σχολικά κτίρια είναι ακατάλληλα.

Δεν με ικανοποιεί η απάντηση του Υφυπουργού ότι δεν γνωρίζει ακόμη τις ανάγκες σε σχολικές αίθουσες. Για την στοιχειώδη λειτουργία του αστυνομικού τμήματος Αρκαλοχωρίου και του Γραφείου Συγκοινωνιών απαιτείται η άμεση εγκατάσταση οικίσκων-γραφείων.

Τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση και νομοθετούνται με την τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών κινούνται στη σωστή κατεύθυνσή αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν με επάρκεια το πρόβλημα. Επιπλέον υπάρχουν γκρίζες διατάξεις και ρήτρες που μπορεί να ακυρώνουν τα μέτρα στη πράξη.

Κε Υπουργέ,

Πρέπει να διευκρινίσετε τώρα αν η ρήτρα που αναφέρεται στην παράγραφο 3, του άρθρου 2 και συγκεκριμένα ότι το πλαφόν 80% επί του ποσού βάση του οποίου γίνεται ο υπολογισμός ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο την προκαταβολή ή το σύνολο της στεγαστική συνδρομής.

Ξεκαθαρίζω:

Αν αφορά στην προκαταβολή ψηφίζουμε ΝΑΙ στη τροπολογία

Αν αφορά στο σύνολο, ψηφίζουμε ΟΧΙ γιατί οι άνθρωποι θα λάβουν ψίχουλα.

Επιπλέον προβλήματα της τροπολογίας:

-Πρέπει να συμπληρωθεί στην 4η παράγραφο του άρθρου 2, στις δευτερεύουσες κατοικίες που προβλέπεται όταν ιδιοχρησιμοποιούνται ή εκμισθώνονται σε τρίτους αλλά δεν προβλέπεται όταν παραχωρούνται δωρεάν ή φιλοξενούνται συγγενικά πρόσωπα.

-Ο χαρακτηρισμός εγκαταλελειμμένο δεν μπορεί να είναι υποκειμενικός.

-Δεν προβλέπεται τίποτα ως προς την απώλεια εισοδήματος για τους επαγγελματίες που ενοικιάζουν επαγγελματική στέγη, η οποία καταστράφηκαν και θα μείνουν εκτός δραστηριότητας για μεγάλο διάστημα

-Η τροπολογία για να υλοποιηθεί παραπέμπει σε τρεις κοινές αποφάσεις διαφόρων Υπουργείων που πρέπει να εκδοθούν άμεσα.

-Επιπλέον δεν βρήκα πουθενά την διάταξη για τρίχρονη απαλλαγή από το ΕΝΦΙΑ των σεισμόπληκτων ακινήτων, αλλά εμπιστεύομαι τον Υφυπουργό, κ.Βεσυρόπουλο που με διαβεβαίωσε ότι θα το φέρει στις επόμενες μέρες.

Επιπλέον τονίζω ότι ήταν αρνητική εξέλιξη η κατάργηση της καταβολής του άμεσου βοηθήματος των 600 Ευρώ που τους έλλειψε αυτή τη πρώτη εβδομάδα.

Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μέχρι να υπάρξει ανακούφιση των πληγέντων.

Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας αλλά και οικισμοί του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων χρειάζονται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για οργανωμένη ανασυγκρότηση, με αναπτυξιακή προοπτική και τους καλύτερους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς όρους, όπως επεσήμανε η πρόεδρος μας Φώφη Γεννηματά από το Αρκαλοχώρι.

Ένα τέτοιο σχέδιο δεν μπορεί να υπάρξει αν η Κυβέρνηση δεν συνεργαστεί με τους αυτοδιοικητικούς και τοπικούς φορείς και αν δεν τους παράσχει κάθε οικονομική και τεχνική βοήθεια για να επιτελέσουν το έργο τους.

Συγκεκριμένα για την οργανωμένη ανασυγκρότηση της περιοχής απαιτείται:

1.Τάχιστη εκπόνηση του Ειδικού χωρικού σχεδίου με προτεραιότητα τους οικισμούς που επλήγησαν.

2.Μετεγκατάσταση ορισμένων οικισμών που καταστράφηκαν ολοσχερώς και οπωσδήποτε των Ρουσοχωρίων λόγω και της τεράστιας επιβάρυνσης του οικισμού από το νέο αεροδρόμιο. Το πρότεινα στον Π/Θ και κατ΄ αρχήν το αποδέχθηκε

  1. Άμεση δημοσίευση, του Πολεοδομικού σχεδίου Αρκαλοχωρίου που εκκρεμεί για μια υπογραφή και προώθηση του Πολεοδομικού Σχεδίου Καστελίου.

4.Μικροζωνική μελέτη της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Μινώα με έκθεση ΟΑΣΠ και όλων των επιστημονικών και ερευνητικών ινστιτούτων

5.Απαλλαγή των οικοδομικών αδειών από κάθε είδους παράβολο και κόστος

6.Ελάφρυνση της ενεργειακής δαπάνης των σεισμόπληκτων της ευρύτερης περιοχής μέσω του virtual net metering με επιδότηση έργων της ΜΙΝΟΑ Ενεργειακής που καλύπτει την περιοχή

7.Κατά προτεραιότητα ένταξη των σεισμόπληκτων αλλά και πυρόπληκτων περιοχών στο νέο εξοικονομώ κατ΄οικον

  1. Άμεση έκδοση της Κ.Υ.Α. του άρθρου 123 του Ν. 4674/2020, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει που αφορά στην απαλοιφή τόκων και προσαυξήσεων στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας
  2. Μετά την μετεγκατάσταση, δημιουργία πρότυπου οικισμού

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι το επιτελικό κράτος της Κυβέρνησης δεν κατάφερε ούτε αυτή τη φορά να αποκτήσει αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη των πολιτών. Μεμονωμένες ενέργειες Υπουργείων υπήρξαν. Απουσιάζουν η ενιαία πολιτική και κυρίως η συνέργεια.

Μήδεια, Κορωνοϊός, σεισμοί στην Ελασσόνα, Ιανός, πυρκαγιές, καταστροφικές πλημμύρες, σεισμός στην Κρήτη. Η κυβέρνηση οφείλει να αφουγκραστεί τις πραγματικές ανάγκες και να αποδείξει ότι με την συγκρότηση του νέου Υπουργείου θα είναι αποτελεσματική στον τομέα της πολιτικής προστασίας και δημόσιας ασφάλειας.

Εμείς είμαστε ΠΑΡΟΝΤΕΣ στον τόπο μας, δίπλα στους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται και βιώνουν τα δύσκολα.

Η πρόεδρος μας και το Κίνημα Αλλαγής συνολικά, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και με παρεμβάσεις τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής, θα πράξουμε το χρέος προς όφελος των πολιτών και της χώρας με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Προηγούμενο άρθροΗ Ν.Δ. για τις δηλώσεις Καμμένου: “Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να συνεχίσει να σιωπά”
Επόμενο άρθροEurobank – 7 ΗΜΕΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Συνεχίστηκε η αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα τον Αύγουστο 2021 – Μικρότερο του στόχου το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 8μηνο Ιαν-Αυγ 2021