Κάτω τα τουριστικά έσοδα και οι εξαγωγές – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Η μείωση των εξαγωγών και των τουριστικών εσόδων, οδήγησαν σε έλλειμμα ύψους 1,1 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών το 2016 έναντι πλεονάσματος 206 εκατ. ευρώ το 2015.

Δημήτρης Χριστούλιας
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος Δημήτρης Χριστούλιας δημοσιογράφος της REALnews

Το γεγονός αυτό οφείλεται στην σημαντική μείωση των τουριστικών εσόδων, παρά την αύξηση των αφίξεων κατά τη διάρκεια της χρονιάς που μας πέρασε αλλά και στην πτώση των εξαγωγών. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 878 εκατ. ευρώ το 2016, ήτοι 6,4% όταν το ίδιο διάστημα οι αφίξεις των επισκεπτών στην χώρα μας, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, παρουσίασαν άνοδο 5,1%.

Σύμφωνα με τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία οι τουριστικές αφίξεις το 2016 ξεπέρασαν  τις 27,5 εκατομμύρια από 26 εκατομμύρια το 2015, ωστόσο τα έσοδα περιορίστηκαν πέρυσι στα 13,220 δισ. ευρώ από 14,125 δισ. ευρώ πρόπερσι. Αντίστοιχα η αξία των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών περιορίστηκε κατά 6,1%, ενώ η αξία των εισαγωγών μειώθηκε κατά 4,2%. Το ισοζύγιο αγαθών, το 2016, παρουσίασε βελτίωση κατά 649 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται στον περιορισμό του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων κατά 1,4 δισ. ευρώ και στον περιορισμό των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 290 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2015. Αντίθετα, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία αυξήθηκε, κυρίως λόγω της αύξησης της αξίας των εισαγωγών, η οποία ήταν μεγαλύτερη από την άνοδο της αξίας των εξαγωγών. Η αύξηση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών οφείλεται επίσης και στη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, η οποία δεν αντισταθμίστηκε από τον περιορισμό του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών.

Αναλυτικότερα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε πτώση κατά 1,6 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2015, κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης των καθαρών εισπράξεων από μεταφορές, κατά 1,2 δισ. ευρώ, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζας της Ελλάδος  έλλειμμα 933 εκατ. παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον περασμένο Δεκέμβριο,   150 εκατ. μεγαλύτερο από εκείνο του Δεκεμβρίου του 2015.

Μάλιστα, αν και η αύξηση των εξαγωγών ήταν μεγαλύτερη από την αύξηση των εισαγωγών τα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων επιδεινώθηκαν.

Ωστόσο και τον Δεκέμβριο οι τουριστικές αφίξεις σημείωσαν εκρηκτική άνοδο, της τάξης του 15,6%, αλλά οι εισπράξεις αυξήθηκαν μόνο κατά 4,7%.

 

Προηγούμενο άρθροΟ βερμπαλιστής υπουργός – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Επόμενο άρθροΟ Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα που μερικές φορές είναι από μόνη της επιθεωρησιακό νούμερο. (και όταν δεν είναι την κάνει!)
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ