Σε κάθε ταξίδι που κάνω στην Κρήτη λατρεύω τα καλιτσούνια και ανακαλύπτω τα καλύτερα, που είναι τα σπιτικά.
Στην ταβέρνα Πλάτανος αξίζει να δοκιμάσετε τα μαμαδίστικα καλιτσούνια του Γιάννη Βαρουξάκη.
Μας σερβίρισε σε πιατέλα στρωμένη με φύλλα λεμονιάς σύμφωνα με το έθιμο.
Καλιτσούνια με χόρτα
Από τον Γιάννη Βαρουξάκη, ταβέρνα Πλάτανος, Πλατανιάς Χανίων
Υλικά
Για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Μισό κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Νερό «όσο πάρει»
Μισό ποτηράκι του καφέ τσικουδιά
Για τη γέμιση
2 κιλά σπανάκι ή άλλα χόρτα ή μάραθο, καυκαλήθρες, παπαρούνες, λάπατα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μισό ματσάκι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
Μισό ποτήρι νερού ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
Τρόπος παρασκευής
Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη και ζυμώνουμε δυνατά με τα χέρια ή με το μίξερ.
Αφήνουμε τη ζύμη 1-2 ώρες να φουσκώσει.
Ανοίγουμε με ένα πλάστη το ζυμάρι και φτιάχνουμε ένα μεγάλο φύλλο πάχους μισού εκατοστού και το κόβουμε στο σχήμα από πιατάκι τσαγιού.
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το σπανάκι και το κόβουμε σε κομμάτια.
Το μαραίνουμε σε μία κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο για 5 λεπτά, το στύβουμε με τα χέρια μας και το βάζουμε σε ένα μπολ.
Εκεί προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το αλάτι, το πιπέρι, το δυόσμο, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
Μ’ έναν πλάστη ανοίγουμε το φύλλο που έχει μέγεθος πιάτου τσαγιού.
Γεμίζουμε το κάθε φύλλο μας με μία κουταλιά της σούπας γέμιση, από τη γέμιση που έχουμε φτιάξει τα διπλώνουμε, τα κλείνουμε καλά τα αλείφουμε την επιφάνεια με χτυπημένο αυγό. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροσούσαμο.
Τηγανίζουμε τα καλιτσούνια σε καυτό λάδι και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Αν θέλουμε επίσης μπορούμε να τα ψήσουμε στο φούρνο, για 30-40 λεπτά, στους 180 C.
Σερβίρουμε σε πιάτο που έχουν στρώσει με φύλλα λεμονιάς για να πάρουν ωραίο άρωμα.
Μικρά μυστικά
Αν θέλουμε βάζουμε στα καλιτσούνια και τυρί.
Το πράσο επίσης τους πηγαίνει πολύ.