«Οι θυσίες που έκαναν η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός οδήγησαν σε δεδομένα και σε αριθμούς αισιόδοξους. Οδήγησαν σε ανάπτυξη. Και είμαι ιδιαιτέρως χαρούμενος που είμαστε ο πρώτος και σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Συγκεκριμένα, ερωτηθέντες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν η σημερινή συμφωνία μεταξύ των ιταλικών κρατικών σιδηροδρόμων με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι η αρχή για μια σειρά άλλων επενδύσεων, οι δυο πρωθυπουργοί απάντησαν:
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Η αλήθεια είναι ότι είναι μια πολύ σημαντική επένδυση. Και θα έλεγα πως είναι η αρχή μιας σειράς πολύ σημαντικών ιταλικών επενδύσεων στην ελληνική οικονομία. Αναφέρθηκα σε ορισμένες εξ αυτών. Είναι γνωστό ότι η Ιταλία αποτελεί τον σημαντικότερο εμπορικό μας εταίρο, με πάνω από 6 δισ. ευρώ εμπορικές συναλλαγές ετησίως. Και βεβαίως αυτήν τη σημαντική θέση που έχει η Ιταλία στην Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα στην ιταλική οικονομία -γιατί θέλουμε και οι ελληνικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν- θα την ενισχύσουμε. Στόχο έχουμε να ενισχύσουμε τις οικονομικές σχέσεις μας. Και αυτές οι συμφωνίες που σήμερα υπογράψαμε, νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή βάση για να προχωρήσουμε στην περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών.
Επιτρέψτε μου, όμως, να πω δυο λόγια περισσότερο για τη Συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την FERROVIE DELLO STATO. Η υπόθεση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μας είχε απασχολήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όχι μόνο ως μια διαδικασία αποκρατικοποίησης, αλλά ως μια διαδικασία που έπρεπε να προχωρήσει, προκειμένου το ελληνικό Δημόσιο να αποφύγει μια ζημιά πολλών εκατομμυρίων ευρώ, από ποινές, πρόστιμα που είχε επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με τον Ανταγωνισμό στην Ελλάδα, πρόστιμα ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ. Άρα, δεν είναι μόνον το τίμημα αυτό καθαυτό. Κυρίως είναι το γεγονός ότι γλιτώσαμε από ένα μεγάλο οικονομικό βάρος.
Η ευθύνη προφανώς και δεν ανήκε στη διαχείριση της σημερινής κυβέρνησης. Και όχι μόνο γλιτώσαμε από αυτό το βάρος, αλλά -και αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι- η ιταλική πλευρά δεν έρχεται απλά να αγοράσει – γιατί δεν είναι τόσο μεγάλη αξία για μας, που έχει αξία βέβαια, αλλά όχι τόσο μεγάλη αξία το τίμημα αυτό καθαυτό – όσο το μέγεθος των επενδύσεων που θα κάνει στην ελληνική οικονομία, στον ελληνικό σιδηρόδρομο, 500 εκατομμύρια ευρώ, σε μια εποχή που έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη να υπάρξει ένα δίκτυο εξυπηρέτησης των πολιτών, το οποίο θα είναι αξιόπιστο και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του. Αυτό είναι το πρώτο. Δεύτερον, σε μια εποχή που όσο ποτέ άλλοτε η ελληνική οικονομία διψά για επενδύσεις, γιατί οι επενδύσεις φέρνουν θέσεις εργασίας. Και βασικός μας στόχος, ό,τι πιο προοδευτικό μπορεί να πει κανείς σε μια χώρα που εξέρχεται από μια τόσο τρομερή κρίση, είναι η στρατηγική για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η εργασία και το δικαίωμα στην ανάκτηση της εργασίας, είναι ό, τι πιο προοδευτικό μπορεί να υπάρξει τούτη την ώρα, μαζί βεβαίως με την προσπάθειά μας να επουλώσουμε τις κοινωνικές πληγές και να οδηγηθούμε σε ένα μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης. Άρα, λοιπόν, νομίζω ότι σήμερα είναι μια πολύ σημαντική στιγμή, που ανοίγει έναν πάρα πολύ σημαντικό δρόμο για επενδύσεις και για περαιτέρω εμπορική και οικονομική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες.
ΠΑΟΛΟ ΤΖΕΝΤΙΛΟΝΙ: Θα περιοριστώ στο να προσυπογράψω και εγώ όσα είπε ο φίλος Αλέξης γύρω από αυτήν τη συμφωνία. Θα ήθελα να προσθέσω ότι είναι μια πολύ σημαντική συμφωνία για την Ιταλία, διότι και εμείς διανύουμε μια φάση, ένα στάδιο, που πραγματικά δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να επενδύσουμε περισσότερο στο μέλλον στην Ελλάδα. Οι θυσίες που έκαναν η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός οδήγησαν σε δεδομένα και σε αριθμούς αισιόδοξους. Οδήγησαν σε ανάπτυξη. Και είμαι ιδιαιτέρως χαρούμενος που είμαστε ο πρώτος και σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας. Αλλά και σε επίπεδο εξαγωγών είμαστε πρώτοι. Εμείς εισάγουμε πολλά ελληνικά προϊόντα, έχουμε εξαιρετικές εμπορικές σχέσεις σε αυτό το επίπεδο, που μπορούν όμως να ενισχυθούν περαιτέρω και να βελτιωθούν. Και μπορούμε να αναπτύξουμε συνεργασίες σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς: στη διανομή φυσικού αερίου, στις θαλάσσιες μεταφορές, σε άλλου είδους επενδύσεις σε πολύ διαφορετικούς τομείς, με επενδυτές που πραγματικά θέλουν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την αισιόδοξη περίοδο, που διαφαίνεται για την Ευρώπη.
ΑΠΕ-ΜΠΕ