Κάνω γυμναστική για να έχω δυνατό εγκέφαλο. – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν μαθαίνουμε πως η συστηματική γυμναστική καλό στο σώμα, αλλά βοηθάει και τον εγκέφαλο.

Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

 Φυσικά κάτι ήξεραν οι αρχαίοι Έλληνες που υποστήριζαν ότι «νους υγιής εν σώματι υγιεί».

Αυτό που επισημαίνουν οι επιστήμονες είναι πως η γυμναστική αλλάζει τη δομή και διεγείρει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος ωφελείται από κάθε είδους γυμναστική, είτε αυτή είναι αεροβική γυμναστική είτε είναι ενόργανη αλλά και όταν πρόκειται για προπόνηση για ενδυνάμωση και γράμμωση του σώματος.

Έτσι λοιπόν οι ερευνητές έκαναν περαιτέρω έρευνες για να εξακριβωθεί πως επηρεάζει η γυμναστική την δομή και την λειτουργία του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με την έκθεσή ερευνητών που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα Επιθεωρήσεως Εφηρμοσμένης Φυσιολογίας, του Πανεπιστήμιου του Ιλινόϊ, επανεξετάζοντας 120 προγενέστερες μελέτες διαπίστωσαν πως είναι απαραίτητες για τον εγκέφαλο η αεροβική και η προπόνηση για δύναμη.

Σημαντική κατά την παιδική ηλικία είναι η αεροβική γυμναστική γιατί παίζει ρόλο-κλειδί στην ανάπτυξη νοητικών ικανοτήτων των παιδιών οι οποίες θα τα συνοδεύουν ως την ενηλικίωση αλλά και για όλη τη ζωή τους, ενώ η συστηματική προπόνηση βελτιώνει τη μνήμη, την προσοχή και τις ικανότητες για τις σωστές επιλογές και τις λήψεις αποφάσεων.

Σε αντίθεση με όλα αυτά οι άνθρωποι που κάνουν καθιστική ζωή έχουν φτωχότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις και χειρότερες νοητικές λειτουργείες.

Οι ερευνητές εξέτασαν μελέτες που έγιναν σε ζώα και κατέληξαν πως η γυμναστική αλλάζει την δομή του εγκεφάλου, διεγείροντας την παραγωγή νέων νευρικών κυττάρων και αιμοφόρων αγγείων, αυξάνει την παραγωγή ορισμένων χημικών ουσιών, αυτές με την σειρά τους ευνοούν την ανάπτυξη και την επιδιόρθωση των εγκεφαλικών κυττάρων.