Κάλεσμα απο το Τμήμα Υγείας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Ημαθίας για εθελοντική αιμοδοσίατο Σάββατο 12 Ιουνίου (ώρες 10.00-13.00) και τη Δευτέρα 14 και Τρίτη 15 Ιουνίου (ώρες 09.00 -13.00 και 18.00 – 20.00)

Στα πλαίσια εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη που εορτάζεται κάθε χρόνο την 14η Ιουνίου, το Τμήμα Δικαιοσύνης-Δικαιωμάτων και Αλληλεγγύης και το Τμήμα Υγείας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Ημαθίας καλεί το Σάββατο 12 Ιουνίου (ώρες 10.00-13.00) και τη Δευτέρα 14 και Τρίτη 15 Ιουνίου (ώρες 09.00 -13.00 και 18.00 – 20.00) σε εθελοντική αιμοδοσία σε συνεργασία με τα Νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας. Στις 30 Ιουνίου θα γίνει αιμοδοσία στο Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας.

Η Αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί με στόχο να σταλεί το κοινωνικό μήνυμα:

“η πανδημία μας κράτησε μακριά – η αιμοδοσία μας φέρνει ξανά κοντά στο συνάνθρωπο”

Σημειωτέο ότι λόγω της πανδημίας του covid-19 η αιμοδοσία έχει περιοριστεί πάρα πολύ, για αυτό και οι ανάγκες είναι αυξημένες.

Ακόμη και όσοι έχουν εμβολιαστεί κατά του covid-19 μπορούν να δώσουν αίμα με ασφάλεια μετά από 7 ημέρες από τυχόν εμφάνιση ήπιων συμπτωμάτων, πάντοτε υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του υπεύθυνου ιατρού αιμοδοσίας.

Επίσης οι αιμοδότες δικαιούνται αιμοδοτική άδεια μίας ημέρας εάν απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, ή δύο πλήρεις ημέρες αν εργάζονται στο δημόσιο.

Διαδικασία Αιμοδοσίας

Εάν δίνεις για πρώτη φορά αίμα, η ιδέα να προσφέρεις αίμα μπορεί να σε φοβίζει, όμως δεν χρειάζεται να ανησυχείς -αφού οι άκρως εξειδικευμένοι νοσηλευτές/τριες – θα φροντίσουν ώστε αυτή η 20λεπτη εμπειρία να είναι όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη.

Εάν έχεις δώσει αίμα στο παρελθόν, τότε γνωρίζεις πόσο απλή είναι η διαδικασία και τη χαρά που σου προσφέρει το να δίνεις αίμα στο συνάνθρωπο που το έχει ανάγκη.

Σκέψου ότι μπορεί κι εσύ κάποια στιγμή αυτό το αίμα να το χρειαστείς ο ίδιος!

Πριν πας να δώσεις αίμα, φρόντισε να έχεις φάει ελαφρύ πρωινό ή γεύμα και να πίνεις πολύ νερό ή χυμούς τόσο πριν, όσο και μετά την αιμοδοσία.

Ποιος μπορεί να δώσει Αίμα

Μπορείς να προσφέρεις αίμα εάν…

  • Είσαι μεταξύ 18 και 65 ετών. Μπορείς σε ειδικές περιπτώσεις και εφόσον ο ιατρός το επιτρέπει να δώσεις αίμα εάν είσαι 17 ετών ή πάνω από 65, μάθε λεπτομέρειες.
  •  Ζυγίζεις πάνω από 50kg. Στις περισσότερες περιπτώσεις εάν είσαι κάτω από 50 Kg, μπορεί να μην είναι ασφαλές να προσφέρεις αίμα.
  • Είσαι υγιής. Το αίμα από έναν άρρωστο άνθρωπο ή κάποιον που παίρνει φάρμακα μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειές για αυτόν που θα το πάρει. Δεν θα μπορέσεις να προσφέρεις αίμα εάν είχες στο παρελθόν ίκτερο ή ηπατίτιδα, ή εάν είχες κάποια μορφή καρκίνου, καρδιοπάθειας, επιληψία η κάποια αιμορραγική διαταραχή. Εάν έχεις ερωτήσεις για κάποια συγκεκριμένα φάρμακα που παίρνεις επικοινώνησε με τον υπεύθυνο της αιμοδοσίας.
  • Έχεις ασφαλή τρόπο ζωής. Πράγματα και συμπεριφορές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, όπως η λήψη ουσιών, πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι, τατουάζ ή piercings που έγιναν τους τελευταίους 6 μήνες. Για την δική σου ασφάλεια δεν μπορείς να προσφέρεις αίμα εάν κάνεις πρωταθλητισμό και προετοιμάζεσαι για κάποιο μεγάλο αθλητικό γεγονός ή εάν κάνεις κάποιο επικίνδυνο επάγγελμα.

Είσαι αποφασισμένος να βοηθάς τους άλλους. Τόσο απλά.

Προηγούμενο άρθροΠροσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας Οδού, στο πλαίσιο εργασιών απομάκρυνσης εξοπλισμού κινητής τηλεφωνίας, στο τμήμα Α/Κ Πολυμύλου – Α/Κ Βέροιας.
Επόμενο άρθροΔήλωση Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, από τη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος