Ο απόλυτος μεζές της Μυκόνου, τον δοκιμάσαμε και ενθουσιαστήκαμε. Είμαστε σίγουροι ότι θα «υιοθετήσετε» αυτή τη συνταγή στη μαγειρική σας. Τα αρώματα ξετρελαίνουν όπως και η γεύση. Μπορείτε να τα σερβίρετε με μια πλούσια ντοματοσαλάτα με μπόλικη κάπαρη ή με μια πράσινη πανδαισία σαλατικών με vinaigrette εσπεριδοειδών.
H Ειρήνη Ζουγανέλη μας υποδέχθηκε στην κουζίνα της στην Άνω Μερά Μυκόνου, όπου παραδίδει μαθήματα μαγειρικής σε έλληνες και ξένους χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα και τις συνταγές των γιαγιάδων της
Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά / Χρόνος τηγανίσματος 10 λεπτά / Εύκολο
Κεφτεδάκια Χοιρινά Μυκονιάτικα
Από την Eιρήνη Ζουγανέλη, περίφημη μαγείρισσα, Μύκονος
Υλικά για 6 άτομα
- 1 κιλό χοιρινό κρέας από λαιμό, χονδροκομμένο με το μαχαίρι
- 2 ξερά κρεμμύδια χοντροτριμμένα
- 500 γρ. ψίχα ψωμιού βρεγμένη και στυμμένη
- 2 αυγά
- Αλάτι θαλασσινό
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1 κ.σ. ρίγανη, αποξηραμένη
- 1 κ.σ. θρούμπι, αποξηραμένη
- 1 ποτήρι του κρασιού ούζο
- 2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
Για το τηγάνισμα
- Ελαιόλαδο
- Λίγο αλεύρι
Τρόπος παρασκευής
Κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι το κρέας σε λωρίδες και μετά σε μικρά καρέ. Κατόπιν με δυο μαχαίρια πιασμένα χιαστί συνεχίζουμε το κόψιμο ώσπου να γίνει ένας χοντροκομμένος κιμάς.
Αν δεν θέλουμε να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία μπορούμε να το ζητήσουμε από τον κρεοπώλη μας να το ετοιμάσει.
Σε ένα μπολ βάζουμε το κρέας, το ψωμί, τα κρεμμύδια, τα αυγά, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη, το θρούμπι, το δυόσμο και περιχύνουμε με το ούζο.
Ζυμώνουμε με το χέρι δυνατά γυρίζοντας από όλες τις πλευρές.
Σκεπάζουμε με διαφάνεια και αφήνουμε για 1 ώρα να αναδυθούν τα αρώματα.
Ζυμώνουμε και πάλι ελαφρά και πλάθουμε τα κεφτεδάκια στο μέγεθος που θέλουμε. Τα αλευρώνουμε ελαφρά.
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε περίπου 2 δάχτυλα ελαιόλαδο, το ζεσταίνουμε καλά και τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια σε δόσεις.
Σε πιατέλα έχουμε απλώσει απορροφητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα κεφτεδάκια για να στραγγίσουν από το ελαιόλαδο.
Σερβίρουμε σε πιατέλα και επιλεκτικά ρίχνουμε και λεμόνι.
Μικρά μυστικά
Αν θέλουμε μπορούμε να αφήσουμε στο ψυγείο το μείγμα του κιμά μέχρι 4 ώρες σκεπασμένο για να αναδυθούν τα αρώματα.
Συνταγή : Eιρήνη Ζουγανέλη, περίφημη μαγείρισσα, Μύκονος